
חניון של 3 קומות, שאטלים חשמליים בחינם, ו-20 דקות נסיעה משפיים לצפון תל-אביב: מתחם החנה-וסע בשפיים יפתח בראשון הקרוב, כולל השאטלים החינמיים לתל אביב. אלו הדברים שכדאי לדעת, יחד עם הצצה ראשונה מ'נסיעת המבחן' לעיתונאים שנערכה השבוע.
המתחם, שיופעל בידי חברת נתיבי איילון והחברה הזכיינית "נתיב לעיר", הינו חלק מפרויקט 'הנתיבים המהירים' שהושק חגיגית בשלישי השבוע, ויחל לפעול בראשון הקרוב – 1 במרץ. מדובר בחניון גדול שממוקם ממזרח לשפיים, סמוך למפגש הכבישים 2 ו-20. מטרתו של החניון היא לאפשר לנוסעים שמגיעים מצפון לגוש דן או מהמרחב הכפרי להחנות את הרכב, ולעבור לנסיעה בשאטלים, ובהמשך גם ברכבת, לתל אביב ולרמת גן, על נתיבים מהירים לתחבורה ציבורית בלבד. בכך, מקווים במשרד התחבורה, יופחת עומס הרכבים על גוש דן, ויופחתו הפקקים בדרך.
- השימוש בחניון והנסיעה בשאטלים יהיו בחינם
- 5 קווי שאטלים מעגליים – כל אחד עובר במקומות שונים בתל אביב וברמת גן, וחוזר לשפיים
- שעות פעילות השאטלים: 22:45-06:00
- בשעות השיא – 06:30 עד 10:00, ו-14:30 עד 19:30, ייצא שאטל כל 5 דקות. ביתר השעות – כל 15 דקות
בחצי השנה הקרובה, רכבים פרטיים לא יוכלו לנסוע בנתיבים המהירים, שיוקדשו לתחבורה ציבורית ולשאטלים בלבד, והנסיעה בתשלום תיפתח לרכבים רק בעוד מספר חודשים. בהמשך צפוי להיפתח מתחם דומה בסמוך לראשון לציון.
5 קווים, כל 5 דקות בשעות השיא
השימוש בחניון הוא חינמי לחלוטין. הגישה אל החניון היא דרך כביש 543 החדש, שנחנך גם הוא כחלק מהפרויקט. נהגים שירצו להיכנס לגוש דן מכיוון צפון יוכלו להיכנס ברכב פרטי מכביש 2 מצפון, כביש 20 מדרום, או מלכתחילה מכביש 543 עצמו – שממנו יוכלו להגיע גם רוכבי אופניים, דרך נתיב מיוחד שנסלל עבורם.
כאן, יוכלו כ-7,000 נהגים ו-500 רוכבי אופניים או אופנועים להחנות את הרכב, ואפילו להטעין אותו אם הוא חשמלי. הנוסעים יוכלו לשתות קפה, להשתמש בשירותים, ולאחר מכן לעלות במהירות על אחד מ-5 קווי שאטלים במסלולים שונים למגוון יעדים בתל אביב וברמת גן, שכל אחד מהם יצא פעם ב-5 דקות בשעות השיא – 06:30 עד 10:00, ו-14:30 עד 19:30, ופעם ב-15 דקות ביתר שעות הפעילות, מ-6:00 עד 22:45.
השאטלים יגיעו למוקדי תעשיה ותעסוקה בצפון ומרכז תל אביב, ואמורים לנסוע עד לשם על הנתיבים המהירים, ללא רמזורים או פקקים, וגם בתוך העיר לנסוע במרבית הזמן על נתיבי תחבורה ציבורית עירוניים. בסך הכל, מצפים בחברה שנסיעה ליעד הרחוק ביותר בתל-אביב, מחלף לה גווארדיה, תארך כ-20-22 דקות. השאטלים יעצרו בתחנות ספורות כל אחד בהלוך, ושם גם יאספו נוסעים, בטרם יסעו בחזרה, ללא עצירות, אל החניון, נסיעה שאמורה לארוך גם היא כ-20 דקות.
בחזור יוכלו הנוסעים לקחת את רכבם ולנסוע בחזרה לבתיהם, וחוזר חלילה.
החניון: קפיטריה, שירותים וספסלים בלי משענת
החנייה כאמור תהיה בחינם, בחניון על-קרקעי של 3 קומות, שמחולק ל-3 מתחמים קרובים זה לזה – כחול, צהוב ואדום. ככלל, החניון נראה נעים לעין, לא דורש הליכות ארוכות, ויש בו צמחייה ומרחבים גם בקומות הנמוכות. ביציאה מהחניון, מעליות או גרמי מדרגות יביאו את החונה לקומת הקרקע. כדאי לדעת: רק במבנה האמצעי, הצהוב, הותקנו מדרגות נעות.
שירותים: לנוסעים שיצטרכו להתרוקן במהלך ההמתנה, ישנם תאי שירותים בכל שלוש הקומות של שלושת המתחמים. בכל קומה ישנם שני תאים לכל מגדר. פרט חשוב: רק במתחם הצהוב השירותים מותאמים גם לנכים.
עמדות ההמתנה: כשעולים למעלה מהחניון, מגיעים למעין 'אי' ארוך של שלושת המתחמים, שמוקף בחניונים לאוטובוסים של השאטלים. האי מקורה בתקרה רחבה יחסית, ויש בו ספסלי עץ נאים ונוחים יחסית, אך ללא משענת. עניין המשענת ככל הנראה לא העסיק את המתכנן, משום ששאטל אמור לצאת תוך מקסימום 5 דקות בשעות השיא, אולם ייתכן שמחוץ לשעות אלו, כשזמן ההמתנה הוא עד 15 דקות, הדבר עלול להיות לא נוח לחלק מהנוסעים.
כוס קפה: לפי השלטים, באמצע המתחם אמורה להיות ממוקמת גם קפיטריה, ועל הרציפים עצמם ממוקם בוטק'ה קטן ומעוטר של ארומה למי שירצה קפה לפני הנסיעה.
הטענה: מי שיחפש מקום להטעין את הטלפון בזמן ההמתנה ככל הנראה לא ימצא, אך יוכל לעשות זאת במהלך הנסיעה באוטובוס עצמו.
שקעי טעינה באוטובוס, והרבה רווח לרגליים
מחוץ למתחם הרציפים הדי-נעים, עשרות אוטובוסים כחולים וחשמליים עומדים בעמדות ההטענה. ב"נתיב לעיר" מבטיחים שמדובר באוטובוסים מפנקים ש"נתפרו במיוחד" עם החברה הסינית שמייצרת אותם, בכדי להתחרות ברכב הפרטי מבחינת נוחות.
מעבר לטכנולוגיה, אכן מדובר באוטובוסים נאים למראה ומרווחים מבפנים. אחת ההחלטות הייתה לצמצם את מספר הנוסעים באוטובוס, מ-51 ל-44, כדי לאפשר מרווח נוח לרגליים של אנשים בכל הגדלים. ואכן, בדיקת 'דבר' העלתה שגם כתבים ארוכים במיוחד נכנסים שם בנוחות.
באוטובוס עצמו ישנם שקעי טעינה שעובדים (לפחות כרגע), משענת נוחה ודי דינמית, וריפוד נוח.
20 דקות מסבידור לשפיים
אין ספק שהנסיעה מהירה בהרבה מנסיעה רגילה. בסך הכול, בנסיעה רגועה מסבידור מרכז, הנסיעה לחניון לקחה כ-20 דקות, כולל מספר דקות על הכביש הרגיל, בחלקים שבהם הנתיב טרם נפתח. ב-1 במרץ, הבטיחו בחברה, הנתיבים כולם יהיו פעילים מחד, והדבר יאזן את העובדה שבנתיב יהיו גם שאטלים אחרים, וישמור על כ-20 דקות נסיעה.
הנתיב עצמו מופרד מהכביש בעמודי פלסטיק, מה שנקרא בעגה המקצועית "הפרדה סלחנית", שניתן לחצות ללא פגע עם הרכב במקרה חירום. זאת, ככל הנראה בהסתמך על כך שהאכיפה במקרים אלו, תהיה סלחנית פחות. בעת הנסיעה בשאטל, אין ירידה או עלייה לנתיב, אלא נסיעה מתמדת עליו. בהמשך, כך מסבירים, יהיו תחנות בהן כלי רכב פרטיים יוכלו להצטרף לנתיב או להיפרד ממנו.
בסך הכול, למרות שהנתיב יחסית צר, מדובר בנסיעה חלקה ונעימה יחסית. יתכן שהחלק המועד יותר לפורענות הוא המעבר בין תחנות בעיר עצמה, שם עלולים להיווצר עיכובים בשל עליית או הורדת נוסעים, אולם מספרן של אלו מועט.
רכב פרטי? רק במחצית השנייה של 2026
על פי החברות המפעילות, רק במחציתה השנייה של 2026 יפתחו הנתיבים המהירים גם לכלי רכב עם 3 נוסעים ומעלה, וכן לנוסעים שישלמו אגרה על כל מקטע. בחברות מבטיחים שגם אז, רכבים פרטיים לא יוכלו לעלות על הנתיבים אם המהירות בכביש תרד מתחת ל-70 קמ"ש, כך שהתחבורה הציבורית לא תיפגע.
בעוד העלייה לכלי רכב עם שלושה נוסעים ומעלה צפויה להיות חינמית, הנסיעה לכלי רכב פרטיים אחרים צפויה להיות בתשלום שגובהו תלוי בעומס על הכביש – בין 7.16 ל-106.76 שקלים למקטע. סכום זה צפוי להיות מוצמד למדד המחירים לצרכן, ולכן סביר שיעלה בהמשך.
במקביל, חניון דומה אמור להיפתח גם הוא בערך באותו הזמן במבוא איילון שליד ראשון לציון, ולהפעיל מנגנון כמעט זהה של שאטלים. אולם השלב הדרמטי ביותר, פתיחת תחנת הרכבת הצמודה, עדיין באופק, וכרגע מוערך בכ-3 שנים לפחות.
בצד ההתרגשות מהפחתת הפקקים, חלק ממומחי התחבורה הציבורית מזהירים שמדובר בשיטה שדווקא מעודדת נהיגה ברכב פרטי, כפי שקרה למשל בכביש 1, שם הנתיבים המהירים לא הפחיתו את הפקקים, אלא להיפך.


