
בבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים נקבע אתמול (שבת) מותו של תינוק כבן שנה וחצי, שחלה בחצבת וסבל מסיבוכי המחלה. הוא הובהל לבית החולים מביתו בעיר תוך כדי פעולות החייאה, אך מאמצי הצוות הרפואי כשלו. מדובר במקרה מוות רביעי מחצבת בשבוע האחרון, ושישי מאז תחילת ההתפרצות הנוכחית. "אל המחלקה לרפואה דחופה פונה תינוק בן שנה וחצי, חולה חצבת מירושלים, תוך כדי פעולות החייאה. מאמצי ההחייאה נמשכו גם בבית החולים אך לצערנו הצוות נאלץ לקבוע את מותו", נכתב בהודעת המרכז הרפואי.
במהלך הימים האחרונים מתו שלושה פעוטות נוספים בעיר. ביום חמישי קבעו רופאי הדסה את מותו של תינוק בן שנה וחצי שחלה במחלה לפני כחודש ולא היה מחוסן. בראש השנה נפטרה תינוקת בת שנה שהובאה במצב אנוש להדסה עין כרם ונלחמה על חייה במשך כחודשיים. בסוף השבוע שעבר מת פעוט בן שנה וארבעה חודשים, אף הוא מירושלים. בנוסף, בבית החולים מאושפז כעת תינוק בן 11 חודשים שמחובר למכונת הנשמה במחלקת טיפול נמרץ.
בחודש שעבר נפטרו שני פעוטות נוספים מהמחלה: ילד בן שנתיים שחובר במשך שבועות למכשיר האקמו עד שנפטר, ופעוט בן שנה וחצי שנפטר לאחר מספר ימי מחלה קשים. שניהם לא היו מחוסנים. בסך הכול, מדובר בשישה מקרי מוות מתחילת ההתפרצות.
משרד הבריאות עדכן כי מוקדי ההתפרצות כוללים את ירושלים, בית שמש, בני ברק, חריש, מודיעין עילית, נוף הגליל, קריית גת ואשדוד. בשבועות האחרונים הוקמו נקודות חיסון ייעודיות בתחנות טיפות חלב, בקופות החולים ובמוקדים עירוניים, והן פועלות ללא צורך בקביעת תור מראש.
חצבת היא מחלה נגיפית מידבקת ביותר, המתבטאת בחום גבוה, תשישות, נזלת ופריחה. הסיבוכים עלולים לכלול דלקת ריאות, פגיעה בלב ובכליות, אובדן ראייה ואף פגיעה במערכת העצבים. מומחים מדגישים כי החיסון נגד המחלה נחשב ליעיל ובטוח ונמצא בשימוש נרחב ברחבי העולם ובישראל.
בהנחיות משרד הבריאות נמסר כי כל הילדים נדרשים להתחסן בגיל שנה ובכיתה א'. באזורים שבהם נרשמת התפרצות הוקדמה מנת החיסון השנייה לגיל שנה וחצי. כמו כן, תינוקות בני 6 עד 11 חודשים יכולים לקבל מנה נוספת – בעיקר לפני נסיעה לאזורים מוכי התפרצות. לדברי המשרד, "מתן מנה מוקדמת בגיל זה מקנה הגנה של 70%–85%, אך אינה מחליפה את שתי המנות שבשגרה".
בשל ההגנה החלקית מתחת לגיל שנה, ממליץ המשרד להורים להימנע מחשיפת תינוקות מחוסנים ובלתי מחוסנים כאחד לאירועים המוניים, קניונים ותחבורה ציבורית. אם יש צורך בהגעה למרפאה או לחדר מיון, נדרש תיאום מראש כדי למנוע הדבקה נוספת.
גם הרבנים הראשיים לישראל הצטרפו לקריאה להתחסן. הרב דוד יוסף והרב קלמן מאיר בר כתבו במכתב לציבור: "תורת ישראל מצווה אותנו לעשות ככל שניתן על מנת לשמור על עצמנו ועל בריאותנו. האחריות על הטיפול בגופנו ובנשמתנו מוטלת על האדם. בעת האחרונה התפרצה מחלת החצבת והיא מהווה סכנה לרבים. על פי חוות דעת הרופאים הבכירים בישראל ובעולם כולו החיסון הוא המענה למחלה זו. אנו קוראים לציבור בישראל לשתף פעולה עם כל הגורמים האמונים על הרפואה בישראל ולקיים את הנחייתם".

