ראש מועצת גליל עליון, אסף לנגלבן, מתח ביקורת חריפה על מדיניות הממשלה כלפי יישובי הצפון, בעקבות הפינוי ממלחמת חרבות ברזל. "תכניות ארוכות הטווח טובות – אבל מה עם עכשיו? לתוך מה אנחנו אומרים לאנשים לחזור?", אמר לנגלבן בכנס אלי הורביץ הבוקר (רביעי), עם פרסום סקר חדש של המכון הישראלי לדמוקרטיה.
על פי הסקר שערכה החוקרת דפנה אבירם-ניצן, תושבי הצפון, לרבות אלה שלא פונו מקו האש, חוו את הפגיעה הכלכלית הקשה ביותר מאז תחילת המלחמה – יותר ממפוני הדרום ושאר הארץ. 22% מתושבי הצפון, שפונו או לא פונו, דיווחו כי איבדו את מקום עבודתם (פוטרו או שהעסק נסגר). בהשוואה לנתון הארצי, שמראה שרק 4% מכלל הישראלים איבדו את מקום עבודתם בגלל המלחמה – בצפון מדובר באחד מכל חמישה.
ראש המועצה החדש של גליל עליון, אסף לנגלבן (צילום: דוד טברסקי)
עוד עלה כי 42% מהמפונים בצפון ו-37% מהתושבים שנותרו דיווחו כי היקף משרתם צומצם משמעותית, לעומת ממוצע ארצי של 25%. 38% דיווחו על ירידה בשכר – מעט פחות מהנתון בדרום, שם 42% מהמפונים סיפרו על פגיעה דומה.
בדיקה פיננסית של הסקר העלתה שכשליש ממשקי הבית הלא מפונים בצפון ובדרום נטולי כסף נזיל. 37% מהנשאלים נטלו הלוואות בשנה האחרונה, ונתקלו בקושי לשלם על דיור – עשרה אחוזים יותר מהממוצע הארצי.
הנתון המדאיג ביותר: 50% מהמפונים בצפון סבורים שלא תהיה להם הכנסה בזמן הקרוב או שהכנסתם תפחת. מדובר בשיעור הפסימיות הגבוה ביותר בישראל – 12% יותר משאר המדינה. "תושבי הצפון שלא פונו והושפעו מהמלחמה באופן ישיר, נפגעו באופן משמעותי יותר משאר המחוזות, ולעיתים אף יותר מהמפונים עצמם", הסבירה אבירם-ניצן.
לנגלבן ציטט פוסט של תושבת מועצה: "כל מה שזכרתם בצפון לפני המלחמה לא קיים. אין מטפלות סיעודיות, אין מדריכי נוער, אין שירותי בריאות מספקים. אין עובדי ניקיון, אין תרבות ואין מסעדות". לדבריו, באצבע הגליל שוקלים לסגור שני בתי ספר. "המפונים ראו מערכות חינוך טובות יותר, ואצלנו המורים חבולים, דורשים לצאת לחל"ת, ומי שנשאר – לא קיבל כלום".
ח"כ בני גנץ, שדיבר לפניו, ציין כי לפי סקר שביצע, חסרים כיום כ-1,000 פסיכולוגים באזורים הסמוכים לגבול.
השר לשיקום הצפון והדרום, זאב אלקין, הודה כי התקציבים וההשקעה במטה הצפון אינם מספקים: "ב’תקומה’ יש 70 עובדים ותקציב של 18 מיליארד. במטה הצפון רק תשעה עובדים, עם תקציב נמוך יותר, שאמור לקחת אחריות על אזור פי חמישה בגודלו". לדבריו, היעד שנקבע להחזרת 50% מהאוכלוסייה לצפון עד פסח כבר הושג, ואף נרשם גידול ל-65%. עם זאת, המדינה טרם הצליחה להגדיר את תחום אזור התעדוף הצפוני – תנאי להקצאת תקציבי ממשלה.