דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום ראשון כ"ב בסיון תשפ"ו 07.06.26
25.6°תל אביב
  • 21.6°ירושלים
  • 25.6°תל אביב
  • 25.0°חיפה
  • 26.1°אשדוד
  • 23.2°באר שבע
  • 28.5°אילת
  • 26.2°טבריה
  • 23.8°צפת
  • 25.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בעולם

ממבוקש למחוזר: נשיא סוריה נפגש עם טראמפ והוזמן לקואליציה נגד דאעש

אחמד א-שרע, שבעבר האמריקאים הציעו פרס של 10 מיליון דולר על ראשו, הגיע דרך כניסה צדדית לפגישה עם הנשיא טראמפ בבית הלבן - הביקור הרשמי הראשון של ראש מדינה סורי בוושינגטון

נשיא טורקיה אחמד א-שרע מנופף לשלום לתומכיו מחוץ לבית הלבן (צילום: AP Photo/Jacquelyn Martin)
נשיא טורקיה אחמד א-שרע מנופף לשלום לתומכיו מחוץ לבית הלבן (צילום: AP Photo/Jacquelyn Martin)
אוריאל לוי
אוריאל לוי
כתב לענייני חוץ
צרו קשר עם המערכת:

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אירח את נשיא סוריה אחמד א-שרע בבית הלבן היום (שני). המדינה, שעד לא מזמן הייתה תחת סנקציות אמריקאיות, מוזמנת כעת לחבור לקואליציה עולמית בראשות ארה"ב למאבק בדאעש.

נשיא סוריה נכנס לבית הלבן דרך כניסה צדדית משדרה סמוכה, ולא דרך שביל הגישה  באגף המערבי המשמש לרוב להגעת מנהיגים זרים. הפגישה הייתה סגורה לתקשורת.

זהו הביקור הראשון בבית הלבן של ראש מדינה סורי בארצות הברית מאז שהמדינה קיבלה עצמאות מצרפת ב-1946. והוא מגיע לאחר שארה"ב הסירה את רוב הסנקציות שהוטלו על סוריה במהלך העשורים שבהם המדינה נשלטה בידי משפחת אסד.

זהו גם ביקור ראשון וחריג בבית הלבן של מנהיג לשעבר באל-קאעידה ובדאעש, ארגוני טרור שבעבר א-שרע היה השני בדרג בהם. בארה"ב נמנעו בעשורים האחרונים מלארח מנהיגי מדינות שביצעו מעשי טבח באוכלוסייה אזרחית, אך מעשי הטבח שעשו אנשי משטרו בדרוזים ועלוויים השנה לא מנעו את ביקורו של א-שרע בוושינגטון.

א-שרע, שבעבר ארצות הברית הציעה פרס של 10 מיליון דולר על ראשו – נפגש לראשונה עם טראמפ במאי האחרון בערב הסעודית. נשיא ארה"ב תיאר אותו אז כ"בחור צעיר ומושך. בחור קשוח. עבר חזק, עבר חזק מאוד. לוחם". זה היה המפגש הרשמי הראשון בין ארה"ב לסוריה מאז 2000, אז הנשיא דאז ביל קלינטון נפגש עם חאפז אסד, אביו של בשאר אסד.

דוברת העיתונות של הבית הלבן, קרוליין לוויט, אמרה כי הביקור הוא "חלק מהמאמצים הדיפלומטיים של הנשיא להיפגש עם כל מי שרוצה שלום ברחבי העולם". טראמפ אמר לאחרונה שא-שרע "עושה עבודה טובה מאוד עד כה", וכי "נעשתה התקדמות רבה עם סוריה" מאז שארה"ב הקלה על הסנקציות. גורם רשמי הבקיא בתוכניות הממשל אמר שכניסתה של סוריה לקואליציה העולמית הנלחמת בדאעש תאפשר לה לעבוד בשיתוף פעולה הדוק יותר עם הכוחות האמריקאיים.

ביטול קבוע של הסנקציות ידרוש אישור מהקונגרס

לפני הגעתו של א-שרע לארה"ב, מועצת הביטחון של האו"ם הצביעה על הסרת הסנקציות על נשיא סוריה ופקידי ממשל אחרים. שגריר ארה"ב באו"ם מייק וולץ הגדיר את המהלך כסימן חזק להיותה של סוריה בעידן חדש מאז נפילת אסד.

א-שרע הגיע לפגישה עם סדרי עדיפויות משלו. הוא מעוניין בביטול קבוע של הסנקציות,  שכוונו לסוריה על רקע הטענות הנרחבות להפרות זכויות אדם בידי משטר אסד.

בתום הפגישה טראמפ הודיע על ביטול הסנקציות שעליהן הוא עצמו חתם, מ-'חוק קיסר להגנה על אזרחים סורים'. במסגרת החוק הוטלו ב-2019 סנקציות על ממשלת סוריה לרבות הנשיא אסד בגין פשעי מלחמה נגד אזרחי סוריה. עם זאת, לשם ביטול קבוע של כלל הסנקציות נדרש אישור הקונגרס האמריקאי.

אפשרות אחת לכך היא הצעתה של הסנאטורית הדמוקרטית ג'ין שאהין מניו המפשייר, חברה בוועדת יחסי החוץ של הסנאט, לסיום הסנקציות ללא כל תנאים. השנייה נוסח בידי הסנאטור לינדזי גרהם, רפובליקני מדרום קרוליינה ומי שנחשב לחלק מהמחנה הניצי במפלגה, שרוצה לקבוע תנאים לביטול הסנקציות, שייבחנו מחדש כל שישה חודשים. תומכי הסנקציות טוענים שכל תנאי שילווה לביטול ימנע מחברות להשקיע בסוריה, משום שהן יחששו מסנקציות אפשריות.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!