
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חתם הלילה (בין רביעי לחמישי) על צו נשיאותי האוסר על אזרחי 12 מדינות להיכנס לארצות הברית ומגביל את כניסתם של אזרחי 7 מדינות נוספות.
איסור הכניסה לתושבי איראן, תימן, לוב, סומליה וסודן הוחל בצו כבר בתחילת 2017 בתחילת שלטון טראמפ הראשון ובוטל עם בחירתו של ג'ו ביידן לנשיא ב-2021, וכעת איסור כניסה מוחלט יחול גם על אזרחי אפגניסטן, האיטי, מיאנמר, קונגו-ברזוויל, צ'אד, גינאה המשוונית ואריתריאה. הגבלות חלקיות יחולו על אזרחי בורונדי, ונצואלה, קובה, לאוס, סיירה לאון, טוגו וטורקמניסטן. סוריה ועיראק, שכניסת תושביהן נאסרה גם היא ב-2017, אינן ברשימה כעת.
האיסור ייכנס לתוקף ביום שני, דקה לאחר חצות, מרווח המאפשר לרשויות ולחברות התעופה להתארגן ולמנוע את הכאוס ששרר בשדות תעופה ב-2017. באותה תקופה, נוסעים ממדינות אלו לא הורשו לעלות על טיסות לארה"ב, או שנעצרו בנמלי תעופה אמריקאיים לאחר שנחתו. אלה כללו סטודנטים, מרצים, אנשי עסקים, תיירים ואנשים שבאו לבקר משפחה או חברים. הצו, שזכה לכינוי "איסור כניסת מוסלמים" או "צו הנסיעות", שונה אז שוב ושוב בעקבות אתגרים משפטיים, עד שגרסה מתוקנת שלו אושרה על ידי בית המשפט העליון בשנת 2018.
האיסור החדש מגיע בהמשך לצו נשיאותי שפרסם טראמפ ב-20 בינואר, שדרש ממחלקות המדינה, ביטחון המולדת ומהמנהל הלאומי למודיעין להכין דו"ח על "עמדות עוינות" כלפי ארה"ב, ולבחון אם הכניסה ממדינות מסוימות מהווה סיכון ביטחוני.
בסרטון שפורסם ברשתות החברתיות, קשר טראמפ את האיסור לפיגוע הטרור שהתרחש ביום ראשון בבולדר, קולורדו בצעדה למען השבת החטופים מעזה, ואמר כי הוא מדגיש את הסכנות שמציבים מבקרים מסוימים שנשארים בארה"ב לאחר שפג תוקף הוויזה שלהם, זאת על אף שהמחבל בפיגוע הוא ממצרים, שאינה נמצאת ברשימת המדינות האסורות. לפי מחלקת ביטחון המולדת, המחבל שהה בארה"ב מעבר לתקופת הוויזה התיירותית שלו.
טראמפ אמר כי במדינות מסוימות קיימים ליקויים בסינון ובבדיקת הרקע של אזרחיהן, או שהן מסרבות באופן עקבי לקבל בחזרה את אזרחיהן. מסקנותיו מתבססות במידה רבה על דו"ח שנתי של מחלקת ביטחון המולדת, שמתמקד במקרים של שהיית יתר של מבקרים שמגיעים דרך האוויר או הים, תוך הדגשת מדינות עם אחוזים גבוהים של שהייה לאחר שפג תוקף הוויזה. "אנחנו לא רוצים אותם", אמר טראמפ.
"זה אינו ביטחון לאומי, אלא הפיכת קהילות לשעירים לעזאזל"
הכללת אפגניסטן ברשימת המדינות האסורות עוררה כעס בקרב מי שעוסקים בשיקום האוכלוסייה הזו. האיסור כולל חריגים עבור אפגנים שמחזיקים בוויזות הגירה מיוחדות, בדרך כלל אנשים שעבדו בצמוד לממשלת ארה"ב במהלך שני העשורים של המלחמה שם. אפגניסטן הייתה גם אחד מהמקומות שמהם הגיעה אוכלוסיית הפליטים הגדולה ביותר, כ-14 אלף פליטים שהגיעו לארה"ב בתקופה של 12 חודשים שהסתיימה בספטמבר 2024. טראמפ השעה את תוכנית השבת הפליטים ביום הראשון לכהונתו.
"להכליל את אפגניסטן, מדינה שאזרחיה עמדו לצידם של חיילי ארה"ב במשך 20 שנה, זה ביזיון מוסרי. זו יריקה בפרצופם של בני בריתנו הוותיקים, ובגידה בכל ערך שאנו מתיימרים לייצג", אמר שון ואן-דיוור, הנשיא ויו"ר הדירקטוריון של ארגון AfghanEvac, שהוקם עם נסיגת צבא ארה"ב מאפגניסטן והשתלטות הטליבאן על המדינה. טראמפ כתב כי לאפגניסטן "אין סמכות מרכזית כשירה להנפקת דרכונים או מסמכים אזרחיים, והיא אינה מבצעת הליכים ראויים לסינון ובדיקת רקע". הוא גם ציין את שיעורי השהייה החריגה של אזרחיה.
האיטי, שלא נכללה באיסור בכהונתו הראשונה של טראמפ, נכללה הפעם בשל שיעורי שהיית יתר גבוהים ומספר רב של אנשים שנכנסו לארה"ב שלא כחוק. תושבי האיטי סובלים מעוני, רעב והחמרת אי-היציבות הפוליטית. כוחות משטרה בגיבוי האו"ם נלחמים בגל אלימות של כנופיות, כאשר חמושים שולטים לפחות ב-85% מבירת המדינה, פורט-או-פרנס. "האיטי חסרה סמכות מרכזית וגישה למידע אכיפת חוק, הדרוש כדי להבטיח שאזרחיה לא יסכנו את ביטחון ארה"ב", כתב טראמפ.
הממשלה האיראנית לא הגיבה מיידית להכללתה. ממשל טראמפ כינה את איראן "מדינה תומכת טרור", ואסר כניסת מבקרים למעט אלו שכבר מחזיקים בוויזות, או שנכנסים דרך ויזות מיוחדות שמנפיקה ארה"ב למיעוטים נרדפים. מדינות נוספות מהמזרח התיכון שנכללו ברשימה – לוב, סודאן ותימן – סובלות כולן ממאבקים אזרחיים מתמשכים ואזורים הנשלטים על ידי פלגים יריבים. בסודאן מתקיימת מלחמה פעילה, בתימן הלחימה נמצאת בקיפאון ברובה, ובלוב עדיין יש מיליציות חמושות.
ארגוני סיוע בינלאומיים ועמותות לשיקום פליטים גינו פה אחד את האיסור החדש. "המדיניות הזו אינה עוסקת בביטחון לאומי, אלא בזריעת פילוג והפיכת קהילות שמחפשות ביטחון והזדמנות לשעירים לעזאזל", אמרה אבי מקסמן, נשיאת אוקספם אמריקה.