
360 אמנים יהודים וערבים ישתתפו השנה בתערוכת המכירה ׳לחם ושושנים׳, שתתקיים זו השנה ה-19. הפעם תיערך התערוכה במשכנה הקבוע החדש בקריית המלאכה בתל אביב, מיום רביעי עד שבת (11 עד 14 ביוני).
דני בן שמחון, מייסד התערוכה, הופתע משיתוף הפעולה מצד האמנים. ״היית חושב שבאמת חלק לפחות מהאנשים יגידו לך, ׳די נמאס לנו כבר לשמוע מהערבים האלה׳, ׳תראה מה עשו לנו׳ ו׳אני לא מוכן לתת את חלקי׳״.

הכנסות התערוכה מוקדשות לפרויקט ׳נשים, עבודה וקיימות׳. זהו מיזם להעצמה בעולם העבודה שמופעל בידי 'סינדיאנת הגליל', עסק חברתי של נשים יהודיות וערביות מהגליל, ו'מען' – ארגון עובדים הפועל לקידום תעסוקת נשים ערביות בישראל.

כמות המשתתפים דומה לשנים הקודמות?
"ישנה אותה כמות של משתתפים. היינו יכולים להגיע ל-400, אבל עצרנו כי זה המון אנשים להיות איתם בקשר".
למה אתה מצפה במכירה השנה?
"בדרך כלל נמכרות כ-150 יצירות. אבל זה מאוד מושפע מהאווירה וממצב הרוח החברתי פוליטי. בשנה שעברה קיבלנו חיבוק גדול מקהילת חובבי האומנות ומהתקשורת".
מה עושים עם ההכנסות?
"האמנים מקבלים 25% מכספי המכירה והיתר מושקע בהעצמת נשים ערביות באמצעות פתיחת מקומות עבודה, ליווי, הדרכה וייצוג במקומות העבודה, העלאת המודעות בנושא זכויות עובדים וקורסים שונים, למשל גידול דבורים בשיטה ביו-דינמית, גידול צמחי מאכל בשיטה הידרופונית (על בסיס מים וללא אדמה), בישול ועוד".

מי הם הרוכשים של העבודות?
"צברנו עם השנים קבוצה של כמה אלפי חובבי אומנות, ידידי אומנות, שמלווים אותנו. זאת קהילה שאנחנו בקשר איתה בשוטף. הם מלווים אותנו במהלך השנה ומגיעים שוב. יש אנשים שקונים אומנות, ואומרים לי, ׳תשמע, הבית שלי מלא רק בעבודות שקניתי בלחם ושושנים׳".
ישנם הרבה אספני אומנות?
"המילה אספנים היא קצת מבלבלת. הרבה אנשים התחילו בקניית עבודה אחת במאות שקלים ונדבקו בחיידק. הם התאהבו בזה שיש להם יצירת אומנות מקורית שתלויה בבית, שיש לה ערך חברתי. אז הם באו, שוב ושוב. יש נטייה לראות בזה עניין של בעלי הון, אבל זה לא נכון. הרוב הם אנשים פשוטים שרוכשים בסכומים נמוכים".

"במלחמה יש הרבה קולות שמושתקים"
׳לחם ושושנים׳ שואפת לבסס קהילה יהודית-ערבית שמקדמת ערכים של דמוקרטיה ושוויון הזדמנויות. הראייה האוטופיסטית של בן שמחון באה לידי ביטוי בהגדלת העשייה דווקא עכשיו, בזמן המלחמה. "הרבה קולות מושתקים עכשיו. אנחנו במלחמה וזה מצב חירוםשבו כולם נדרשים לסתום פיות ולא להגיד את הדברים הקשים, הכואבים והביקורתיים. ואנחנו חושבים שיש מקום, גם לשמוע, וגם להשמיע".
למרות שבן שמחון מצביע על האומנות ככלי להשמעת ביקורת, העבודות שעומדות למכירה לא עוסקות באופן מובהק במלחמה או בנושא מסוים. "כל אומן נותן את העבודה שמייצגת אותו הכי טוב בנקודת הזמן הזו. היו אומנים שהציגו עבודות בעלות אופי פוליטי, שמתייחסות למה שנעשה כרגע. אבל זה לא הרוב".

התערוכה כולל עבודות של אמנים בולטים, בהם זויה צ'רקסקי, מיכל נאמן, כרים אבו שקרה, אורי גרשט, גדעון רובין, חנאן אבו חוסיין, אברהם אילת, יואב וינפלד, רונן זן ואדם יקותיאלי (know hope). כ-60 אמנים הצטרפו השנה לראשונה לתערוכה.
הקולות האומנותיים החדשים מאפשרים לאוצרים – דני בן שמחון, לאה אביר, שובל חן, שרון ליאור וארז וגנר, להציג תמונה מורכבת של האומנות הישראלית העכשווית. חשוב להם להציג מגוון גיאוגרפי, אתני, דתי ונושאי. בתערוכה מוצגות עבודות של אמנים ידועים או אנונימיים, ללא הבחנה. "אנחנו תולים לפי העין, ולא לפי השם, ולא לפי המעמד. פעם עמוס שוקן נכנס לתערוכה ואמר לי, ׳וואו, מה זה? זה חתך של האומנות הישראלית יש לכם פה׳".
מה גורם לך להישאר אופטימי?
״אני מאמין שזה העתיד. הקמנו מקום שהוא במה לקול של השפיות, של האנושיות, של שיתוף פעולה ושל קולות מושתקים״.

טווח המחירים של היצירות נע בין 300 שקלים לאלפי שקלים. המכירה המוקדמת של עבודות ״לחם ושושנים״ זמינה באתר breadandroses.org.il ובאינסטגרם bread_and_roses_artsale@ .
גלריית ׳לחם ושושנים׳ החדשה – רחוב שביל המרץ 3, קומה 1, קרית המלאכה תל-אביב-יפו