
עשרות אלפי שעות טיסה, תקיפה של קרוב ל-9,000 מטרות ברחבי איראן ותקציב של כ-7.5 מיליארד שקלים, אלה רק חלק מהמספרים שעולים לאחר שצה"ל חשף אתמול (חמישי) את ממדי התקיפה באיראן, לצד בדיקות והערכות כלכליות של 'דבר'.
ביממה האחרונה תקף חיל האוויר יותר מ-130 תשתיות של משטר הטרור האיראני בעשרות מטסי תקיפה במערב איראן ובמרכזה. בין השאר הותקפו משגרי טילים בליסטיים, כטב"מים ומערכות הגנה אוויריות של משטר הטרור האיראני. בסיכום המבצע עד כה הושמדו כ-85% ממרכיבי העליונות של משטר הטרור האיראני, הכוללים את מערכי הטק"א (טילי קרקע-אוויר) על כל סוגיהם, מכ"מים ומרכיבי גילוי נוספים.
לפי בכיר בחיל האוויר, טייסי חיל האוויר הישראלי טסו ב-18 הימים הראשונים של המבצע בהיקף ששווה לשנה שלמה של טיסות. חיל האוויר הטיל יותר מ-12 אלף חימושים, כ-3,600 מהם בטהרןף וביצע יותר מ-8,500 תקיפות בכל רחבי איראן, הכוללות יותר מ-540 מטסים למרכז איראן ולמערבה, כ-50 מטסים לעומק וכ-5,700 גיחות קרב.
במכת הפתיחה של המבצע תזמן צה"ל 40 חימושים שסיכלו 40 בכירים במשטר האיראני תוך 40 שניות. לאחר תחבולה משמעותית בוצע מעבר ל'מטס בראשית' – המטס הגדול ביותר בתולדות חיל האוויר – שכלל תקיפה סימולטנית של אתרי שיגור, אחסון ותשתיות קריטיות. כ-200 מטוסי חיל האוויר יצאו לתקוף ברחבי איראן, ואחריהם עבר הצבא לקצב המאפשר מערכה מתמשכת תוך ניהול סיכונים ומדיניות טיסה מותאמת.
צבא ארה"ב עסק בשיבוש יכולות ההגנה האיראניות באמצעות הפצצה עם טילי טומהוק, והפצצות של מערכי ההגנה והטילים באמצעות מפציצי B-1 ו-B-2, וכן בלוחמה אלקטרונית אגרסיבית נגד היכולות של המודיעין האיראני לאתר את מטוסי הקרב הישראליים.
התקיפה מתבצעת, בין היתר, באמצעות הפעלת 'רכבות מטרו' בעומק, המאפשרות רציפות מבצעית וסנכרון בין זירות. מאמץ סיכול הטרור מתבסס על מטסי 'מטרו' רציפים לסיכול משגרים ופעילים בזמן אמת. כלל המאמץ נשען על השגת עליונות אווירית ושימורה כמאמץ מרכזי. כ-20% מהגיחות המבצעיות משנות את מטרתן לאחר היציאה לדרך. בניגוד למבצע עם כלביא, שבו המיקוד היה בשלושה מרחבים, במבצע זה פועל צה"ל ומשיג עליונות אווירית בכל רחבי איראן.
שיתוף הפעולה עם ארה"ב
המתקפות על מטרות משטר הרפובליקה האסלאמית נעשות בהכוונת אמ"ן עבור חיל האוויר הישראלי ובהכוונת המודיעין האמריקני לטובת פיקוד המרכז האמריקאי (CENTCOM), אך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, מתבצעים שיתופי פעולה במישור המבצעי והמודיעיני בין צה"ל לסנטקום, בהם 'גיחות מטרו' משותפות של מטוסי תקיפה ישראליים ואמריקאיים במעטפת הגנה אווירית של מטוסי F-22 אמריקאים שממריאים מבסיסים בישראל.
הצבא האמריקאי פועל באזור מארבעה בסיסים קבועים בקטאר, בעומאן ובירדן, שתי נושאות מטוסים ולפחות ארבעה בסיסים זמניים, שניים מהם בישראל, אחד בים התיכון ואחד באוקיינוס ההודי. הפעילות האמריקאית היא בעיקר של סנטקום, למעט מפציצי B-2 שנמצאים בבסיס דייגו גרסיה שנמצא תחת פיקוד הודו והפסיפיק (PACOM) של צבא ארה"ב.
ב-19 הימים הראשונים למלחמה חיל האוויר האמריקאי ביצע מספר גדול מאוד של יותר מ-7,200 תקיפות בעוצמות אדירות והטיל יותר מ-14,500 חימושים, לצד ירי של לפחות 480 טילי טומהוק מצוללת וממשחתות אמריקאיות, לפי מידע רשמי מצבא ארה"ב. שווי החימושים שארה"ב השתמשה בהם עד כה במבצע מוערך ב-5.5 מיליארד דולר.
היערכות אסטרטגית ותכנון מבצעי
צה"ל נכנס למערכה לאחר תכנון מוקדם, סדור ורחב היקף, המבוסס על מאמץ מודיעיני מתמשך, אימונים רבים ושיתוף פעולה אסטרטגי עם ארה"ב. מרבית המטרות במבצע הן מטרות חדשות שהופללו לאחר מבצע עם כלביא, בעבודת מודיעין של אמ"ן ולמד"ן (להק המודיעין). התוכנית המבצעית נבנתה לניהול מערכה מתמשכת, תוך סנכרון בין התקפה להגנה, ניהול סיכונים והסתכלות רב-זירתית. נבנתה תוכנית פעולה יומית המסוגלת להתאים את עצמה לאירועים מתפרצים, ובפועל היא מומשה במלואה תוך השגת היעדים המרכזיים כבר בשלבי הפתיחה.
הפגיעה הרחבה במשמרות המהפכה הובילה לקושי של הארגון לתפקד כמסגרת צבאית סדורה, והוא פועל ללא מנגנון פיקוד ושליטה (פו"ש) אפקטיבי או סנכרון, רק על בסיס יוזמות מקומיות. הגמישות המבצעית מאפשרת סיכול בכירים בזמן אמת גם במרחקים של כ-1,500 ק"מ. מתבצעת גם השמדה שיטתית של שרשרת הייצור בתעשייה הצבאית האיראנית, דבר שגרע מאוד את יכולת ייצור הטילים עד כדי שלילת יכולת אפקטיבית. יותר מ-1,200 חימושים הוטלו על מפעלי תעשייה והשמידו מאות מבנים ומתקני פיתוח וייצור.
עלויות מוערכות
אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה ויועצו הכלכלי של ראש הממשלה, אמר אתמול (חמישי) בריאיון לגלי צה"ל כי עלויות המבצע עד כה הן בין 20 ל-40 מיליארד שקלים, אך לדבריו מדובר בעלויות שהכלכלה הישראלית יכולה להתמודד איתן, וכי ישראל ערוכה למלחמות, גם מהסוג הזה.
עלות התקיפות עומדת על יותר מ-7.5 מיליארד שקלים, כולל דלק המטוסים, החימושים, התדלוקים האוויריים, מעטפת ההגנה האווירית למטוסים ואת כוחות החילוץ על הקרקע בכוננות. סכום זה אינו כולל את הבלאי העצום שעובר כל מטוס בגיחות תדירות כל כך של אלפי קילומטרים, מה שעלול להצריך בעתיד הקרוב רכישה של מטוסים חדשים.
עלויות ההגנה האווירית מוערכות ב-20 הימים הראשונים בסכומים שמתקרבים ל-4.5 מיליארד שקלים, עם יירוט מוצלח של יותר מ-90% מהטילים.


