
חוק המאריך את חופשת הלידה לאם ליילוד עם מוגבלת מורכבת בחמישה שבועות, אושר היום (שני) לקריאה שנייה ושלישית בוועדת העבודה והרווחה. יו"ר הוועדה ישראל אייכלר (יהדות התורה) קבע כי על פי שיקול דעת הוועדה, לנוכח הנתונים שהוצגו בפניה, ההצעה אינה תקציבית והורה למשרד האוצר לבצע בחינה מחדש של העלויות הצפויות.
מדובר במספר תיקונים לחוק עבודת נשים, בו נקבעה תקופת הלידה, ושהוצעה על ידי חברי הכנסת יעקב אשר, אימאן ח'טיב יאסין, פנינה תמנו וח"כים נוספים, שאוחדה להצעה אחת. ההצעה מבקשת להאריך את תקופת הלידה וההורות בחמישה שבועות נוספים עבור יולדת שהתינוק אשר ילדה פעוט עם מוגבלות מורכבת של 100% נכות ומעלה, הזקוק לטיפול צמוד וכן בהתאמה את התקופה בה היא תהיה זכאית לדמי לידה. בדיון הובהר כי במידה וההכרה במוגבלות התקבלה לאחר תום חופשת הלידה הרשמית והאם לא שבה לעבודה, הזכאות לדמי לידה תינתן רטרואקטיבית.
מספר נציגות של ארגונים המייצגים הורים לילדים עם מוגבלות בירכו על התיקון, אך ציינו שתינוקות רבים עם מוגבלות אינם נכללים בהגדרות הנוסח, בהם תינוקות המאובחנים עם תסמונת דאון, אפילפסיה וליקויים מיוחדים. "מדובר בילדים שנדרשים להרבה מעקבים אחרי פעילות הלב, נשימה ועוד. ההורים לא יכולים להגיע לעבודה והמשפחות נמצאות במצוקה גדולה", אמרה ענבל צוקרון דמארי, מנהלת תחום זכויות בעמותת 'יד לילד המיוחד' ואם לילד עם מוגבלות, "להגיד 'את לא מקבלת כי אין לנו תקציב', זה עוול גדול".
נציגת משרד המשפטים, עו"ד אסנת חיטרון: "בשביל להעניק על פי חוק משהו לקבוצה אחת ולא לשנייה ושלא תיווצר אפליה חוקית צריך שתהיה הבחנה על השונות ביניהן. השאלה אם יש הבחנה היא שאלה מקצועית במידה רבה, שמי שצריך לענות עליה במקרה הזה הוא הביטוח הלאומי". עו"ד שלומי מור, המוסד לביטוח לאומי, הוסיף כי אחוזי הנכות מבטאים את מידת התלות שהמגבלה של הילד מטילה על ההורים שלו, וכי ההבחנה שקיימת כאן היא תקציבית, אבל היא מבוססת על הגדרה של ילד שזקוק לטיפול רפואי מיוחד שקיימת כבר היום בתקנות. יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר הגיב לדברים שבהמשך ייעשה שיקול לכלול אוכלוסיות נוספות בתיקון.
נציגת משרד האוצר בדיון, תאיר ראבוחין, ציינה כי המשרד ביצע הערכת עלות להצעת החוק ביחס לכלל התינוקות המוכרים בהיקף של 100% נכות, בשל הקושי לבצע הבחנה בתוך הקטגוריה. על פי הערכה זו, הצעת החוק היא תקציבית ועלותה כ-17 מיליון שקלים לשנה. ח"כ אשר התנגד: "הערכת העלות שבוצעה אינה מדויקת, היא לא לקחה בחשבון את ההגדרה הסופית שקובע התיקון וגם את הארכת חופשת לידה לילודים עם מוגבלות מורכבת שנמצאים באשפוז ממושך. הצעת החוק אינה חורגת מהמגבלה של 7 מיליון שקלים לשנה ולכן היא אינה תקציבית".