
גבר שנפטר לאחרונה, שתרם זרע במרפאות שונות במרכז הארץ בשנים 1985-1974 בערך, היה נשא של תסמונת גנטית שמעלה את הסיכון לסרטן. משרד הבריאות מציע לכל מי שנולד מתרומת זרע שבוצעה באזור מרכז הארץ בשנים 1985-1974 לפנות למעבדה גנטית כדי לבצע בדיקה לזיהוי התסמונת.
משפחתו של תורם הזרע פנתה למשרד הבריאות לאחר שנפטר, והתברר כי הוא נשא של שינוי גנטי בגן שקשור להופעת תסמונת לינץ' – HNPCC (Hereditary non-polyposis colorectal cancer). מדובר בתסמונת גנטית תורשתית שמעלה את הסיכון להתפתחות סוגים שונים של סרטן – בעיקר של המעי הגס, הרחם ועוד.
הגבר תרם זרע במרפאות שונות במרכז הארץ בשנים 1985-1974 בערך, בתקופה שלא היו בנקי זרע והתרומה התבצעה במרפאות פרטיות, תוך שמירה על סודיות מוחלטת של פרטיהם של התורמים והנתרמות, ולעיתים קרובות גם על עצם ביצועה של התרומה.
בעקבות קבלת מידע זה, משרד הבריאות מציע לכל מי שידוע לו כי נולד מתרומת זרע שבוצעה באזור מרכז הארץ בשנים 1985-1974 לפנות למעבדה גנטית כדי לבצע בדיקה לזיהוי המוטציה. כמו כן, משרד הבריאות מציע לנשים ולמשפחות שקיבלו תרומת זרע בשנים אלה ליידע את הצאצאים שנולדו להם, ולהמליץ בפניהם לפנות למעבדה גנטית כאמור. הבדיקה איננה במימון סל הבריאות במקרה זה.
לצאצאים של התורם יש סיכון של 50% להיות נשאי המוטציה. למענם של הנשאים קיימת תכנית מעקב ברורה שתכליתה גילוי מוקדם של הסרטן, כדי לאפשר אבחנה וטיפול בשלב מוקדם, ובכך לצמצם את הסיכון לחלות, ואף להציל לעיתים את חייהם.