
אביעד פרידמן, יו"ר מנהלת תקומה בדרום ובצפון אמר הבוקר (שני): "זה שעבודתי התחלקה בין שני מוקדים, יש לזה מחיר. אני לא נותן את אותה תפוקה שנתתי כשעמדתי בראש מנהלת אחת". פרידמן אמר את הדברים בסקירה של פעילות המנהלת היום בוועדת הכלכלה, הראשונה מאז איחודה עם מטה שיקום הצפון לפני חצי שנה. לדבריו, בפועל מדובר בשתי מנהלות העובדות בנפרד, דבר שיוצר לחץ עבודה עצום להנהגת המנהלת ובעיקר בשבילו, כיו"ר המנהל את שתיהן. "פעם הייתי שישה ימים בשבוע בחבל, היום אני חצי חצי. הצפון והדרום דורשים קשב מלא. חבל תקומה יחייב ליווי של המדינה שנות דור".
פרידמן התייחס לבעיות התקציביות שאיתן מתמודד החבל, והתייחס באופן ספציפי לתקציב החינוך שדרוש לזמן ארוך הרבה יותר: "אנחנו נפתח עוד שתי שנות לימודים עם תקציב המנהלת עד לסיום עבודתה, וזה לא מספיק". עוד דרש שהמדינה תיתן את הדעת על כך שחלק מהתוכניות שפועלות כיום תחת מנהלת תקומה, בדגש על החינוך, יתפרשו לעוד שנים קדימה, גם כשהמנהלת תסיים את עבודתה.
לדבריו, ארבעה אתגרים מרכזיים עומדים בפני המנהלת הדרומית, שצפויה לסיים את עבודה בסוף 2027: טיפול בעיכובים בטיפולי מס רכוש בנזקי הדף – שממשיכים, ככל שצה"ל פועל ברצועה, להכות בחקלאות וביישובים צמודי הגדר; שיפור מערך הבריאות, בדגש על המרחב הכפרי בדרום החבל; פיתוח המערכים הכלכליים בחבל וקיצור הליכים בתכנון ובנייה. בעוטף עצמו ציינו שמערכת הבריאות דורשת תקציב וכוח אדם. "קיצצו לנו תקציב. השיבה הביתה עולה יותר כסף ממה שחשבנו", הודה פרידמן.
מטה הצפון, שפועל תחת מנהלת תקומה, הוקם על ידי הממשלה בקיץ 2024. עם כניסתו לתפקיד בדצמבר 2024, הזהיר השר לשיקום העוטף והצפון זאב אלקין מפני גודל האתגר שעומד מול המטה, והתרה שצפויים קשיים רבים בקידום שיקום יעיל בצפון לאור הצרכים המרובים של היישובים בגבול הצפון. עם האיחוד נשמעה ביקורת על כך שעל שתי המנהלות תיפול מעמסה שתכביד על ביצועי השיקום. בתגובה לכך אלקין הבטיח שיחפשו יו"ר לצפונית, ובמקביל יגדילו את כמות העובדים. למרות זאת, נכון להיום פרידמן ממשיך בעבודתו לבד.


