
עיריית נצרת תקבל הלוואה נוספת על סך 30 מיליון שקלים, על חשבון תוכנית ההבראה, על מנת לשלם לעובדיה משכורות בגין חודשים פברואר, מרץ ומאי, כך מסרה המדינה בדיון שנערך אתמול (רביעי) בבית הדין האזורי לעבודה בנצרת.
בעקבות מאמצי ההסתדרות, פנה משרד הפנים לבנק מרכנתיל אשר הסכים לצמצם את החזר חובות העירייה אליו משלושה מיליון שקלים בחודש ל-1.5 מיליון שקלים בחודש, על מנת לאפשר לעירייה תזרים לתשלום שכר עובדיה. בית הדין קבע פעם נוספת כי 70% מהכנסות העירייה צריכות לשמש לתשלום לעובדיה ו-30% ליתר הוצאותיה הדחופות, לרבות סוגיית התברואה. עם זאת, בית הדין תיקן את פסק דינו הקודם כך שיתאפשר לעירייה לבצע החזרי חובות לבנק מרכנתיל, אשר העמיד הלוואה לטובת התשלום לעובדים.
"אין לעובדים מה לאכול"
היועצת המשפטית של האגף לאיגוד מקצועי במרחב נצרת, עו"ד מור ארזי-גלבוע: "העובדים רוצים לאכול לחם ולא עוגות, זה השכר שלהם. הם עבדו עבור הכסף הזה ואין להם מה לאכול". ארזי-גלבוע הביעה חשש, שעל אף ההלוואה לתשלום שכר העובדים בגין חודשים פברואר, מרץ ומאי – העירייה לא תצליח לשלם את שכרם בגין חודשים יוני ויולי וכן בגין החודשים העתידיים ובכך להמשיך להלין את שכרם. "לאנשים אין מה לאכול. אנשים איבדו את הבית שלהם. אני לא אמרתי שהעירייה לא צריכה להחזיר את יתר חובותיה, אבל יש קדימות לעובדים. אני מצפה שהמשכורות יהיו לפני החזר הלוואות". ארזי-גלבוע קראה למדינה להתערב ולסייע בתשלום השכר.
ממלא מקום מנכ"ל עיריית נצרת, חיים לבל, אמר כי בהתאם להסכמות עם ההסתדרות, הוא אישר פתיחת חשבון בנק ייעודי שאליו יופקדו תשלומי הארנונה לצורך הבטחת תשלום המשכורות. גזבר העירייה, בהאא אגבריה, אמר כי פנה בנדון לבנק אשר עדיין לא נתן תשובה חיובית או שלילית באשר לנכונותו לפתוח חשבון בנק חסין מעיקולים לטובת העניין. לדבריו – על אף פסק הדין המנחה כי 70% מהכנסות העירייה יופנו לשכר העובדים, גובים נושים אחרים שלה כספים וחלק מהכנסותיה מעוקלות. "אין לנו שליטה על הבנק שכן כל המענקים נכנסים אליו והכסף אצלו הוא זה שקובע", אמר והוסיף כי העירייה נמצאת בשיח מול נושיה הבנקים ומול המדינה באשר לדחיית פירעונות.
השבוע אושרה תוכנית הבראה לעיריית נצרת, שהגרעון המצטבר שלה הוערך ב-347 מיליון שקלים. זאת לאחר ששר הפנים משה ארבל הדיח לפני כחודש את ראש העיר עלי סאלם ואת חברי המועצה לאחר המלצת ועדת בדיקה ומינה במקומו את יעקב אפרתי לעמוד בראש וועדה קרואה בעיר. במסגרת הדיון, עדכן גזבר העירייה כי בימים אלה מתקיים משא ומתן עם ההסתדרות באשר לתוכנית ההבראה, אשר תכלול פיטורי 226 עובדים שאין להם תקן – ביניהם 147 עובדים ממערכת החינוך ו-79 עובדים מיתר המערך המוניציפלי. לדבריו, על אף שרוב הדברים סוכמו בין הצדדים, האוצר הציג שורה של הערות שלחלקם הגדול הוא אינו מסכים: "הקושי הוא לא מול ההסתדרות".
"אני מברך על תוכנית ההבראה", אמר בדיון יו"ר מרחב נצרת בהסתדרות, כאמל אבו אחמד. "הבעיה שלנו היא לא בתוכנית ההבראה, הבעיה שלנו זה שלמרות שהסכמנו להצעה ש-70% מהכנסות העירייה יופנו לשכר – אנחנו רואים שיש לעירייה הכנסות של סכומים נכבדים ובפועל הכסף הזה נעלם ולא מגיע למשכורות העובדים. בנקים לא בנקים, לא מעניין אותי. יש החלטה ברורה שלא מתקיימת".


