
מועצת הביטחון של האו"ם תצביע מחר (שני) על ההצעה האמריקנית לתחילת השלב השני של הסכם הפסקת האש בעזה.
ההחלטה נכתבה בהשראת 20 הנקודות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שבבסיס הסכם הפסקת האש. הצעת ההחלטה פורסמה לפני כשבועיים אך ככל הנראה שונתה מאז, ועיקרה הענקת מנדט לכוח בינלאומי שיוכנס לרצועת עזה.
ההצעה כוללת הבטחה להארכה של הסכם הפסקת האש והפיכתו להסכם קבוע, פירוק חמאס מנשקו והכרה ב"נתיב אמין להקמת מדינה פלסטינית". בנוסף, מובטחת הקמה של "מועצה בינלאומית שתפקח על התנהלות הממשל החדש, שינהל את הרצועה עד שהרשות הפלסטינית תעבור רפורמות שיאפשרו לה לשוב ולשלוט בה".
הסוגייה הגדולה לגבי נוסח ההחלטה של האו"ם, שנוסחה הסופי טרם פורסם, היא המנדט של הכוח הבינלאומי שאמור לסייע בפירוק חמאס מנשקו. האם יהיה זה "כוח שמירת שלום", בדומה למרבית כוחות האו"ם בעולם, שאין לו את הזכות להפעיל כוח ועיקר תפקידו לטווח ולדווח על אירועים, או שמא יהיה זה "כוח אכיפת שלום" הרשאי לכפות סדר וביטחון תוך שימוש בכלים צבאיים.
על פי הצעת ההחלטה, מטרתו של הכוח הבינלאומי תהיה שמירה על גבולות רצועת עזה לצד צה"ל, סיוע בפירוז הרצועה תוך פירוק הנשק מכל הארגונים החמושים, הגנה על אזרחי עזה, אבטחת חלוקת הסיוע ההומניטרי ואימון כוח פלסטיני שישלוט ברצועה בעתיד.
סעיף ההכרה ב"נתיב אמין להקמת מדינה פלסטינית", כלשון המסמך שפורסם בתקשורת, עורר ביקורת חריפה מצד כמה חברי ממשלה, אולם טרם זכה לתגובתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' האשים את נתניהו במכתב גלוי כי שתיקתו לאחר גל ההכרה במדינה פלסטינית הובילה ל"הידרדרות שאנו רואים כעת". סמוטריץ' דרש "תגובה הולמת ונחרצת שתבהיר לעולם כולו – לא תקום מדינה פלסטינית לעולם באדמות המולדת."
שר החוץ גדעון סער התייחס לדבר בעקיפין וכתב כי "ישראל לא תסכים להקמת מדינת טרור פלסטינית בלב ארץ-ישראל, במרחק אפסי מכל מרכזי האוכלוסייה שלה ובשליטה טופוגרפית עליהם."


