
בולגריה תצטרף לגוש האירו בתחילת 2026 ותהפוך למדינה ה-21 שהמטבע הרשמי שלה הוא אירו. הצטרפותה לגוש בתחילת השנה הבאה תבוצע לאחר שתעבור שורה של התאמות כלכליות, שנדרשו לצד האישור שזכתה בו היום (רביעי) מהנציבות האירופית והבנק המרכזי האירופי (ECB).
"הדו"ח שאושר היום הוא רגע היסטורי עבור בולגריה, גוש האירו והאיחוד האירופי", אמר שר הכלכלה של האיחוד, ולדיס דומברובסקי. חבר מועצת המנהלים של הבנק האירופי, פיליפ ליין, בירך את בולגריה "על מסירותה העצומה לביצוע ההתאמות הנדרשות".
מאז שהצטרפה לאיחוד האירופי בשנת 2007, בולגריה מבקשת לוותר על הלב, המטבע המקומי שלה, ולעבור לאירו. אינפלציה מתמשכת, משברים פוליטיים, רמות שחיתות גבוהה ומשברים עולמיים עיכבו את המהלך, והיום הוא אושר לבסוף.
בשנה שעברה נדחתה בקשתה של בולגריה להצטרף לגוש האירו בעקבות עליות המחירים הגבוהות שמהן סבלה, בשל משבר האנרגיה באירופה בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. כעת, על פי הבנק המרכזי האירופי והנציבות, הקריטריונים הכלכליים שהציבו לבולגריה מתקיימים בה, בעיקר בנוגע לחוב הציבורי, הגירעון, האינפלציה, הריביות ושער החליפין. הצטרפותה של בולגריה נדרשת כעת לקבל את אישור שרי האוצר של גוש האירו בפגישתם ב-8 ביולי.
פריצת הדרך הושגה היום חרף גל מחאות בבולגריה נגד אימוץ האירו. תסיסה ברשתות החברתיות, שממשלת בולגריה הגדירה "קמפיינים של דיסאינפורמציה מבית ומחו"ל", גרמו לחלק גדול מאוכלוסיית המדינה להתנגד לשינוי, בשל החשש כי האירו יגביר את העוני במדינה ויחזק את האינפלציה.
נשיא בולגריה רומן ראדב עודד את הקולות המתנגדים לאירו בכך שהציע מוקדם יותר החודש לערוך משאל עם שבו יוחלט איזה מטבע הבולגרים מעדיפים. הרוב הפרו-אירופי בפרלמנט דחה את ההצעה, והאשים את ראדב כי הוא פועל לטובת רוסיה בניסיון של הרגע האחרון לחבל באימוץ האירו.
במדינות שהצטרפו בעבר לגוש האירו נרשמה עלייה באינפלציה. עם זאת, החברות בגוש האירו מאפשרת גם שורה של הטבות ויתרונות, שכן היא מפחיתה את עלויות ההלוואות, מושכת משקיעים זרים ומקלה על סחר חוץ. נוסף על כך, הצטרפות לגוש האירו תאפשר לבולגריה להשפיע יותר על המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי האירופי, ועל ההתנהלות של האיחוד האירופי.
קרואטיה הייתה המדינה האחרונה שהצטרפה לגוש האירו בשנת 2023. סך תושבי מדינות גוש האירו גבוה מ-350 מיליון בני אדם, והתוצר של הגוש נאמד ב-2023 ב-15.6 טריליון דולר, השלישי בגודלו בעולם לאחר ארה"ב וסין.