
"לקראת הקיץ הקרוב אנחנו רוצים לתקן את תקנות הבטיחות, כך שבמדדי חום קיצוני תופסק העבודה בשעות מסוימות במהלך היום בענפים שחשופים לפגעי מזג אוויר. נדרוש ממעסיקים שתוכנית הבטיחות תתייחס גם להיבטי אקלים וחום" – כך אמר היום (שלישי) חזי שוורצמן, ראש מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית ומפקח עבודה ראשי במשרד העבודה.
לדברי שוורצמן, "תהיה גם אכיפה בנושא. בקיץ הקרוב נצא למבצע 'עובדים בצל החוק'. יש היום כ-600 אלף עובדים בישראל במקצועות שחשופים לפגעי מזג אוויר, שרק הולך ונהיה קיצוני יותר, ואלה עובדים שהרבה פעמים עובדים בעבודות פיזיות".
שוורצמן התייחס לעלייה במספר ההרוגים בתאונות העבודה, ואמר שעבודה בחום קיצוני היא גורם סיכון בטיחותי ובריאותי. "יש לנו השנה לפחות חמישה נפטרים כתוצאה ממכות חום".
עו"ד מוטי עזרן, מנהל תחום משפט עבודה קיבוצי בהתאחדות התעשיינים, התנגד לתקנות החדשות שבמשרד העבודה מבקשים לקדם. "מבקשים להתקין פה תקנות שמטילות חובות על המעסיקים, שישיתו עליהם גם עלויות כלכליות בתהליכי העבודה, שיפגעו בפריון – כשעדיין אין בסיס אמיתי שמראה שיש בכך צורך", אמר עזרן, "אנחנו חושבים שלפני שמטילים חובות כאלה צריך לבדוק את הנתונים, לבצע ניתוח של דיווחי האמת על מכות חום בזמני עומסי חום במסגרת תפקיד ועבודה, בפילוח לפי ענפים ותתי ענפים – ואחרי שנדע איפה בדיוק הבעיה, נוכל לגדר אותה ולתת לה פתרונות".
לדבריו, אחד הדברים שמטרידים אותו במיוחד, היא הכוונה של מינהל הבטיחות לחייב תשלום לעובדים בהפסקות עבודה בשל עומסי חום קיצוניים. "אם משרד העבודה רוצה, שיפנה למשרד האוצר שישפה את המעסיקים על השכר בגין זמנים בהם לא מבוצעת עבודה. זו חובה שמנוגדת להוראות חוק שעות עבודה ומנוחה שלא מחייב תשלום על זמני אוכל ושתייה".
ערן אזולאי, מנהל בטיחות במפעלי ים המלח, סיפר על מאמצי החברה לשמירה על חיי ובטיחות העובדים בתנאי מזג האוויר הקיצוניים. "כשאני מגיע לאתר סדום החל מחודש אפריל, כבר בשעה 7:00 בבוקר הטמפרטורה היא 37 מעלות, והבדלי הטמפרטורה בתוך האתר יכולים להיות של חמש מעלות בין אזור לאזור בגלל השטח העצום שלו. לכן כדי לשמור על כ-1,500 עובדי החברה וכ-800 עובדי הקבלן, ציידנו את כל מפקחי הבטיחות ועובדים נוספים במכשיר קסטרל – זה מכשיר שמודד עומס חום ולא רק טמפרטורה, כלומר גם פרמטרים של לחות ורוח למשל, כדי שנדע מה עומסי החום בכל נקודה באתר בכל זמן. בתקופות חמות במיוחד אנחנו מתחילים את יום העבודה כבר לפנות בוקר, כדי שהצוותים יעבדו בזמנים שעוד לא חם מדי, ולפעמים מורידים צוותים לעבודה אפילו בשעות הלילה".
רונן אלפסי, יו"ר ועד עובדי המנהל של נמל אשדוד, סיפר שבנמל יש התייחסות גם לעומס חום וגם למזג אוויר סוער. "בחורף כל אחד יודע מה הוא צריך לעשות בתחום אחריותו – מהבינוי שמורידים עצים ובודקים שלטים, עד למכונות שמורידות מכולות לגובה נמוך שהרוח לא תעיף אותן, ודרך מחלקות שמוודאות את עגינת הספינות. בסוף אנחנו עובדים באוניה, שהיא גליל מתכת שצובר חום רב מהשמש, ומגיע גם ל-40 מעלות. אנחנו מגבירים בימי עומס חום את השתייה. עושים עצירות יזומות ודואגים שהעובדים ישתו. קרם הגנה זה פריט בטיחות חובה, ויש לנו נהלים מסודרים וברורים כדי לשמור על העובדים. דואגים גם להיבטים של עייפות ותשישות שעלולים לגרום לתאונות".
ד"ר דב חנין, יו"ר פורום האקלים הישראלי, אמר שישראל נמצאת בפיגור ביחס לעולם בהסדרת סוגיות בטיחות העובדים בתנאי מזג אוויר שהולכים ומקצינים. "אירופה, שהיא לא אזור פגיע לאירועי חום קיצוניים כמו ישראל, נמצאת במקום יותר מתקדם מאיתנו. גם במקומות אחרים בעולם יש הסדרים יותר תקיפים ממה שמנהל הבטיחות מציע. לצערי לא כל מקומות העבודה הם מפעלי ים המלח – לא כך נראית העבודה בחקלאות, בבניין ותשתיות".
לדבריו, "הרבה עובדים בישראל עובדים במצבי חום קיצוניים ללא אמצעי הזהירות המתאימים, ואנחנו נכנסים למציאות אקלימית חדשה שמחייבת אותנו לעשות שינויים. המעסיקים חייבים להבין את התקנות החדשות כסוג של הגנה עליהם, שתאפשר להם לשמור על העובדים שלהם".


