
פולין עשתה צעד היסטורי בהיערכותה הביטחונית, כאשר חתמה היום (שישי) על הסכם הלוואה בסך 43.7 מיליארד אירו במסגרת תוכנית SAFE של האיחוד האירופי. התוכנית נועדה לחזק את יכולות ההגנה של היבשת מול סיכונים גיאופוליטיים גוברים, ובעיקר מול איומים אפשריים מצד רוסיה ובלארוס. פולין היא המדינה הראשונה באיחוד שמנצלת מנגנון זה, המאפשר למדינות ליהנות מהלוואות נוחות שהאיחוד מגייס בשווקים הבינלאומיים, וכוללות פריסת החזר ארוכת טווח ל-45 שנים ותקופת חסד של עשור על תשלום הקרן.
במהלך טקס החתימה, הגדיר ראש ממשלת פולין דונלד טוסק את המהלך כנקודת מפנה בהיסטוריה של ארצו ושל האיחוד האירופי כולו. לדבריו, הסכום העצום יושקע ישירות בביטחון הלאומי, בתעשיית הנשק וביכולות הטכנולוגיות המקומיות.
טוסק ציין כי אירופה הפנימה את לקחי ההיסטוריה והיא נכונה כעת לקחת אחריות רבה יותר לביטחונה בשיתוף פעולה עם ארצות הברית. אנדריוס קוביליוס, הנציב האירופי להגנה וחלל, הוסיף באותו מעמד כי פולין הוכיחה את עצמה כמנהיגה האמיתית של היבשת בכל הנוגע להגנה על האגף המזרחי של נאט"ו.
הדרך לחתימה על העסקה לא הייתה קלה, והיא לוותה בסערה פוליטית פנימית. נשיא פולין, קרול נברוצקי, החליט להטיל וטו על הצעת החוק ליישום התוכנית בטענה שהלוואות מאירופה מאיימות על הריבונות הפולנית. כחלופה, הוא ניסה לקדם תוכנית מימון עצמאית המבוססת על רווחי הבנק הלאומי.
עם זאת, ממשלתו של טוסק בחרה לעקוף את המכשול הפרלמנטרי באמצעות אישור החלטה ייעודית בשם "פולין חמושה" (Polska Zbrojna), שהעניקה לשרי האוצר והביטחון סמכות לחתום ישירות מול הנציבות האירופית ללא צורך בחקיקה. בעקבות הווטו הנשיאותי, הממשלה נאלצה להזרים את מלוא התקציב לקרן התמיכה בצבא בלבד, תוך שהיא נאלצת לוותר בשלב זה על הקצאה של כ-5.6 מיליארד שקלים (כ-7 מיליארד זלוטי) שיועדו למשמר הגבול ולמשטרה.
התקציב שאושר צפוי להאיץ באופן דרמטי את תהליך ההתעצמות הפולני. הממשלה מתכננת להקצות בשנת 2026 כ-4.8% מהתוצר המקומי הגולמי לטובת ביטחון, שיעור שמהווה את ההוצאה הביטחונית הגבוהה ביותר באירופה. הכספים האירופיים ישמשו למימון של למעלה מ-120 פרויקטים ביטחוניים, כשהמרוויחות העיקריות יהיו חברות התעשייה הביטחונית המקומיות.
במסגרת זו, יושקעו כארבעה מיליארד דולר במערכת "סאן" נגד רחפנים וכטב"מים, 278 מיליון דולר יוקצו לבניית ספינת חילוץ חדשה, ו-22 מיליון דולר נוספים יופנו לרכישת אמבולנסים צבאיים עבירי-שטח. ההשקעה העצומה צפויה גם להרחיב את שיתופי הפעולה ולפתוח הזדמנויות ייצוא חדשות עבור יצרניות הנשק הפולניות למדינות נוספות ברחבי היבשת.

