דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי ט"ז בסיון תשפ"ה 12.06.25
20.5°תל אביב
  • 21.6°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 20.0°חיפה
  • 19.6°אשדוד
  • 21.7°באר שבע
  • 29.9°אילת
  • 24.2°טבריה
  • 22.2°צפת
  • 19.4°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

עבודה גאה: תו תקן להעסקה מקדמת שוויון הוענק ל-22 חברות במשק

מטרת התו הוא קביעת רף אחיד למעסיקים לגבי מה נדרש לבצע כדי שמקום העבודה ייחשב לשוויוני, מיטיב ומסביר פנים כלפיי האוכלוסייה הגאה | מנכ"לית LGBTWORK: "בעידן של אי-ודאות, למעסיקים יש הזדמנות להיות עוגן של ביטחון, צדק ותקווה"

מצעד גאווה בירושלים, יוני 2025 (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
מצעד גאווה בירושלים, יוני 2025 (צילום: יונתן זינדל, פלאש90)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

ארגון LGBTWORK העניק תו תקן להעסקה מקדמת שוויון וזכויות הקהילה הגאה ל-22 חברות במשק, במסגרת המדד לשוויון בתעסוקה לקהילה הגאה לשנת 2025.

LGBTWORK הוא ארגון ישראלי הפועל לקידום גיוון תעסוקתי ושוויון בשוק העבודה עבור קהילת הלהט"ב. לאחר כעשור, במהלכו פעל תחת השם LGBTech ופעל בעיקר בתחום ההיי-טק, שינה בסוף שנת 2024 את שמו – כחלק ממגמה להרחיב את פעילותו לחברות וארגונים בענפים נוספים במשק ולהשפעה על התחום בכל שוק העבודה.

עשרות החברות שבחרו להשתתף במדד נדרשו לענות על 25 שאלות הנוגעות להיבטים שונים בהעסקת עובדים ועובדות, החל מפרקטיקות לגיוס מגוון, מדיניות שוויונית, כלים לבניית תרבות ארגונית תומכת ומכבדת, וכלה בפעילות לתמיכה ולתרומה לקהילה הגאה בארגון ומחוצה לו. כל חברה נדרשה לתת סימוכין נרחבים לקיומם של המענים והכלים עליהם הצהירה. 22 חברות עמדו בדרישות המדד וקיבלו כאמור תווי תקן.

תו תקן זהב למנהיגות ודוגמה אישית הוענק ל-11 חברות שהן מודל לחיקוי, עם מדיניות מקיפה, תוכניות לקידום עובדים.ות גאים, ופעולה אסטרטגית לקידום שוויון: BigID ,NetApp ,Imperva ,Natural Intelligence ,AppsFlyer ,Intuit ,Taboola ,HP Indigo ,Playtika .Optibus ,Nice. תו תקן כסף לחברות שמשקיעות בגיוס מגוון, הכשרות למנהלים.ות ותרבות ארגונית תומכת לעובדים גאים הוענק לארבע חברות: Axonious ,At-Bay ,Kaltura ,Monday. תו תקן ארד לחברות שביססו מדיניות אנטי אפליה ברורה ויוזמות בסיסיות לקידום עובדים.ות גאים הוענק אף הועבר לארבע חברות: אסותא, Lightricks ,HoneyBook ,Plarium.

מדד השוויון הישראלי פועל בדומה למדדים בין-לאומיים מובילים, כמו ה-Corporate Equality Index בארצות הברית וה-Stonewall Index בבריטניה. מטרתו לקבוע רף ברור ואחיד למעסיקים, מה נדרש כדי להיחשב שוויוני, מיטיב ומסביר פנים לאוכלוסייה הגאה. הוא מזהה ומוקיר חברות שמפגינות מחויבות אמיתית דרך מדיניות, פרקטיקות ניהול ופעולות אקטיביות ליצירת סביבת עבודה תומכת, בטוחה ומקדמת לעובדים.ות גאים.

כלל החברות המקבלות תו התקן הצהירו שהן רואות בגיוון והכללה כאחת ממטרות העל או הערכים של הארגון. 81% מהן התייחסו במפורש לקהילה הגאה במסגרת אסטרטגיית המגוון וההכלה של הארגון. 81% מהן מקיימות הכשרות לצמצום הטיה בגיוס עובדים, אולם רק 60% מהן מקיימות גם הכשרות לשדרה הניהולית, שמקבלת החלטות מפתח בתהליכי הגיוס. ב-90% מהחברות הוצב ממונה על גיוון או ממונה ייעודי לקהילת הלהט"ב. בשני שליש מהחברות בעלות תו התקן הוקמו 'תאים גאים', כשרובם בתקצוב ובליווי ותמיכה מנהלית של החברה. מנתוני המדד, עולה שחברות עם תא גאה מאופיינות במדיניות שוויונית יותר, גיוס מגוון יותר ונראות להט"בית עשירה יותר.

אחד מתחומי המדיניות שהמדד בוחן הוא סוגיית השוואת הזכויות וההטבות למשפחות גם עבור בני זוג מאותו מין, הורים לא ביולוגיים, משפחות מרובות הורים והורים יחידניים. ב- LGBTWORK ציינו כי אפילו בקרב חברות המדד המצטיינות במחויבות שהפגינו כלפיי הקהילה הגאה, ב-30% מהמקרים השוואת הזכויות נעשית רק על בסיס בקשת העובד או העובדת, ולא על בסיס מדיניות כתובה וברורה. יחד עם זאת, רבות מהחברות בעלות תו התקן מציעות הטבות ייחודיות שנותנות מענה למבני משפחה והולדה שאינם הטרו-נורמטיביים, מערכת נורמות המגדירה את ההטרוסקסואליות כנטייה המינית הנורמלית. כך, כ-70% מהן מסייעות בהליך פונדקאות, כ-60% בטיפולי פוריות, וכ-55% בחופשת הורות משותפת. חלק מהחברות מסייעות גם להורים בתהליך ההכרה המשפטית, תומכות בהורים מאמצים או בתהליכי תרומת ביצית.

המדד גיבש יחד עם ארגוני הקהילה הטרנסית בישראל גם מספר שאלות המתייחסות באופן ספציפי לקהילה זו המתמודדת במיוחד עם אפליה גלויה, אלימות וקושי בשוק העבודה. על פי סקר מרכז גילה להעצמה טרנסית, רק רבע מהקהילה הטרנסג'נדרית מועסקת במשרה מלאה ושיעור מקבלי השכר הנמוך בקרב העובדים מאוכלוסייה זו גבוהה במיוחד). ב-LGBTWORK מציינים כי גם בקרב החברות בעלות תו התקן במדד, יש עוד עבודה לשפר בתחום זה. אומנם, ב-91% מהחברות מאפשרות הזדהות מגדרית לא בינארית במערכות המידע שלהן (אפשרות לבחור 'אחר' לצד גבר ואישה), ו-72% מהן מאפשרות לבחור לשון פנייה בגיוס. לעומת 36% מהחברות שבהן לא ניתן לשנות את לשון הפנייה במערכות. רק 14% מהחברות פיתחו נוהל מוסדי לליווי יציאה מהארון המגדרי, לרבות הנחיות לעדכון מערכות המידע וההכשרה, פרוטוקולים לתקשורת עם הצוות ואמצעי הגנה על פרטיות העובד. בנוסף, רק 21% מהחברות שמציעות ביטוח בריאות לעובדים, הציעו כיסוי ביטוחי מותאם לקהילה הטרנסית, הנזקקת לעיתים למענים רפואיים ייחודיים, שחלקם יקרים ואינם מסובסדים על ידי המדינה אלא באישור הוועדה להתאמה מגדרית.

כלל החברות שמקבלות את התווים קיימו פעילויות גאות במקום העבודה, אולם פחות ממחציתן (45%) קיימו פעילות ייעודית כזו לשדרה הניהולית, ורק מעט יותר משליש (36%) קיימו פעילות כזו המיועדת ספציפית לצוותי משאבי האנוש. רק שליש מתוך החברות מקבלות תו התקן ציינו שתרמו לארגוני הקהילה הגאה, וכמחציתן (46%) דיווחו שקיימו פעילות התנדבותית עם ארגוני הקהילה הגאה.

זו השנה השלישית בה מושק המדד, כשבשנת 2024 קיבלו את תווי התקן 17 חברות, ובשנת 2023 קיבלו אותו שמונה חברות בלבד. ב-LGBTWORK הדגישו כי אחת האינדיקציות להשפעת המדד על עולם העבודה היא לא רק העלייה במספר החברות זוכות תו התקן – אלא גם שיעור החברות שעלו ברמת תו התקן בשלוש השנים האחרונות. 35% מהחברות הוותיקות שנכללו במדד 2025, הציגו שיפור בהישגיהן במדד.

מנכ"לית LGBTWORK, שרי ירושלמי: "בעידן של אי-ודאות, למעסיקים יש הזדמנות להיות עוגן של ביטחון, צדק ותקווה. מדד השוויון שלנו הוא לא רק מראה אלא גם מצפן, לכל מי שמאמינ.ה שעובדים ועובדות גאים ראויים לשוויון אמיתי. הלב של מעסיקים רבים בישראל כבר נמצא במקום הנכון, אך האחריות אינה יכולה ליפול על כתפיו של העובד או העובדת הבודדים. חשוב לעגן זכויות במדיניות ארגונית ברורה וכתובה, כי שוויון הוא לא טובה אישית, אלא זכות בסיסית".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!