דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי א' בתמוז תשפ"ו 16.06.26
24.4°תל אביב
  • 20.5°ירושלים
  • 24.4°תל אביב
  • 23.2°חיפה
  • 24.4°אשדוד
  • 24.1°באר שבע
  • 34.7°אילת
  • 25.3°טבריה
  • 21.5°צפת
  • 24.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

פסיקה תקדימית: המדינה מחויבת למו"מ עם ארגוני עובדים על מכרזים לשירותים מופרטים

בית הדין הארצי לעבודה פסק שכאשר מכרז לשירות במיקור חוץ משפיע על תנאי העובדים, נדרשת הידברות בין המדינה לארגון היציג | הפסיקה ביטלה מכרז של משרד הרווחה להפעלת מסגרות חירום לנוער עד לקיום הידברות, וצפויה להשפיע גם על מכרזים נוספים

בית הדין הארצי לעבודה בירושלים (צילום: הסתדרות המעו"ף)
בית הדין הארצי לעבודה בירושלים (צילום: הסתדרות המעו"ף)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

בית הדין הארצי לעבודה קבע היום (חמישי) שהמדינה חייבת לקיים הידברות עם ארגון עובדים יציג לפני פרסום מכרז חדש למיקור חוץ של שירות, אם הוא משפיע על תנאי וזכויות העובדים הקיימים.

בית הדין ביטל את המכרז שפרסם משרד הרווחה להפעלת מסגרות חירום 'קורת גג' לנוער בסיכון במצבי קצה. הוא קבע כי על המדינה להידבר עם העותרים בהליך, ארגון 'כוח לעובדים', המייצג את עובדי עמותת 'אותות', שמפעילה 7 מתוך 8 מסגרות קורת הגג הפעילות כיום, על השלכות המכרז על תנאי העובדים. פסק הדין התקדימי ניתן בהקשר למכרז זה, אך צפויות להיות לו השלכות רוחביות משמעותיות ביחס לשירותים מופרטים נוספים.

בית הדין קיבל את טענת המדינה שמיקור החוץ של השירות הוא "אותנטי ולגיטימי", ושהמדינה אינה "מעסיק במשותף" של העובדים. עם זאת, הוא קבע שהדבר אינו פוטר את המדינה מחובת הידברות עם ארגון העובדים היציג.

בית הדין הדגיש כי המדינה הייתה מעורבת בעבר בקביעת תנאי עבודתם של עובדי 'אותות', ואף הייתה מעורבת בחתימת שניים מההסכמים הקיבוציים שחלים עליהם. לפיכך השפעתה על תנאי ההעסקה רחבה יותר מהצגת תנאי מכרז טכניים.

החלטת בית הדין לבטל את המכרז למסגרות 'קורת גג' לוותה בדרישה מהמדינה לנהל הליך הידברות קיבוצית עם 'כוח לעובדים' על תנאי המכרז, בטרם פרסומו מחדש. פסק הדין, שניתן בהרכב מורחב בראשות ממלא מקום הנשיא אילן איטח ובהובלת השופטת לאה גליקסמן, מחדד את חובת המדינה לדיאלוג עם ארגון עובדים כאשר החלטותיה משליכות על זכויות עובדים המועסקים במיקור חוץ.

השופטים מדגישים בפסק הדין כי ההידברות נדרשת על כלל תנאי המכרז שיש להם השפעה על זכויות עובדים, וכי עליו להתקיים עוד טרם פרסום מכרז חדש, בתוך פרק זמן סביר. חובת ההידברות אינה מחייבת לדבריה את הצדדים להגיע להסכמות, אך חייב להתקיים שיח אמיתי בין הצדדים. בית הדין דחה את טענת המדינה כי חובה זו לקיים הידברות תפגע בעקרונות דיני המכרזים, וקבע כי ניתן לקיים את ההליך מבלי לפגוע בשוויון בין המציעים.

בית הדין לא קבע האם כשמוחלפים מפעילים של שירות במיקור חוץ יחול הסעיף בחוק ההסכמים הקיבוציים, שלפיו הסכמים אלו יישמרו בחילופי בעלות. לכן, לא ברור האם ההסכמים הקיבוציים הקיימים לעובדי 'אותות' יחולו על המפעיל החדש. לדברי השופטת גליקסמן, אין באפשרותה לתת פסק דין שיחייב את המפעילים שייבחרו בעתיד במכרז, בלי שניתנה להם ההזדמנות להעלות טענותיהם בדיון. עם זאת, קבעה כי על המדינה ליידע את המציעים במכרז העתידי על ההסכמים הקיבוצים הנוכחיים.

פסק הדין הוא פסק דינה האחרון של השופטת לאה גליקסמן, המסכמת 25 שנות שיפוט בבתי הדין לעבודה, בהן 14 שנים כשופטת בבית הדין הארצי לעבודה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!