
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודיע שקיבל את המלצת ועדת הבצורת ועמדת שר החקלאות אבי דיכטר להכריז על אזורים נרחבים בארץ נפגעי בצורת, אך מטיוטת ההודעה שפרסם המשרד נעדרים אזורים שנפגעו ממיעוט משקעים משמעותי ומופיעה רשימה חלקית בלבד של גידולים המוגדרים נפגעים. בהודעת האוצר נכתב כי ההחלטה התקבלה לאחר התייעצות עם שר החקלאות ובהתאם להמלצת ועדת הבצורת.
למרות מיעוט המשקעים הקיצוני שאפיין את השנה האחרונה, ואף שבתקנות מס רכוש נקבע שעל משרד האוצר לפרסם את טיוטת ההודעה בדבר אזור נפגע וצמח פגיע עד 31 במאי, הטיוטה פורסמה באיחור ניכר, ב-29 במאי. המועד האחרון להערות הציבור נקבע ל-8 במאי, וכעת על משרד האוצר לשקול את ההערות שהגישו הציבור.
לפי הטיוטה שפרסם משרד האוצר להערות הציבור יוכרזו גידולי חיטה, שעורה, תלתן, אפונה, בקיה, חמצה, חריע וקינואה באזורים שהוגדרו בהכרזה צמחים שנפגעו מהבצורת בשנה החולפת. עם אישור ההכרזה על בצורת, החקלאים המגדלים באזורים אלה יהיו זכאים לפיצויים בהתאם לתקנות.
האזורים שמוצע לקבוע שנפגעו מנזק בצורת נרחבים במיוחד השנה, וכוללים שטחי חקלאות בגליל העליון, בגליל התחתון, בעמק יזרעאל, בעמק הירדן, בעמק המעיינות, בצפון ובמרכז בקעת הירדן וגב ההר. בדרום הארץ הוכר שטח נרחב בשפלת יהודה ועוטף עזה, כמו גם אזור הנגב המוגדר בחוק לצורכי פיצוי בהתאם לקו הבצורת.
אלא שלטענת ארגון עובדי הפלחה, שמייצג את חקלאי גידולי השדה בשטח פתוח ומגדלי ירקות לתעשייה, מנוסח ההכרזה הושמט גידול שיבולת שועל. לדברי דיויד לוי, מנכ"ל ארגון עובדי הפלחה, גידול זה אינו שונה מהגידולים שהוכרו זכאים לפיצוי. בשנים קודמות שבהן הוכרז על בצורת נכללה שיבולת שועל בין הצמחים הזכאים לפיצוי.
נוסף על כך, בארגון ציינו שמסימון הגבולות במפה הושמטו ללא הצדקה שטחים שנפגעו מהבצורת. כך למשל, שטחים שמעבדת אגודת 'שדות חמד' שבבעלות משמר דוד וקיבוץ חולדה, שהוצאו מתוואי השטחים הזכאים לפיצוי, אף שהמשקעים באזור הסתכמו בכ-35% מהממוצע הרב-שנתי בלבד, והגידולים נפגעו קשות. לדברי נציג 'שדות חמד', ככל הנראה השטח הושמט בטעות, או מטעמי נוחות, בניסיון להגדיר את גבולות האזור לפי כבישים, ולא לפי הפגיעה הממשית בגידולים.
"חברי הוועדה התרשמו מחומרת הפגיעה בשטחי 'שדות חמד' בסיור שהתקיים במקום", כתב לוי בהערות לטיוטת משרד האוצר. "לבקשת הוועדה העברנו נתונים ומסמכים על הפגיעה באותם שטחים. אין כל סיבה לא לכלול את שטחי אגודת 'שדות חמד', הצמודים לקו במפה, ואין כל סיבה להבחנה בינם לבין השטחים הסמוכים מצדו השני של הקו במפה. על פניו מדובר בטעות בסימון הקו במפה".
גם שטחי חקלאות של אגודת 'גד"ש מניב' שבבעלות קבוצת יבנה ומושב בני דרום לא נכללו באזורים שהוכרו נפגעי בצורת, למרות מיעוט חריג של משקעים בשנה האחרונה, שהסתכם בכ-37% בלבד מהממוצע הרב-שנתי. לדברי נעם פישביין, מנכ"ל האגודה, מיעוט המשקעים החריג גרם לפגיעה קשה ביבולים החקלאיים וגרר נזקים כלכליים כבדים ביותר לאגודה.
"הסיבה לפרסום ההודעה להערות באופן דחוף ברורה ומובנת", אומר פישביין ל'דבר'. "הבצורת הקשה גרמה נזקים לגידולים חקלאיים, וצריך לדאוג לפיצוי לחקלאים בדחיפות. לא ברור לי מדוע הוחרגנו לעומת שטחים חקלאיים קרובים אלינו עם משקעים דומים שהוכרו זכאים לפיצוי".
פישביין הוסיף שוועדת הבצורת הגדירה את מיעוט המשקעים בשטחי החקלאות הסמוכים לקבוצת יבנה "יובש נדיר ביותר". "לא קיבלנו נימוק מקצועי לאי-הכללת השטח שלנו באזור ההודעה, ואנחנו מבקשים לתקן את הטעות".
להכרזה על אזורים וגידולים שנפגעו מבצורת יש השלכות תקציביות גדולות, שכן היא מזכה חקלאים בפיצויים בקרנות ייעודיות במימון המדינה. הכרזה על נזקי בצורת מחייבת חתימה של שר החקלאות וביטחון המזון ושר האוצר, בשל השילוב בין ההיבטים המקצועיים והתקציביים הכרוכים בה. שר החקלאות הוא הגורם המוסמך לקבוע, על בסיס נתונים אקלימיים וחקלאיים, אם התקיימו תנאים של בצורת שפגעו באופן מהותי בגידולים. נדרשת גם חתימת שר האוצר, שמופקד על הקצאת התקציבים ועל קביעת מנגנוני הפיצוי שנגזרים מההכרזה.