
עצרת תחת הכותרת 'קמים יחד!' לציון יום הזיכרון ה-30 לרצח ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין ז"ל, בהובלת קואליציית תנועות הנוער 'זוכרים את הרצח, נאבקים על הדמוקרטיה' התקיימה הערב (רביעי) בהר הרצל. לדברי המארגנים, העצרת "תקדם קריאה לאיחוד עמוק בתוכנו סביב זהותה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית, וסביב הרצון לא לחזור ל-6 באוקטובר".
העצרת, בהנחיית אשת התקשורת עמליה דואק, נפתחה בסרטון שהציג את סיפור חייו של רבין. לאחר מכן, נשא דברים יושב ראש ההסתדרות הציונית, יעקב חגואל, שאמר: "אתם, חניכי תנועות הנוער, החממה של המנהיגים של המחר".
מרב לשם-גונן, אימה של שורדת השבי רומי גונן, ששבה משבי החמאס בינואר האחרון: "חזרתי לאותם ימים של נובמבר וראיתי אמירה שעלינו להניח למחלוקת בינינו. אבל היום אני חושבת, האם עלינו להניח או שעלינו להתעמק במחלוקת בינינו? זה דורש מאיתנו לוותר על האמת המוחלטת ולהבין כי מולנו עומד אדם עם דעה, שיש לו זכות שתהיה לו דעה כמוני.
"7 באוקטובר, שמחת תורה הנוראה, הראו לנו כי אי-הדיאלוג שלנו נותן נשק לאויבים שלנו לפגוע בנו. לכבודם של החטופים ששבו ואלו שלא, לחטופים החללים, אלו ששבו ואלו שעוד צריכים לשוב, לחללים ולמשפחותיהם, לפצועים ולמשתקמים נגיד, 'עורי ציון'".
"בטנק לא שאלו מי שומר שבת ומי בעד המהפכה המשפטית"
"אנחנו כאן בהר הרצל המדגיש את ברית הגורל של העם היהודי. בפינה אחת של ההר – 'יד ושם', שם מנציחים את העם שלנו שנרצח, ואף אחד לא בדק מי דתי או סוציאליסט", אמר הרב תמיר גרנות, מראשי ישיבת אורות שאול, ששכל את בנו אמיתי צבי ז"ל בתחילת המלחמה בצפון. "בחלק אחר של ההר קבורים הגיבורים, בהם הילד שלי אמיתי. כשהם נכנסו לטנק, הם לא שאלו מי שומר שבת ומי בעד המהפכה המשפטית.
"וכאן, בחלקת אבות האומה, יש את כלל המנהיגים מהמפה הפוליטית. יש האומרים שצריך ללמוד מרצח רבין את הסובלנות, שזה בעצם לסבול את הזולת. אני אומר שצריך ללמוד את הערבות, להיות ערב זה לזו".
ללי דרעי: "לפני 30 שנה בכיתי בכי תמרורים"
"כשאלוהים שואל את קין איפה אחיו, הוא עונה את התשובה הכי לא מוסרית ואומר 'השומר אחי אנוכי'?" אמרה ללי דרעי, ששכלה את בנה סעדיה ז"ל בלחימה בעזה. "ואנחנו, מי ששלח את הילד שלו לשדה קרב ומי שהתפלל להשבת החטופים, אומר בקול גדול: 'כן, שומר אחי אנוכי'.
"לפני 30 שנה, ביום הרע ההוא, אני בכיתי בכי תמרורים. זו לא המדינה שאליה עליתי. בשביל לגדל שיח, כך אמר לי גנן, צריך לטפח ולהשקות ולהתעלם מהעשבים השוטים. אחרי 7 באוקטובר הלכתי להתנדב בשדרות, והתנדבתי עם שתי קבוצות שיש לי מחלוקת איתן – אחים לנשק וחרדים. אבל אני הבנתי שאהבת חינם היא אהבה של החן שלהם, ואם אני יכולה לראות את החן של האנשים האלו, אפשר לדבר על המחלוקות".
"ההקרבה של הנופלים והפצועים היא הבסיס לחברת מופת"
"אני עומד כאן היום לא כדי לנאום נאום פוליטי, אני עם לב שבור ומדמם", אמר חיים ילין, תושב בארי, ולשעבר ראש המועצה האזורית אשכול. "רבין התפטר על 2,000 שקלים, אבל הממשלה שלנו על 2,000 נרצחים לא לוקחת אחריות. לא אשמה – אחריות. 120 חברי הכנסת משרתים את עצמם ולא למען העם.
"בבחירות הבאות נבחר בתדר של תיקון לחברה הישראלית. ההקרבה של הנופלים, פצועים והלומי הקרב הם הבסיס בשביל להקים חברת מופת בישראל".
"להבין שיש לנו בית משותף לבנות"
"אני זוכרת את עצמי כחניכה בתנועת הצופים בטקסים של רבין שמדברים איתי על הסתה", סיפרה שיר סיגל, שהוריה אביבה וקית' סיגל נחטפו ב-7 באוקטובר מביתם בכפר עזה. "אני מודה שחשבתי שזה של פעם. גרתי בקיבוץ חילוני ולא חשבתי שהשיחה על מחלוקת רלוונטית לחברה הישראלית בכלל. לא התעסקתי בחברה הישראלית, אלא בדברים שבני נוער מתעסקים – מבחנים, בן שחיבבתי וכו'.
"הכול השתנה ב-7 באוקטובר. שם הפכתי בעל כורחי לעניין הכי חשוב במדינה, ואז הבנתי את הטקסים, כי ראיתי אנשים מקללים משפחות חטופים, אדם שניסה לדרוס מפגינה ואנשים שלא הבינו שאנחנו אחים. אני רוצה לבקש מכם, חניכי תנועות הנוער מכלל המפה הפוליטית – אני מבקשת לא להרוס את האהבה בינינו בשם המחלוקת. להבין שיש לנו בית משותף לבנות".
"הרצח מראה לנו כמה אנשים מוכנים להצדיק חציית גבול"
בעצרת עומדים יחדיו שלושה קומונרים – מתנדבי שנת שירות בתנועת הנוער העובד והלומד. "הגעתי לפגוש אנשים שונים ממני בשביל שנמצא מטרה משותפת ונעבוד", אומר ארז זיידל (18) קומונר בקן מזכרת בתיה. "אפשר לבקר אחד את השני ולדבר על הבעיות שלנו כעם, אבל בסוף למצוא פתרונות ולפתור בעיות".
"יש ייחודיות בעצרת תנועות הנוער, כי אנשים החליטו לעצב ולשנות את החברה, בטח ובטח אלה שבשנת שירות", מצטרף אייל (18), קומונר בקיבוץ נצר סירני. "בסופו של דבר, אני כאן בשביל לזכור את רצח רבין ולדאוג שאף ראש ממשלה יירצח שוב. לא משנה מי ובאיזה ציבור הוא".
עופרי כספי, קומונרית בקן רמב"ם בראשון לציון, מספרת על התהליך בקן סביב הרצח: "החניכים שלי משתי הקבוצות שאני מדריכה הראו סביב דעות קיצוניות ואדישות. אולי אנחנו מדינה שמורגלת באסון וטראומה.
"הרצח מראה לנו כמה אנשים מוכנים להצדיק חציית גבול כשזה למען אידיאולוגיה כלשהי. הדמוקרטיה היא כלי וצריך לא לשבור אותה. גם עכשיו אני שומעת שאנשים רוצים שיקרה משהו למנהיגים שלנו, ואני לא חושבת שזה נכון".
"איך החברה לא תגיע למצב הזה שוב"
הילה בן שלוש, קומונרית במחנה באר אורה של תנועת המחנות העולים, מספרת על מפגש שהיה לה עם נוער שונה ממנה: "ישנו בלילה בגן סאקר אחרי פעולת מחאה בזמן המהפכה המשפטית, וניגשה אלינו חבורה של נוער חרדי. חששתי מהתלהמות אבל היו שיחות אישיות מרתקות.
"זה לימד אותי שכל מה שמלמדים אותנו בתקשורת הוא מרחיק, ושכל אדם הוא קודם כול אדם. בגלל זה בעיניי חשוב שכלל התנועות ייפגשו, לא משנה מה זהותן הפוליטית. הרצח נבע מתשתית חברתית שהייתה של קיצוניות ואלימות. חשוב שנבין איך החברה שלנו לא תגיע למצב הזה שוב".
המארגנים הדגישו ש"העצרת תעמוד בסימן שותפות בין המחנות השונים, מתוך הבנה כי היא מרכיב מרכזי בתהליך הריפוי שהחברה הישראלית כה זקוקה לו. תנועות הנוער מבקשות השנה לשים דגש על אחריות הדור הצעיר לאחות את הקרעים, להשיב את השיח המכבד למרכז, וללמוד כיצד ניתן לנהל מחלוקות מבלי לפרק את החברה, אלא לחזק אותה".
עמר ברט שלום, ממארגני העצרת: "רבין היה ראש ממשלת ישראל, המנהיג של אלו שבחרו בו וגם של אלו שהתנגדו לדרכו. האופן שבו אנחנו זוכרים את הרצח צריך להיות כזה שבו כלל הקבוצות בחברה מקבלות את המסגרת הדמוקרטית ומזכירות יחד שהיה רגע שבו נחצה הקו והאלימות הפוליטית דרסה את הדמוקרטיה הישראלית. והרגע הזה הוא תמרור אזהרה שאנחנו זקוקים לו. לכן, לאחר עשור של 'אסיפה ישראלית' החלטנו לחזור למתכונת של עצרת משותפת של תנועות הנוער השונות – בקריאה לקום יחד מהמלחמה, ולהזכיר בשם דור העתיד שהחיים עם מי שחושב אחרת או חי אחרת הם לא בעיה, אלא המהות של השיטה הדמוקרטית – ויחד צריך לשמור עליה".


