
הממשלה הציגה היום (שני) להערות הציבור תזכיר חוק שיאפשר למנהלי מוסדות חינוך שעובדיהם אינם מאורגנים בארגון עובדים, בעיקר מוסדות חרדיים, לשאת ולתת עם הממונה על השכר באוצר על אופן ביצוע הפחתת השכר שנקבעה בכלל המגזר הציבורי. זאת, בעקבות דרישת המפלגות החרדיות ובמטרה להסדיר את אופן ההפחתה במוסדות החינוך החרדיים.
בנובמבר הושגו הסכמות בין ההסתדרות והאוצר בנוגע להתאמות התקציביות בתקציב 2025 כתוצאה מהעלויות הגבוהות של המלחמה, במסגרתן הוסכם על ניכוי בסך 2.29% בשכר עובדי המגזר הציבורי ב-2025 ובסך 1.2% ב-2026. בהמשך להסכם זה יזם האוצר חקיקה אשר החילה את ההפחתה (הפחתה שקולה של 3.3% מאפריל עד דצמבר 2025 ושל 1.2% ב-2026) גם על כלל עובדי המגזר הציבורי, לרבות אלו שאינם מאוגדים בהסתדרות. החוק אפשר לארגוני העובדים הרוצים בכך, לחתום על הסכמים קיבוציים המסדירים את אופן הפריסה של ההפחתה ובתנאי שההפחתה תהיה שווה בהיקפה.
לאחר מאבק שכלל מספר שעות שביתה, חתמה הסתדרות המורים על הסכמות מול האוצר באשר לאופן ביצוע ההפחתה לציבור עובדי ההוראה. עם זאת, חתימתו הסופית של ההסכם בין האוצר והסתדרות המורים, הצריכו את הארכת המועד הקבוע בחוק להסדרת ההפחתה בהסכמים קיבוציים. לאחר שוועדת העבודה והרווחה אישרה את התיקון לחוק לקריאה שנייה ושלישית, התנו המפלגות החרדיות את העברתו בתיקון החוק – כך שיתאפשר גם למנהלי מוסדות החינוך החרדיים, שאינם מאוגדים באיגודי עובדים, להסדיר את אופן ביצוע ההפחתה עבור עובדיהם.
במסגרת תזכיר החוק שהוגש כעת, נקבע כי תינתן אפשרות למעסיק במגזר הציבורי שעובדיו אינם מאורגנים בארגון עובדים יציג, לערוך 'הסדר קיבוצי חד צדדי' באשר לאופן חלופי לביצוע ההפחתה – וזאת בכפוף לאישור הממונה על השכר באוצר, על מנת להבטיח שסכומי ההפחתה יהיו שקולים כנגד ההפחתה שבוצעה בשכרם של יתר עובדי המגזר הציבורי.
נזכיר כי בלחץ המפלגות החרדיות, הוחרגו לגמרי מהפחתת השכר עובדי מוסדות חינוך שהמדינה משתתפת בפחות מ-40% מתקציבם. מדובר בעיקר במוסדות חינוך חרדים אשכנזים לבנים, אך גם בקרב החינוך החרדי, מדובר במיעוט בתי הספר.


