
1,500 חברות וחברים השתתפו בכנס של הסתדרות הגמלאים שנערך השבוע באילת. הכנס המסורתי, שהגדיל את מספר משתתפיו פי 4.5 מהשנה שעברה, כלל תחרויות ספורט והרצאות על סוגיות שונות בגיל השלישי.
פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, הרצה על רפואה מונעת לגיל השלישי. לוין ביקר את מצבה הנוכחי של מערכת הבריאות: "נתחיל מהחוסרים, שהחמור ביותר הוא העובדה שאין שר בריאות. נמשיך בכך שרופאים עוזבים את הארץ, וברבות מהרשויות המקומיות אין יחידות בריאות. כמובן אין שר פנים שיכול לעסוק בסוגיה. מלבד זאת, יש רק חצי תקן לאחראי חירום בלשכות הבריאות. הנפגעים הישירים מחוסרים אלו הם אתם – המבוגרים".
העובדת הסוציאלית קרן גפני הרצתה על אינטימיות ומגע בגיל השלישי והרביעי (85 ומעלה). "אל תוותרו על מגע", אמרה. "אנשים חושבים שבגלל שדברים משתנים, כמו הנראות של הגוף או מה אני אוהב ולא אוהב במגע, אז צריך להפסיק – ואני אומרת ההפך. כמו שעם הזמן אפשר להבין שאני אעלה יותר במעלית מאשר במדרגות, אבל לא אפסיק לעלות בבניינים, כך גם במגע".
לפי גפני, מגע ואינטימיות אינם מרכיבים רק במערכת יחסים זוגית. "אינטימיות היא היכולת שלי לראות צרכים ורגשות של אדם אחר, ושהאדם האחר יראה את שלי". כדי להדגים מהי אינטימיות היא ביקשה מהמשתתפים להתחלק לזוגות ולהסתכל זה לזו בעיניים עשר שניות בלי לדבר. היא הוסיפה שאינטימיות ומגע תורמים לבריאות הפיזית בשחרור הורמונים כמו אוקסיטוצין ודופמין שמקטינים את רמת הלחץ בגוף, בהגדלת תחושת הרווחה הנפשית ובפיתוח חוסן אישי וזוגי.
יובל פרידמן, עובד הסוציאלי וגראונטולוג מארגון ג'וינט אשל, הסביר על חשיבותה של מציאת משמעות מחודשת בגיל השלישי. "יציאה לעולם הפנסיה ופרידה מהילדים שעוזבים את הבית דורשים חיפוש משמעות חדשה בחיים".
לתחושת משמעות אין מקור אחד: פרידמן הביא לדוגמה את סבתו לאה, שבזכותה הוא עוסק בזקנה, ומהצד השני את היוזמה של חברי מועדון לגיל השלישי באופקים בליווי ג'וינט אשל לאחר 7 באוקטובר, להפעיל עגלת קפה שעוברת בין השכונות.
לצד ההרצאות התקיימו תחרויות ספורט. בתחרות השש-בש השתתפו עשרות, מהם עשרה העפילו לגמר. אלי בכר (77), עובד בחברת כוח אדם במשרד ראש הממשלה, ואורה עצטה (76), גמלאית של אוניברסיטת תל אביב, התמודדו בגמר. שניהם למדו לשחק בצבא, והכנסים מאפשרים להם לשחק שוב. "הפעם הראשונה שחזרתי לשחק הייתה בשנה שעברה", אומרת עצטה. "המשחק מעביר לי את הזמן בצורה חייכנית". בכר מחזק אותה: "לשחק מזכיר לי את הנעורים".
שולה ניסמי (72), גמלאית של משרד הכלכלה, ומנשה קטן (78), פנסיונר של 'דן', השתתפו גם הם בגמר. "בבית שלי שיחקו כל הזמן, ועד לא מזמן הייתי משחקת עם האחים שלי", מספרת ניסמי. "אני בעיקר אוהבת לנצח".
קטן: "למדתי כשהייתי עם אבא שלי בבית קפה בגיל 12 מספר קטן. קשה לי לשחק עם הילדים והנכדים. הם לא ברמה שלי". לקטן חשוב להדגיש את הארגון הטוב של הכנס. "הדאגה לכל הפרטים: החל מהפעילויות כמו השיט והבאולינג ועד המלון עצמו".
שמוליק מזרחי, יו"ר הסתדרות הגמלאים, הסביר את כוונת הכנס. ״כשאדם פורש מעבודה יש לו זמן, והוא צריך לנצל זאת לשיפור בריאותי גם בעיסוק בענפי ספורט שמתאימים לגמלאים, כמו טניס שולחן, באולינג , שחמט ושש-בש. נוסף על כך, חשוב שיעשיר את בריאותו בידע שיבטיח איכות חיים טובה ודחיית גיל התלות. האירוע באילת הוא אירוע יחיד מסוגו בארץ וייחודי להסתדרות הגמלאים, המשלב ספורט וידע למען בריאות טובה יותר לגמלאי".


