
לקראת פתיחת מושב החורף, באופוזיציה הבטיחו למרר את חיי הקואליציה, לדאוג להפלת הממשלה ולהקים ממשלת תיקון וריפוי. הם הגיעו כדי לנצח ולנצל את זה שלצד השני יש מחסור בשחקנים, כאשר הקואליציה פתחה את מושב החורף עם 60 חברי כנסת באופן רשמי, אך עם 49 בפועל, לאחר שחברי ש"ס התפטרו מכל תפקידיהם בקואליציה.
לכאורה הפלה או לפחות פגיעה במאמציה של ממשלה שנתפסת כאחראית למחדל הגדול ביותר מקום המדינה, אמורה להיות משימה ברת ביצוע, על אחת כמה וכמה כשהממשלה מתמודדת עם משבר קואליציוני. חברי הקואליציה הנוכחית הצליחו לפגוע בממשלה כשהיו באופוזיציה כמעט בלי התנגדות, וללא כתם כדול וכהה כמו אירועי 7 באוקטובר. אבל גם מול שער ריק, נראה שהאופוזיציה הנוכחית לא מצליחה להבקיע,ספק אם היא בטוחה לאיזה שער לבעוט.
ללא אחדות וללא הנהגה
מאז תחילת מושב החורף הועלו 26 הצעות חוק: 15 של האופוזיציה, 10 של הקואליציה ואחת משותפת. למרות היתרון המספרי על הנייר, הקואליציה הצליחה להעביר 22 מהן, כשאף אחת מהצעותיה לא נפלה. ההצעות הבודדות של האופוזיציה שעברו, היו מוסכמות על שני הצדדים וחלקן לא עברו בזכותה אלא דווקא בתמיכה של חלקים בקואליציה.
פרט להפסדים בהצבעות, נתון מדאיג לא פחות מבחינת האופוזיציה הוא הפער: לא הייתה הצבעה אחת שבה עמדו יחד יותר מ-48 מתוך 60 חברי האופוזיציה יחד. גם כשהקואליציה הייתה בהרכב חסר, באופוזיציה העדיפו לנהוג בנימוס, להתקזז ולהשאיר בממוצע 37 חברי כנסת בכל הצבעה, כאשר בקואליציה השאירו בממוצע 48 חברי כנסת בכל הצבעה.
נכון, להיות באופוזיציה מקשה מראש על החברים בה לגבור על הממשלה בכל סוג של הצבעה. יהיו גם מי שיתרצו ויגידו שהאופוזיציה ממש לא הומוגנית, אבל מצד שני זו הקודמת הכילה את מנעד של מפלגות כמו חד"ש, תע"ל, הליכוד ועוצמה יהודית. אבל לאופוזיציה הקודמת היה משהו שלזו הנוכחית אין: הנהגה אפקטיבית.
"לשכנע אנשים לפעול ביחד בשביל הרעיונות הנכונים"
פוליטיקה היא אומנות האפשר, וכיום מנהיג קואליציית המיעוט מצליח לשמור על קיומה כי הוא מצליח למצוא את מה שאפשר לגשר עליו, וכי יצר נרטיב לפיו מי שיפיל את ממשלתו ייזכר לדיראון עולם כמי ש"חבר לשמאל" (קבוצה שהשחרתה כבר הפכה ללגיטימית בעיני רבים מהעם).
יושב ראש האופוזיציה הנוכחית יאיר לפיד, לעומת זאת, אמנם מגניב מבטים לעבר הבחירות אבל לא עושה הרבה כדי לקרב אותן. גם הטוענים האחרים לכתר – אביגדור ליברמן, בני גנץ ויאיר גולן – לא מצליחים לסייע לאופוזיציה "להתיישר" ולנצל את מלוא כוחה כדי להפלת הממשלה. כמי שינסו בשנה הקרובה לרכוש את אמון העם, הם יכולים להתחיל ביצירת אמון בקרב השותפים שלהם ליעד הנוכחי של האופוזיציה: יציאה מוקדמת לבחירות.
"מנהיגות היא היכולת להביא רעיונות נכונים ולהיות מסוגל לשכנע אנשים לפעול ביחד בשביל הרעיונות הנכונים". את המשפט הזה אמר פוליטיקאי צעיר בשם יאיר לפיד לפני 13 שנה. אולי כדאי שיושב ראש האופוזיציה יזכיר לעצמו שמנהיג הוא לא רק מי שאוחז במושכות השלטון, אלא גם מי שמסוגל לשכנע אחרים ללכת אחרי הרעיונות שהוא מבקש להוביל.


