דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי כ"ו בסיון תשפ"ו 11.06.26
25.7°תל אביב
  • 22.0°ירושלים
  • 25.7°תל אביב
  • 25.5°חיפה
  • 26.0°אשדוד
  • 23.4°באר שבע
  • 31.3°אילת
  • 25.2°טבריה
  • 20.8°צפת
  • 25.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
פוליטי מדיני

המליאה אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק פיזור הכנסת של אופיר כץ

ההצעה של כץ עברה ברוב של 110 חברי כנסת | על פי ההצעה, הכנסת תתפזר לפי תום תקופת כהונתה, כלומר ב-17 ביולי, מה שיוביל לבחירות ב-27 באוקטובר

מליאת הכנסת (צילום ארכיון: נועם מושקוביץ/ דוברות הכנסת)
מליאת הכנסת (צילום ארכיון: נועם מושקוביץ/ דוברות הכנסת)
אור גואטה
אור גואטה
כתב ביטחוני-מדיני
צרו קשר עם המערכת:

מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק 'פיזור הכנסת ה-25 התשפ"ו-2026' של חבר הכנסת אופיר כץ וקבוצת חברי כנסת. 110 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים או נמנעים, והיא תועבר לדיון בוועדת הכנסת.

כעת מצביעה המליאה על הצעת החוק של איימן עודה שקוראת לפזר את הכנסת מיידית ולצאת לבחירות בתוך 90 יום.

לא נוכחים במשכן: ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון ישראל כ"ץ, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר וח"כ אריה דרעי.

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "מוצע לקבוע, בהתאם להוראות סעיפים 34 ו-35 לחוק-יסוד: הכנסת, כי הכנסת העשרים וחמש תתפזר לפני גמר תקופת כהונתה, וכי הבחירות לכנסת העשרים ושש יתקיימו במועד שייקבע בחוק כפי שתציע ועדת הכנסת במסגרת הליך החקיקה". כלומר, הכנסת ה-25 תתפזר ב-17 ביולי – מה שיוביל לבחירות ב-27 באוקטובר. הצעות בנוסח זהה הגישו גם אליהו רביבו (הליכוד) איתן גינזבורג (כחול לבן) מהאופוזיציה ועודד פורר (ישראל ביתנו).

לעומת ההצעה של כץ, הוגשו תשע הצעות חוק של חברי הכנסת פנינה תמנו, גלעד קריב נעמה לזימי, מרב מיכאלי, אפרת רייטן, וואליד טאהא, אחמד טיבי, איימן עודה ובועז טופורובסקי, שקוראות לפזר את הכנסת מיידית ולצאת לבחירות בתוך 90 יום.

אם לפחות אחת מהצעות החוק לפיזור תתקבל, היא תעבור להכנה לקריאה ראשונה בוועדת הכנסת. משום שמדובר בהצעה לא מורכבת, ניתן יהיה לקדם את ההצעה במהירות יחסית להצבעה במליאה, כדי שאפשר יהיה לההחזיר אותה שוב לוועדה להכנה לקריאות שנייה ושלישית, ומשם להצבעה ולפיזור הכנסת.

ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס ביד לבנים בירושלים (צילום: מרק ישראל סלם/ פלאש 90)
ראש הממשלה בנימין נתניהו בטקס ביד לבנים בירושלים (צילום: מרק ישראל סלם/ פלאש 90)

בקואליציה ינסו למשוך זמן כמה שיותר במטרה לדחות את הבחירות ולהעביר כמה שיותר חוקים כדי להגיע במצב פוליטי טוב יותר לבחירות. התקווה הגדולה של נתניהו היא להצליח לקרב אליו שוב את החרדים לגוש חוסם באמצעות קידום של חוק הגיוס, שדיון עליו יתקיים הבוקר לראשונה מאז 27 בינואר. הסיבה לפירוק הגוש היא ההבנה של נתניהו שתהיה התנגדות משמעותית גם מטעם הקואליציה לחוק הגיוס, ובעיקרה של חברי הכנסת אלי דלל ודן אילוז (הליכוד) ושל משה סולומון (הציונות הדתית), שהודיעו לא פעם שאינם עושים חישובים פוליטיים בחוק שעשוי לגייס או לפטור עשרות אלפי חרדים משירות.

החרדים רוצים ספטמבר, נתניהו רוצה אוקטובר

טכנית, ההצעה לפיזור הכנסת יכולה לעבור תוך 48 שעות מטרומית לקריאה ראשונה, ותוך שבוע להגיע לקריאה שנייה ושלישית. אך כץ (הליכוד) יידרש לעכב כמה שיותר את הדיונים כדי להשאיר את הממשלה בשלטון עד סיום המועד החוקי של הכנסת.

יו"ר הקואליציה, ח"כ אופיר כץ (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)
יו"ר הקואליציה, ח"כ אופיר כץ (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)

מבחינת מועדי הבחירות, החרדים מעוניינים ב-1 בספטמבר או ב-15 בספטמבר – מה שיצריך את פיזור הכנסת לכל המאוחר ב-15 ביוני. אם נתניהו יצליח לדחות את פיזור הכנסת אפילו ביומיים, הבחירות יחזרו לחודש אוקטובר. למרות ימי הזיכרון לטבח 7 באוקטובר, שיהיו תזכורת כואבת לכישלון המהדהד ביותר של הממשלה הנוכחית, ההערכה היא שנתניהו מעדיף את 27 באוקטובר כתאריך לבחירות, מכיוון שעד אז יוכל להגיע להישגים נוספים מול איראן או בכנסת.

רוב הסיעות הגישו כמה הצעות לפיזור הכנסת: הדמוקרטים הגישו ארבע הצעות, חד"ש-תע"ל הגישו שתיים, וסיעות יש עתיד, רע"מ, כחול לבן וישראל ביתנו הגישו כל אחת הצעה. כל הצעות החוק קוראות לפיזור תוך 90 יום מקבלת ההצעה, למעט ההצעה היחידה של ישראל ביתנו, שקוראת לפזרה לפני תום תקופת כהונתה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!