דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי ט"ז בסיון תשפ"ה 12.06.25
20.5°תל אביב
  • 21.6°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 20.0°חיפה
  • 19.6°אשדוד
  • 21.7°באר שבע
  • 29.9°אילת
  • 24.2°טבריה
  • 22.2°צפת
  • 19.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תשתיות וסביבה

דו-גלגליים תחילה: פיילוט לשמירה על בטיחות רוכבי האופניים והקורקינטים בצמתים יחל בתל אביב

בשני צמתים מרומזרים ברחוב המלך ג'ורג' יוקצו "תאי אופן" ירוקים שיאפשרו לרוכבי כלי רכב דו-גלגליים להתמקם לפני מכוניות ולהיכנס לצומת לפניהן

תא אופן (צילום: לביא תצלומי אויר בע"מ)
תא אופן (צילום: לביא תצלומי אויר בע"מ)
אמיתי פרץ
אמיתי פרץ
כתב תשתיות וסביבה
צרו קשר עם המערכת:

עמדות קדימות לרוכבי אופניים וקורקינטים הושקו אתמול (ראשון) בחלק מהצמתים בתל אביב, כדי לאפשר לרוכבים לפנות בלי להסתכן בפגיעת רכב. הפיילוט, שזכה לשם 'תא אופן', מתבסס על מודלים דומים באירופה ובקנדה, של סימון עמדות זינוק לאופניים מעט לפני שאר כלי הרכב כדי לאפשר להם פנייה בטוחה.

הניסוי יתבצע החודש ברחוב המלך ג'ורג' במפגשי הרחובות זמנהוף ושלמה המלך. "תאי אופן" יוקצו להמתנת רוכבי אופניים וקורקינטים לפני צומת מרומזר. באור אדום ברמזור ייכנסו הרוכבים לתא אופן זה לצד זה, בהתאם לכיוון נסיעתם. נהגי המכוניות ורוכבי האופנועים יעצרו מאחורי קו עצירה המסומן בלבן, וכשהאור יתחלף לירוק יוכלו רוכבי האופניים להיכנס ראשונים לצומת ולהמשיך בנסיעתם. אם הניסוי יוכיח הצלחה בהפחתת מספר ההרוגים, ייתכן שיורחב.

תא אופן. מומחה התחבורה דניאל באייב: "גם במקומות שיש בהם שביל אופניים, לא תמיד אפשר לפנות בבטחה" (צילום: לביא תצלומי אויר בע"מ)
תא אופן. מומחה התחבורה דניאל באייב: "גם במקומות שיש בהם שביל אופניים, לא תמיד אפשר לפנות בבטחה" (צילום: לביא תצלומי אויר בע"מ)

מומחה התחבורה דניאל באייב הסביר בציוץ ברשת X כי המודל נועד לשמור על חייהם של נוסעי האופניים בעיקר בפניות שמאלה. "גם במקומות שיש בהם שביל אופניים, לא תמיד אפשר לפנות בבטחה", כתב באייב, "ורוכבים נאלצים לעשות תמרונים מסוכנים". זאת, משום שנתיב האופניים נמצא בצד ימין של המכוניות, שלעיתים נוסעות ישר או ימינה כשרוכבי האופניים פונים שמאלה, או שעלולות לפנות בעיקוף רחב מדי ולפגוע בהם.

"יש שלושה סוגים מרכזיים של רחובות", מסביר באייב. "צרים, בלי סיכון רב לרוכב האופניים, כמו שינקין; רחבים יותר, שהמהירות בהם היא לרוב 50 קמ"ש ורוכב האופניים יכול לעבור מסלולים, אבל זה די קשה ומסוכן, כמו אבן גבירול; ורחובות שהם כביש מהיר קטן, כמו דרך נמיר, שבהם מסוכן מאוד לרוכבי האופניים, גם בגלל המהירות וגם בגלל ריבוי הנתיבים. בעולם אידיאלי היה 'תא אופן' בכל צומת, אבל זה חשוב בעיקר בסוג השני והשלישי".

עבור כבישים מהסוג השלישי יש מתודה מתקדמת בעולם: הפנייה הצרפתית. זו פנייה מיוחדת שמוסדרת מראש הן ברמזורים והן במסלולים, ומאפשרת לרוכב לפנות בשתי פעימות – הראשונה ימינה ואז שמאלה, ובכך שומרת שלא יאלץ לבצע אף פנייה מסוכנת.

רוכבי האופנים והקורקינטים נחשבים למשתמשי דרך פגיעים, בשל נסיעתם בין כלי רכב גדולים יותר וחוסר המיגון שלהם. ב-2024 נהרגו כ-29 רוכבי אופניים וקורקינטים, מרביתם בגרסאות החשמליות, שזכו לכינוי "מיקרומוביליטי", או "קט-רכב", בתרגום חופשי. למרות ניסיונות להפעיל יותר רגולציה על הנהגים בתחומים אלו, הם נותרו פגיעים בדומה למקביליהם הידניים, והתרחבות השימוש באופניים וקורקינטים, בעיקר במרכזים עירוניים, מגבירה את הצורך בשמירה על בטיחותם.

נתיבי איילון: "קידום תשתיות רכיבה בטוחות הוא תנאי הכרחי לעידוד השימוש באופניים כחלופה נוחה, זמינה וידידותית לרכב הפרטי – צעד חשוב להפחתת העומסים בכבישים ולשיפור איכות החיים במרחב העירוני".

סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו בתחומי התחבורה והבטיחות בדרכים, מיטל להבי: "זו יוזמה חשובה שלצערי לקח עשור שלם כדי להוציאה לפועל כפיילוט, ואני מקווה שכשתוכח יעילות התא אופן – נוכל ליישם אותו כחלק אינהרנטי מתכנון הרחובות בעיר".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!