
מועצת המנהלים של הרשות הגרעינית של האו"ם קבעה היום (חמישי) רשמית, כי איראן אינה עומדת בהתחייבויותיה הגרעיניות בפעם הראשונה זה 20 שנה, צעד שעלול להוביל למתיחות נוספת, ולהניע מאמץ להשבת הסנקציות של האו"ם על טהרן בהמשך השנה.
איראן הגיבה מיד ואמרה כי תקים מתקן העשרה חדש לאחר ההצבעה נגדה. בהודעה נאמר כי המתקן יהיה 'במיקום מאובטח' וכי "מתוכננים צעדים נוספים". "לרפובליקה האסלאמית של איראן אין ברירה אלא להגיב להחלטה פוליטית זו", אמרו משרד החוץ האיראני וארגון האנרגייה האטומית של איראן בהצהרה משותפת שהודיעה על ההחלטה. "הרפובליקה האסלאמית של איראן דבקה בהתחייבויותיה בנוגע לאמצעי ההגנה. עד כה אף אחד מדוחות הסוכנות לא הזכיר את אי עמידתה של איראן בהתחייבויותיה, או סטיות בחומרים ובפעילויות הגרעיניות שלה. ניסיון להדגיש מחדש טענות מלפני 25 שנה, שנסגרו בהחלטת הסוכנות ב-2015".
ההכרזה של מועצת המנהלים של הרשות הגרעינית של האו"ם, המונה 35 מדינות, מגיעה בפעם הראשונה זה כ-20 שנה, מה שמעלה את האפשרות לדווח על כך למועצת הביטחון של האו"ם. הצעד העיקרי, הוא שיאם של מספר עימותים מתמשכים בין הסוכנות הבין-לאומית לאנרגייה אטומית לבין טהרן, שהתעוררו מאז שהנשיא דונלד טראמפ הוציא את ארצות הברית מהסכם הגרעין בין איראן לבין המעצמות הגדולות ב-2018 במהלך כהונתו הראשונה, ולאחר מכן ההסכם התפרק.
סביר שעקב ההחלטות נגדה איראן תגיב בהסלמה גרעינית, כפי שהבטיחה. דבר זה עלול לסבך את השיחות הנוכחיות בין איראן לארצות הברית, שמטרתן להטיל הגבלות חדשות על פעילותה האטומית המואצת של טהרן. ההחלטה מגיעה גם בתקופה של מתח מוגבר במיוחד, כאשר ארצות הברית מושכת עובדים מהמזרח התיכון, וטראמפ הזהיר כי האזור עלול להפוך למסוכן וכי וושינגטון לא תאפשר לאיראן נשק גרעיני. דיפלומטים בישיבה הסגורה אמרו כי הדירקטוריון אישר את ההחלטה שהוגשה על ידי ארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה, כאשר 19 מדינות תמכו, 11 נמנעו ושלוש מדינות – רוסיה, סין ובורקינה פאסו, התנגדו.
לפי הדיווח ברויטרס, איראן הפרה את התחייבויותיה לנוכח דוח מרשיע ששלחה סבא"א למדינות החברות ב-31 במאי. "מועצת המנהלים קובעת כי כישלונותיה הרבים של איראן לעמוד בהתחייבויותיה מאז 2019 לספק לסוכנות שיתוף פעולה מלא ובזמן בנוגע לחומר גרעיני לא מוצהר ופעילויות במספר מיקומים לא מוצהרים באיראן – מהווים אי עמידה בהתחייבויותיה במסגרת הסכם אמצעי ההגנה שלה עם הסוכנות", נכתב בהצהרת הסוכנות, "בעיה מרכזית היא כישלונה של איראן לספק לסבא"א הסברים אמינים כיצד עקבות אורניום שהתגלו באתרים לא מוצהרים באיראן הגיעו לשם, למרות שהסוכנות חקרה את הנושא במשך שנים".
בדוח שפרסמה סבא"א ב-31 במאי, עולה כי שלושה מתוך ארבעת המיקומים שנמצאו "היו חלק מתוכנית גרעינית מובנית ולא מוצהרת, שבוצעה על ידי איראן עד תחילת שנות ה-2000, וכי חלק מהפעילויות השתמשו בחומר גרעיני לא מוצהר".