דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי ח' בתמוז תשפ"ו 23.06.26
23.2°תל אביב
  • 18.6°ירושלים
  • 23.2°תל אביב
  • 22.0°חיפה
  • 22.5°אשדוד
  • 20.6°באר שבע
  • 28.6°אילת
  • 20.9°טבריה
  • 19.4°צפת
  • 21.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך ורווחה

"המאבק בגזענות ביפו צריך להיות משותף, יהודי-ערבי"

אמיר בדראן, חבר מועצת העיר תל אביב ותושב יפו, זועם על חוסר המעש של המשטרה והעירייה במהומות בעיר בימים האחרונים: "אם המצב שהגענו אליו לא ייעצר ולא יתוקן, יכולה להיות עוד פעם בערה בעיר"

אמיר בדראן, חבר מועצת העיר ותושב יפו (צילום: יניב שרון)
אמיר בדראן, חבר מועצת העיר ותושב יפו (צילום: יניב שרון)
יניב שרון
יניב שרון
עורך וכתב החברה הערבית
צרו קשר עם המערכת:

"עשיתי הבוקר סיבוב ברחובות יפו, ברחוב הראשי. המצב מאוד לא נוח. יש שקט שמכסה על גחלים שרוחשות ולוהטות מתחת לרגליים", כך אומר ל'דבר' אמיר בדראן, חבר מועצת העיר ותושב יפו. הדברים הקשים נאמרים על רקע תקרית אלימה שאירעה בשבת, שבה אישה בהיריון מתקדם ובני משפחתה הותקפו בשכונת עג'מי על ידי שלושה נערים יהודים.

חנאן אבו שחאדה חימל (30), בעלה פאדי ושני ילדיהם, בני חמש ושבע, הותקפו על ידי צעירים שריססו גז פלפל לתוך המכונית שבה נהגה האם, ככל הנראה בעקבות ויכוח. אבו שחאדה, שנמצאת בחודש התשיעי להריונה, הובהלה לבית החולים וולפסון לבדיקות.

עם היוודע דבר התקיפה יצאו במוצאי שבת תושבים רבים ביפו לצעדת מחאה, שבמהלכה נשמעו קריאות להוציא את הגרעין התורני שהוקם ב-2007 ביפו ולעצור את התוקפים. במהלך הצעדה פנה השייח' עיסאם סטל, סגן יו"ר הוועדה האיסלמית הנבחרת של יפו, לראש העיר תל אביב יפו, רון חולדאי, במילים בוטות: "זה המסר לראש העירייה, אנחנו לא רוצים את המתנחלים ביפו. תסתדר לבד ותוציא אותם מפה כפי שהבאתם לנו אותם. הסכמנו להקמת גן בשביל הכלבים אבל לא נסכים לבתים של הכלבים האלה".

"ביטחון לכלל תושבי יפו"

למחרת ההפגנה, עצרה המשטרה את השייח' סטל ו-11 אנשים נוספים בין השאר בגין השתתפות ב"תהלוכה בלתי חוקית" ו"התנהגות שעלולה להפר את שלום הציבור" ביפו, ואלו הועברו לחקירה – מה שהגביר את זעם התושבים. סטל שוחרר היום (שלישי) ממעצר.

בדראן לא מסתיר את החשש מפני הסלמה נוספת במתיחות שכבר שוררת בעיר המעורבת. "הפחד שלי הוא ממה שעלול לקרות ביפו" הוא מודה. "אם המצב הזה שהגענו אליו לא ייעצר ולא יתוקן, אז יכולה להיות עוד פעם בערה ביפו".

כיצד ניתן לשנות את המצב?
"אפשר להתחיל בכך שיעצרו את שלושת הצעירים האלה, שעשו פוגרום פשוט מאוד (הדברים נאמרו לפני מעצר של שלושה חשודים בתקיפה; י.ש.). הם תקפו אישה בחודש התשיעי להריונה, כשהיא עם הילדים שלה. לא היה כלום שהיה יכול לתרץ את האופן שבו הם ירקו על הילדים הקטנים, שהם תקפו את האישה.

"משטרת ישראל, במקום לעצור את שלושת החשודים האלה, עוצרת את כל המנהיגים ביפו שבאו לעמוד ולהגיד בכל ברור וצלול, 'אנחנו נמצאים כאן כדי להגן על המשפחה הספציפית הזו שהותקפה על ידי מתנחלים, ואנחנו רוצים לדאוג שיהיה ביטחון לכלל תושבי יפו'".

לדברי בדראן האמירות של השייח' סטל במהלך ההפגנה נאמרו בשל התסכול בעיר מתחושת חוסר הביטחון של התושבים ומהמשטרה, שלטענתם לא מספקת להם את ההגנה: "כל אמירה שנאמרה באה לתת לגיטימציה וזכות להגנה על אנשי יפו, בעיקר על התושבים המוחלשים, על הנשים שלנו ועל הילדים שלנו. זו סיטואציה לא נורמלית. מי שאמור לתת לנו את ההגנה זה משטרת ישראל".

בתום ההפגנה ביום ראשון, התכנסו המפגינים לשוחח על המצב. "בכנס שמענו יותר מעדות אחת על תקיפה של אותה קבוצה גזענית מתנחלת שנמצאת ביפו ומתנכלת לתלמידים", מספר בדראן. "שמענו עדויות משתי בחורות, ילד אחד ונער אחד על אירועים מהשבוע האחרון. כולם עם אצבע מאשימה כלפי אותם האנשים, אותו גרעין תורני שבא לייהד את יפו". אתמול הוכרזה ביפו שביתה כללית שבה השתתפו גם בתי הספר.

"העירייה מנרמלת את הנרטיב"

לצד הכעס על המשטרה, גם בדראן, כמו השייח' סטל, אינו פוטר את העירייה מאחריות למצב. "קודם כל, מי שאמון על לעצור אנשים ולהשליט סדר ברחוב ולספק הגנה על התושבים זה המשטרה", הוא מסביר. "אך הבעיה עם העירייה היא שכרגע היא מנרמלת את הנרטיב הזה והיא מנסה להחביא את העניין.

"המשלמה (גוף עירוני האמון על צמצום פערים ביפו; י.ש.) יוצאת עם הודעה לעיתונות שכל האירוע הזה הוא אירוע של ויכוח ברחוב או בכביש כשהיא יודעת שזו לא אמת, העניין הוא תקיפה גזענית. על יחידות סל"ע (סיירת לביטחון עירוני; י.ש.) להשליט את הסדר ואת ההגנה לא בצורה סלקטיבית כמו שנעשה עד היום. צריך להבין מי הקורבן כאן ולתת לקורבן את הסיוע הנדרש".

בדראן מתריע כי "ילדים שנמצאים בתוך בית הספר סובלים מהתגרויות מאנשי הישיבה. יש נערים שבאו ואמרו שאתמול בלילה התגרו בהם. זו תופעה. עם תופעה צריך להתמודד בעזרת תוכנית. צריך להסתכל במציאות גם בעיניים ולטפל בבעיה. בתל אביב יפו המיעוט הערבי לא מוגן, ואנחנו צריכים לתת לו את ההגנה הזו".

"צריך שתהיה אמירה ערכית גם לציבור היהודי"

כעת בדראן תובע מהציבור היהודי שגר ביפו לנקוט עמדה. "אם אנחנו שותפים, ואם אנחנו בעיר משותפת, אם אנחנו שכנים וגרים ביחד, אז צריך שתהיה אמירה ערכית גם לציבור היהודי, שלפיה 'האנשים האלה והמעשים האלה לא מייצגים אותנו".

הוא גם דורש מהקהילה לפעול. "אחרי שבעה באוקטובר הקמנו את השותפות היהודית-ערבית, את משמר השותפות שמנע התקפות מבחוץ של יהודים פשיסטים שבאו לעשות פוגרומים בערבים ביפו. אני חושב שהגיע הזמן שגם אנחנו נחזיר את הדבר הזה.

"הנהגת הקהילות התכנסה ביום ראשון ויצאה בקריאה, 'אנחנו רוצים שהמאבק הזה בגזענות ובהתנהלות השערורייתית של המשטרה יהיה מאבק משותף יהודי-ערבי'. אנחנו, כערבים, כבר לא יכולים לעשות את זה לבד".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!