דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום ראשון כ"ו בסיון תשפ"ה 22.06.25
25.4°תל אביב
  • 21.5°ירושלים
  • 25.4°תל אביב
  • 23.7°חיפה
  • 25.4°אשדוד
  • 24.4°באר שבע
  • 32.5°אילת
  • 28.9°טבריה
  • 22.9°צפת
  • 24.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תשתיות וסביבה

אנרגיה מתחדשת תחת איום: "השפעת סין על הציוד הסולארי עלולה לסכן את הביטחון הלאומי"

רכיבים לא מוסברים שנמצאו בציוד סולארי מתוצרת סינית מעלים חשש לפגיעות ביטחוניות חמורות, כולל יכולת להשבתה מרחוק | מומחים מזהירים: המשמעות היא הפסקות חשמל רחבות, חוסר יציבות כלכלית וסיכון לביטחון הלאומי | "המערב היה יכול להיגמל מהתלות בפחם ונפט, ובמדינות הבעייתיות שלרוב מייצרות אותם"

דגל סין מוטבע על גבי פאנלים סולאריים (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
דגל סין מוטבע על גבי פאנלים סולאריים (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
אמיתי פרץ
אמיתי פרץ
כתב תשתיות וסביבה
צרו קשר עם המערכת:

רכיבים לא מוכרים נמצאו במתקני אנרגיה סולארית מתוצרת סינית, ומעלים חשש ליכולת "השבתה מרחוק" – כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס. לפי הדיווח, שמסתמך על שני מקורות בכירים בממשל האמריקני, בדיקה של הרשויות בארצות הברית גילתה רכיבים בעלי תפקיד לא ברור בציוד סולארי סיני, שלא הוצהר עליהם או הוסברו על ידי היצרניות.

לפי המקורות שצוטטו בדיווח, מדובר במצב חריג. על אף שלא ניתן לקבוע בוודאות את מטרת המתקן, ישנו חשש כי מדובר ב"דלת אחורית" שמאפשרת ליצרנית הסינית להשפיע על פעילות המתקן – ואולי אף להשבית אותו לחלוטין, כמעין "מתג השמדה עצמית". המכשירים אותרו בעיקר ב"מהפכי חשמל" סולאריים, אך גם בבטריות סולאריות ובסוגי ציוד נוספים.

חששות עמוקים במשק האנרגיה

ככלל, חברות שרוכשות ציוד טכנולוגי מתקדם – במיוחד ממדינות שנחשבות חשודות – דואגות לרשת אותו ב"חומות אש" שימנעו הפעלה שלו מרחוק. אלא שכדי לעשות זאת, הן זקוקות למפרט הטכני של כל הרכיבים במוצר. במקרה זה, המצאם של רכיבים לא מוכרים מאפשר להשתמש בהם כ"דלת אחורית", שתעקוף את חומות האש או תייתר אותן.

הדיווח, במיוחד אם יתברר כנכון, מעלה חששות עמוקים במשק האנרגיה המתחדשת, אבל גם בכל משק האנרגיה. בעשור האחרון הפכה אנרגיה סולארית לרכיב חשוב יותר ויותר במשק האנרגיה של מדינות רבות במערב, בין היתר עקב המאמצים המשמעותיים של האיחוד האירופי לעבור למשק מבוסס אנרגיות מתחדשות.

על פי אתר "הוועידה האירופית" של האיחוד האירופי, בשנת 2024 היוותה האנרגיה הסולארית כ־11% מהאנרגיה במשק החשמל האירופי, מקור האנרגיה המתחדשת השני בחשיבותו לאחר אנרגיית הרוח, שהיוותה כ־17%. המובילות בקטגוריה זו הן בין היתר גרמניה וספרד, עם 14% ו־17% בהתאמה. בארה"ב האנרגיה הסולארית חדרה פחות, אך עדיין מהווה 6–7% מהחשמל ככל הנראה. מפני שציוד סולארי אירופי רב, במיוחד חדש ויעיל, מיוצר בסין, המשמעויות התיאורטיות של "השמדה מרחוק" של מכשירים אלו עלולות להיות הפסקות חשמל גדולות, ולאחריהן מחסור משמעותי מאוד בחשמל.

ד"ר דניאל מדר (צילום: אלבום פרטי)
ד"ר דניאל מדר (צילום: אלבום פרטי)

חשש זה חושף בעיה יסודית של משק האנרגיות המתחדשות – התלות הכמעט מוחלטת שלו בייצור הסיני. "בסין יש השקעה מאסיבית בפיתוח וסבסוד", מסביר ד"ר דניאל מדר, מומחה באנרגיה וסביבה ושותף מייסד של SP Interface. "בשל הייצור המאסיבי אצלם, שהולך גם לצריכה מקומית ובארצות הסמוכות וגם לייצוא, המחירים ירדו בכל העולם והמערב היה יכול להיגמל מהתלות שלו בפחם ונפט, ובמדינות הבעייתיות שלרוב מייצרות אותם".

הדומיננטיות הזו הפכה עם השנים לכמעט מוחלטת – על פי סוכנות האנרגיה העולמית, נכון ל־2023 סין היא השחקן הדומיננטי ביותר בכמעט כל רכיבי הייצור של האנרגיה הסולארית, כולל החומרים, התאים הסולאריים והציוד הנלווה, בהיקפים של בין 80% ל־90%. גם בעולם טורבינות הרוח, נהנית סין מדומיננטיות משמעותית מאוד, אם כי פחותה במעט – כ־60% על פי חלק מהמקורות.

החשש מהתערבות סינית טכנולוגית, שבעבר עלה אך נחשב לשולי, הופך כעת למשמעותי בהרבה, במיוחד אם יתגלה שהוא נמצא במכשירים נוספים מתוצרת סינית. כרגע, לא ברור האם אירופה יכולה לפעול כדי להפוך את המשך הרכש לבטוח. אם לא, המשמעות תהיה בחירה בין גמילה קשה ויקרה – או סכנה משמעותית ומוחשית לביטחונן הלאומי, הכלכלי והאנושי.

"האירופים היו החלוצים בתחום הסולארי, הקימו המוני מפעלים, והשקיעו המון כסף ומשאבים בסבסוד. אבל כמו שקרה במרבית התחומים בתעשייה האירופית, בעשורים האחרונים הוחלט להעביר את הייצור לסין ולמזרח בגלל שיקולים של עלות. הסינים הצליחו לייצר הרבה יותר והרבה יותר בזול, ולמעשה אפשרו את ההוזלה המשמעותית של האנרגיות המתחדשות בכל העולם".

"בישראל התלות אינה מוחלטת"

גם בישראל, על פי גורמים במשק, כמעט 100% מהלוחות הסולאריים מיוצרים בסין. על אף שאנרגיה הסולארית בישראל נמצאת בשימוש בשיעור דומה לזה שבאירופה (כ־12.5% ב־2023), בישראל תופסת האנרגיה הסולארית מקום חשוב יותר, בשל היותה האנרגיה המתחדשת הכמעט יחידה שזמינה בהיקפים גבוהים. בהיעדר שטחים נרחבים המתאימים לאנרגיית רוח, או מקורות מים משמעותיים לייצר בעזרתם אנרגיה הידראולית, נותרת ישראל תלויה בעיקר באנרגיה הסולארית.

בשל כך הפנו בשנים האחרונות משרד האנרגיה והמשרד להגנת הסביבה מאמצים משמעותיים מאוד להשקעה באנרגיה סולארית, והשיקו מגוון תוכניות בתחום, כשהשאפתנית ביניהן היא התוכנית להציב 100,000 גגות סולאריים חדשים עד שנת 2030, שהציב השר אלי כהן מוקדם יותר השנה. גם המשרד להגנת הסביבה שם את יהבו על האנרגיה הסולארית, ומשקיע רבות באנרגיה סולארית במגוון אופנים, בכדי לנסות ולעמוד ביעדי צמצום הפליטות הנמוכים ממילא אליהן התחייבה ישראל.

שר האנרגיה, אלי כהן (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
שר האנרגיה, אלי כהן (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)

אם אכן יתברר שמתקנים אלו חשופים להשפעה סינית, אפילו כזו שמוכוונת ריגול בלבד ולא השמדה, ייתכן שישראל תעמוד בפני בעיה משמעותית בהמשך המעבר לאנרגיה סולארית. מאידך, לישראל יתרון מסוים על המדינות האירופיות בהקשר זה – "בישראל חלק מהמוצרים הנלווים אינו מיוצר בסין, אלא על ידי חברה ישראלית, סולאראדג'", מסביר מדר. "הסינים הם עדיין גורם משמעותי בשוק הזה, אולם בישראל התלות אינה מוחלטת".

עם זאת, עוד לא ברור האם בעתיד תימצא חומרה סינית גם בפאנלים הסולאריים הסיניים. עוד יתרון שאולי עומד לישראל יכול להיות שמרבית האנרגיה שאינה סולארית עדיין מתבססת על מקורות אנרגיה קונבנציונליים, שעל אף שמזהמים הרבה יותר, הם ורסטיליים יותר, וניתן, בעלויות גבוהות במובנים של זיהום וצריכת אנרגיה, להגביר זמנית את פעילותם כדי לצמצם חוסרים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!