
בריטניה, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, דנמרק ונורבגיה הטילו היום (שלישי) סנקציות על השרים איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ', בין היתר בשל ״הסתה חוזרת ונשנית לאלימות נגד פלסטינים בגדה המערבית״.
במסגרת הסנקציות ייאסר על סמוטריץ' ועל בן גביר להיכנס למדינות ומוסדות פיננסיים לא יוכלו לספק להם כל שירות, בדומה לסנקציות שהוטלו על אישי ציבור רוסים אחרי הפלישה לאוקראינה.
בהודעת משרד החוץ הבריטי נכתב כי הסנקציות מוטלות על השרים "בתגובה להסתה החוזרת ונשנית שלהם לאלימות נגד קהילות פלסטיניות". הסנקציות ככל הנראה משקפות גם מענה ללחצים פנימיים בתוך המדינות, שכן בהודעה הבריטית נכתב כי "הסנקציות מפגינות את המחויבות של בריטניה לפעול נגד אלו שמסיתים לשנאה ולאלימות".
"סמוטריץ' ובן גביר אחראים להשתתפות, הסתה, קידום ותמיכה בפעילות שמגיעה לכדי הפרה חמורה בזכותם של אינדיבידואלים לא להיות נתונים ליחס אכזרי, בלתי הומני או משפיל, או לענישה, במיוחד פעולות של אלימות כלפי אינדיבידואלים פלסטינים בגדה המערבית".
שרי החוץ ציינו כי מטרת הפעולה היא לבלום את האלימות מצד מתנחלים ביהודה ושומרון, וכוונה אך ורק נגד יחידים "שפוגעים בביטחון ישראל". יחד עם זאת, נאמר כי לא ניתן לראות את הצעדים בנפרד מהאירועים בעזה.
עוד הוסיפו החמישה כי הם עדיין מעוניינים ב"ידידות איתנה עם עם ישראל המבוססת על קשרים משותפים, ערכים ומחויבות לביטחונה ועתידה. נשאף להשיג הפסקת אש מיידית בעזה, שחרור מיידי של בני הערובה הנותרים על ידי חמאס, שלא יכול למלא תפקיד עתידי בשלטון עזה, הגדלת הסיוע ודרך לפתרון שתי מדינות".ֿ
דובר מחלקת המדינה האמריקאית תיאר את הסנקציות על שני השרים הישראלים כ"לא מועילות ביותר" ואמר כי "הן לא יעשו דבר כדי לקרב אותנו להפסקת אש בעזה. עליהם להתמקד באשם האמיתי: חמאס", אמר הדובר. "אנו עדיין מודאגים מכל צעד שיבודד עוד יותר את ישראל מהקהילה הבינלאומית".
שר החוץ גדעון סער מתח ביקורת חריפה על המהלך הצפוי, ואמר כי "זה שערורייתי שנציגים נבחרים וחברי ממשלה נתונים לצעדים כאלה. דנתי על זה מוקדם יותר עם רה"מ נתניהו, ואנחנו נכנס ישיבת ממשלה מיוחדת בתחילת השבוע הבא כדי להחליט על התגובה שלנו לצעד הבלתי מקובל הזה".