
לרגל יום ההליכה הבינלאומי שחל היום (חמישי), המוסד לבטיחות ולגהות יוצא בקריאה למעסיקים ולעובדים בכל ענפי המשק – לעודד תנועה במהלך יום העבודה ולהימנע מישיבה או עמידה ממושכת ללא שינויי תנוחה.
נייר עמדה שגיבש המוסד מדגיש כי במהלך ישיבה או הליכה ממושכת חלה ירידה בהחזר הדם מהרגליים, העלולה לגרום לנפיחות, לכאבים ולדליות (כלי דם בולטים); נוצר עומס על הגב התחתון והצוואר שעלולים להתפתח לכאבים כרוניים; ישנה ירידה בריכוז והתפתחות תחושה של עייפות. כשאורח החיים כולל ישיבה ממושכת והיעדר תזוזה, מה שמכונה לעיתים גם 'אורח חיים יושבני', גובר הסיכון להתפתחות מחלות מטבוליות כמו סוכרת, יתר לחץ דם והשמנת יתר, ועולה הסיכון לפציעות אורטופדיות, בעיקר במפרקים ובשרירים.
במקומות עבודה כמו קווי ייצור, רשתות שיווק, מעבדות, מוקדים טלפוניים ומשרדים – עובדים עלולים לבלות בין 6 ל־10 שעות ביום באותה תנוחה, מבלי לקום או לשנות מנח גוף. מחקרים מראים כי ישיבה של למעלה מ־4 שעות ברצף מעלה את הסיכון הבריאותי גם בקרב אנשים שמתאמנים באופן סדיר מחוץ לשעות העבודה.
הפתרון שמציע המוסד לבטיחות ולגיהות הוא הליכות קצרות ומתוזמנות לאורך יום העבודה, ואפילו של 3-5 דקות אחת לשעה או לשעה וחצי. הליכה שכזו יכולה להיות גם במסדרון, סביב עמדת העבודה, או קפיצה לחצר או למטבחון. כמו כן ממליצים גם על תכנון של הליכות יזומות, כמו "ישיבת צוות בהליכה", שליחויות רגליות בין מחלקות, ואפילו מסלולי הליכה מסומנים בתוך המפעל או המשרד.
לצד זאת, ממליצים במוסד לבטיחות ולגיהות למעסיקים לשים דגש על תכנון ארגונומי ודינאמי יותר של סביבת העבודה – שולחנות ועמדות עבודה מתכווננים המאפשרים עבודה בישיבה ובעמידה לסירוגין; הצבת מושבים למנוחה בעמדות עמידה (יש לציין כי חוק הזכות לעבודה בישיבה אף מחייב זאת) ועידוד פעיל של עובדים בעמדות ישיבה לקום ולזוז לאורך יום העבודה.
במוסד לבטיחות ולגיהות מדגישים כי האחריות על תכנון סביבת העבודה, הנגשת ציוד ושמירה על בטיחות ותחזוקה של רצפות, שולחנות וכיסאות – כולם חיוניים לבריאות העובדים, ממש כמו שמירה מפני עומס חום או סיכוני חשמל.
"ישיבה ועמידה ממושכת הן אתגרי הבריאות השקטים של העידן המודרני" מסביר ד"ר מיקי וינקלר, מנכ"ל המוסד לבטיחות ולגיהות. "גוף האדם לא נועד לשעות ארוכות של קיפאון מול מסך או לעמידה על הרגליים. תנועה, אפילו הקטנה ביותר, תורמת למניעת פגיעות במערכת השריר-שלד. היא משיבה לגוף את החיוניות, מעוררת את זרימת הדם, משפרת את בריאות הנפש, הריכוז ואיכות החיים. ביום ההליכה הבינלאומי אנו מזכירים: שמירה על הגוף בתנועה היא הבסיס לעבודה בטוחה, מאוזנת ובריאה".


