
הכלכלה הארגנטינאית תחת הנשיא הליברטריאן חאוויר מיליי בצרות, חודש לפני בחירות האמצע בארגנטינה. הבנק המרכזי נאלץ לקנות השבוע פסו בשווי מיליארד דולר, כדי למנוע משער המטבע הארגנטינאי לקרוס. הכלכלה חזרה למיתון, כשנתוני הרבעון השני ב-2025 שהתפרסמו לאחרונה מראים צמצום של 0.1% (קיפאון) ביחס לרבעון הראשון. הצרות של מיליי מתבטאות גם בקלפי ובסקרים, תוצאה של המצב הכלכלי אך גם של פרשיות שחיתות שהתפרסמו לאחרונה בנוגע לתקציבים ממשלתיים לחברות פרטיות.
בתחילת ספטמבר, מפלגתו של מיליי ספגה הפסד בפרובינציות בואנוס איירס, כשהמועמד שלה הפסיד למועמד המרכז-שמאל. לפי נתונים שפורסמו בבלומברג, האהדה לפרוניזם מתגברת במקביל לאובדן התמיכה במיליי. פרוניזם היא תנועת האופוזיציה החזקה ביותר כיום בארגנטינה, על שם הנשיא לשעבר חואן פרון ואשתו, הנשיאה לשעבר איסבל פרון. למרות זאת, מפלגתו של מיליי מובילה בסקרים לבחירות האמצע, בהן יועמדו מחדש לחבירה מחצית מהמושבים בבית המחוקקים.
בעקבות צניחת הפסו עלו שיעורי הריבית על אגרות חוב ממשלתיות ארגנטינאית ב-5.5 נקודות האחוז. הן כעת עומדות, לפי הפיינשל טיימס, על 14.5 נקודות האחוז יותר מהמקבילה האמריקאית – מדובר על גיוס חוב ממשלתי בדולרים. המשמעות היא שהמשקיעים הפיננסיים מודאגים שהממשלה הארגנטינאית לא תצליח לעמוד בהחזרי החוב.
באפריל, כחלק מהסכם חילוץ של ארגנטינה על ידי קרן המטבע הבינלאומית, מיליי הכריז על הקלות במעורבות הממשלה בשער המטבע בתמורה להלוואות בסך 42 מיליארד דולר, 20 מהם מקרן המטבע. ההלוואות נדרשו למנוע מארגנטינה לפשוט רגל עקב אי עמידה בהחזרי חוב בדולרים. כחלק מההסכם, קרן המטבע התעקשה על הפסקת המעורבות בשער המטבע. באופן מעניין, על אף שמיליי מתנגד נחרץ למעורבות ממשלתית, רק לאחר שחויב על ידי קרן המטבע הוא הפחית את המעורבות הממשלתית.
אלא שמיד עם ההקלות, הון החל לצאת מארגנטינה. מוסדות ומשקיעים פיננסיים מכרו נכסים בארגנטינה וקנו דולרים. צעדים אלו, אשר נעשים לקלים יותר עם הפסקת ההגבלות על שער המטבע, עשויים לפגוע בשער הפסו וכך להביא לאינפלציה ולהחרפה של בריחת ההון. בריחת ההון מתוגברת בין השאר מחשש של משקיעים שהפסו יקרוס אל מול הדולר ויפגע בערך של הנכסים בארגנטינה.
ההקלות של מיליי אפשרות תנועה של המטבע בטווח רחב יותר והקלו הגבלות על קניית דולרים, אך לנוכח ההידרדרות המהירה, לא ברור אם הבנק המרכזי יצליח לשמור על הפסו לאורך זמן. שער הפסו צנח עם ההכרזה על הקלות המטבע ומאז נמצא במגמת היחלשות ארוכת טווח. לאחר ההפסד בבחירות בבואנוס איירס, הפסו צנח בעוד 9%, ובשבוע שעבר הבנק המרכזי נאלץ להתערב בשוק הפסו כדי למנוע התרסקות, אך רזרבות הדולרים שלו הולכות ואוזלות.


