
במשרד התחבורה מבקשים "להסיר חסמים" ולהפחית את תדירות מבחני הרישוי (טסטים) לרכבים מפעם בשנה לפעם בשנתיים, אולם היוזמה נתקלת בהתנגדות חריפה. בדיון שנערך היום (שני) בוועדת הכלכלה של הכנסת, הציגו נציגי אגף האסדרה במשרד התחבורה את התוכנית שנועדה לחסוך לציבור עלויות כספיות וזמן יקר.
כיום, החוק מחייב ביצוע טסט פעם בשנה לרכב שמלאו לו שלוש שנים, ופעם בחצי שנה לרכבים מיושנים. התוכנית החדשה מבקשת לקבוע קריטריונים שיאפשרו לרכבים "צעירים" יחסית להגיע לטסט פעם בשנתיים בלבד – מהלך שלטענת המשרד יביא לחיסכון של מיליוני שקלים בשנה.
באופן צפוי, היוזמה ספגה ביקורת כבדה מצד מכוני הרישוי. עו"ד רז נזרי, המייצג את איגוד מכוני הרישוי, טען כי מדובר בהחלטה פופוליסטית: "משרד התחבורה מציג תכלית כלכלית בלבד ומתעלם מהעלות האמיתית. מחקרים מראים כי ריווח הבדיקות יוביל לעלייה בתאונות ובנזקי גוף ורכוש. הנזק המשקי המשוער מהרפורמה הזו עומד על 4.3 מיליארד שקלים בשנה".
גם יו"ר הוועדה ח"כ דוד ביטן תקף את היוזמה: "לחיסכון של 100 שקל בשנה אין השפעה של ממש על יוקר המחיה, וזה לא עומד מול ההשלכות הבטיחותיות". מנגד, סמנכ"ל רשות האסדרה, גיא מור, הסביר כי המעמסה אינה רק כלכלית, אלא גם נמדדת בזמן: "העלות המרכזית היא הזמן של הציבור. כשמישהו נאלץ להקדיש חצי יום עבודה בשביל טסט, זה שווה הרבה מאוד כסף. מדובר בחיסכון לאומי של כמיליארד שקל בשנה לציבור". מור אף עקץ את מכוני הרישוי ואמר: "הם היו שמחים שנעשה טסט גם כל חודש. בסוף, רק 5% מתאונות הדרכים נגרמות בגלל כשל מכני ברכב".
הדברים עוררו התפרצויות מצד נציגי ענף הרכב. יו"ר איגוד המוסכים, רונן לוי, השיב למור: "אתה זורק נתונים חופשי ולא יודע כלום. האיחוד האירופי בכלל דורש כיום להגביר את תדירות הבדיקות בגלל הרעה במצב הבטיחות וזיופי ספידומטרים".
סמנכ"ל המחקר של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (רלב"ד), יונתן אילן, הבהיר כי הרשות – שכפופה חלקית למשרד התחבורה – אינה מתנגדת עקרונית להפחתת תדירות הטסטים, אך סייג כי הדבר נכון רק לרכבים פרטיים חדשים, לגביהם לא נמצא קשר ישיר לכשלים מכניים. עם זאת, אילן הדגיש כי ברכבים כבדים וותיקים קיימת קורלציה מובהקת בין בלאי לקילומטראז', ותמך בבחינת מודל המבוסס על היקף נסיעה.
הפשרה: מבחן רישוי לפי נסועה
המחלוקות המקצועיות הובילו את היו"ר ביטן להציע פשרה, לפיה מבחן הרישוי ייקבע לפי נסועה (קילומטראז') בפועל, ולכל הפחות אחת לשנתיים. "יש חוסר איזון מוחלט כשהולכים רק לפי שנות הרכב", הסביר ביטן. "רכבי חברות ליסינג נוסעים עשרות אלפי קילומטרים בשנה, בעוד שפנסיונרים נוסעים לפעמים רק 5,000 קילומטרים בשנה. זה לא הגיוני להחיל עליהם את אותו הכלל". חבר הוועדה, ח"כ ששון גואטה, תמך אף הוא בהצעה.
בתום הדיון, חזר ביטן ודרש ממשרד התחבורה שלא לקדם את הרפורמה ללא בחינה מקצועית רחבה של השלכותיה. הוא הנחה את נציגי המשרד ורשות האסדרה לבחון את הצעת הנסועה ולחזור לוועדה עם תשובות בתוך שבוע. "הסתדרנו עד עכשיו עם המצב הקיים", סיכם ביטן, "נחכה עוד קצת כדי לקבל דוח בטיחותי אמין, ולא נסכן חיי אדם בשם הפחתת רגולציה".


