
ועדת העבודה והרווחה צפויה לדון מחר (שלישי) בהרחבת החובה להפריש כספי זכויות סוציאליות עבור עובדים זרים לפיקדון בכלל ענפי המשק – אולם פעם נוספת הממשלה מבקשת להחריג את ענף החקלאות מההסדר שנועד לשמור על זכויות העובדים הזרים.
מנגנון הפיקדון משמש את המדינה הן כדי לאכוף את תשלום מלוא זכויותיהם הפנסיוניות והסוציאליות של העובדים הזרים, והן כדי לעודד אותם לצאת במועד מהארץ, כך שיוכלו לפדות את הכספים הצבורים לטובתם. החובה להפריש כספים לקרן פיקדון חלה בענפי הבניין ובחברות הסיעוד כבר מ-2016, ובהמשך הוטלה חובה זו גם על מעסיקי עובדים זרים בענפי המלונאות, התעשייה, מוסדות הסיעוד של משרדי הבריאות והרווחה, וכן בענפי המסחר והשירותים. כעת מבקשים משרדי העבודה והפנים להרחיב את החובה לכלל מעסיקי העובדים הזרים, למעט בענף הסיעוד הביתי ובענף החקלאות.
בהסתדרות ובארגון קו לעובד מחו נגד החרגת ענף החקלאות, המעסיק כ-50 אלף עובדים זרים ושמכסת העובדים הזרים המאושרת לו עומדת על 65 אלף, מטיוטת התקנות. בחוות הדעת שהגישה ההסתדרות נרשם כי היא "מתנגדת להמשך הפגיעה בזכותם של עובדים זרים להפקדות בגין פנסיה, ולאפליה בין עובדים זרים בענפים שונים, ודורשת החלה של תקנות הפיקדון על כלל ענפי המשק בהם מועסקים עובדים זרים, ובכללם ענף החקלאות".
"מדובר בענף גדול ורווי הפרות מצד מעסיקים רבים, אחת הבולטות והמוכרות בהן היא אי-תשלום מלוא הפנסיה והפיצויים כדין עם סיום ההעסקה, ובפרט כשהעובד אמור לעזוב את ישראל", כתב עו"ד אלעד כהנא ממחלקת המדיניות של קו לעובד.
"בענף החקלאות, שבו אין כיום חובת הפקדה לחשבון הפקדון, מעסיקים רבים מנצלים את היעדר חובת ההפקדה כדי להתחמק מתשלום הזכויות. במהלך השנים נתקלנו במקרים רבים של עובדים שנאלצו לעזוב את ישראל מבלי שקיבלו את מלוא זכויותיהם, או לחלופין נאלצו להיוותר בישראל לאחר סיום תקופת האשרה וללא מעמד, על מנת להתחיל בהליכים משפטיים ארוכים ומתישים כדי לנסות ולקבל את כספם".
עו"ד כהנא הצביע על כך ששתי החלטות ממשלה משנת 2021 ומשנת 2024 כבר קבעו כי יש להחיל את מנגנון הפיקדון גם על ענף החקלאות, וכן ציין כי משרד העבודה עצמו מודע להיקף ההפרות המשמעותי בענף. "החרגת ענף החקלאות אינה אלא מתן הכשר להפרות הדין הקוגנטי בדבר הפקדת פנסיה ופיצויים. לחקלאי שמעוניין למלא את חובתו החוקית לשלם פנסיה ופיצויים כדין לא אמורה להיות בעיה עם חובת הפיקדון – להיפך, היא תאפשר לו להפקיד בקלות את הפיקדון מדי חודש בחודשו, כפי שנעשה וכפי שמוצע לעשות בכל ענף אחר במשק. התכלית היחידה, והפסולה, בהחרגת חובת הפקדת הפיקדון היא מתן האפשרות לחקלאים שמעוניינים בכך להפר את הדין ולהימנע מתשלום מלוא הזכויות".
הצעת חוק בנוגע להחלת חובת הפיקדון על ענף החקלאות הוגשה בשנת 2019, אך נבלמה על ידי שר האוצר דאז משה כחלון כחלק מניסיון להתקרב לחקלאים. באותה שנה טענו החקלאים כי חובת הפיקדון מהווה "מס" נוסף המוטל עליהם, זאת על אף שהפיקדון שקול כנגד ביצוע ההפרשות הסוציאליות שהם נדרשים לשלם בין כה וכה לעובדיהם. בדיון שהתקיים בנושא באוגוסט 2024 התחייב ראש מינהל הסדרה ואכיפה במשרד העבודה כי נושא חובת הפיקדון בענף החקלאות יוסדר בתוך מספר חודשים, ואף ציין כי אי-הסדרת הנושא מהווה אפליה של עובדי הענף ביחס לעובדי ענפים אחרים.


