
שר המשפטים יריב לוין הוציא היום (חמישי) כתב מינוי שמסמיך את נציב התלונות על השופטים, השופט בדימוס אשר קולה, למלא את מקומה של היועצת המשפטית לממשלה בנושא חקירת הדלפת הסרטון מפרשת שדה תימן, בהם חשודה הפרקליטה הצבאית הראשית לשעבר, האלופה יפעת תומר-ירושלמי, ובכירים בפרקליטות הצבאית. זאת בשל חשש לניגוד עניינים של היועמ"שית גלי בהרב-מיארה בחקירה זו. עקב מחלוקת בנושא והתנגדות היועמ"שית למינוי, ההכרעה תעבור לבג"ץ.
המשנה ליועמ"שית גיל לימון שלח מכתב בשם היועמ"שית לשר המשפטים, ובו קבע כי אין צורך שבהרב-מיארה תפעיל את סמכויותיה בחקירת הפרשה, וגם אם כן – תפקידה אמור להיות מוטל על פרקליט המדינה, ולא על נציב התלונות על שופטים. "אין בסיס חוקי להודעה אותה פרסמת היום", נכתב. "השימוש בסמכות זו בנסיבות המתוארות מהווה שימוש לרעה בסמכות לשם התערבות בהליך פלילי מתנהל. ההודעה פוגעת בטוהר ההליך הפלילי וגורמת לעיכוב מיותר בהשלמת החקירה בהקדם".
מפכ"ל המשטרה, דני לוי, הודיע שהדיווחים על החקירה לא יועברו לאף גורם מפקח או מלווה, עד שבג"ץ יכריע בנושא. השופט בדימוס קולה הודיע שקיבל את המינוי, והבהיר שיפעל בהתאם להכרעת בג"ץ.
בחקירות משטרתיות רגישות, היועצת המשפטית לממשלה ופרקליטות המדינה מפקחים על הליך החקירה, ובסמכותם לאשר הליכי חקירה מיוחדים או זימון עדים. אך בפרשת הדלפת הסרטון משדה תימן, בהרב-מיארה פיקחה על הבדיקה שערכה הפרקליטות הצבאית על ההדלפה ואף הגישה תצהירים לבג"ץ בנושא. עקב כך, עולה אפשרות שהיא עצמה תזומן להעיד בפרשה, לא בהכרח כחשודה – מצב שיוצר ניגוד עניינים מובהק לתפקידה כגורם המפקח על החקירה.
בחוות דעת שהגישה היום היועצת המשפטית של משרד המשפטים, עו"ד יעל קוטיק, היא קבעה שבהרב-מיארה אכן נמצאת בחשש לניגוד עניינים בפרשה, וגם המשנה לפרקליט המדינה, עו"ד גיל אלטמן, שפיקח על הליך הבדיקה בפרקליטות הצבאית מטעם היועמ"שית, וכן לכל מי שהיה מעורב בפועל ובאופן משמעותי בליווי הליכי הבדיקה שנעשו.
השופט בדימוס אשר קולה מונה לפני כחצי שנה לנציב התלונות על השופטים, לאחר שפרש מתפקידו כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת. הוא הראשון שמונה לתפקיד זה לאחר שינוי אופן המינוי שהובילו שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן, באופן שהחליש את כוחם של שופטי בית המשפט העליון במינוי לתפקיד. זוהי הפעם הראשונה שבה ממונה נציב התלונות על השופטים, תפקיד שקיים רק משנת 2002, לפיקוח על חקירה.


