דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"א בתמוז תשפ"ו 26.06.26
28.4°תל אביב
  • 27.2°ירושלים
  • 28.4°תל אביב
  • 27.6°חיפה
  • 28.6°אשדוד
  • 31.0°באר שבע
  • 37.8°אילת
  • 32.2°טבריה
  • 28.1°צפת
  • 29.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
פוליטי מדיני

לאחר סערה במליאה: עו"ד מיכאל ראבילו, פרקליטו של נתניהו, נבחר למבקר המדינה

מועמד הקואליציה נבחר בסיבוב שני ברוב של 61 מול 57, לאחר שבסיבוב הראשון הוביל מועמד האופוזיציה - השופט העליון בדימוס יוסף אלרון | ההצבעה נעצרה ונערכה מחדש, בעקבות דיווח שחברי הכנסת מהליכוד התבקשו לתעד את הצבעתם | יו"ר האופוזיציה לפיד הודיע שסיעתו תעתור לבג"ץ

Members of the Knesset react during the State Comptroller elections at the plenum of the Knesset, in Jerusalem, June 3, 2026. Photo by Oren Ben Hakoon/Flash90 *** Local Caption *** בחירה
בחירות
הכנסת
ירושלים
ישראל
כנסת
מבקר המדינה
מליאה
פוליטיקה
הצבעה
ממשלה
Members of the Knesset react during the State Comptroller elections at the plenum of the Knesset, in Jerusalem, June 3, 2026. Photo by Oren Ben Hakoon/Flash90 *** Local Caption *** בחירה בחירות הכנסת ירושלים ישראל כנסת מבקר המדינה מליאה פוליטיקה הצבעה ממשלה
אור גואטה
אור גואטה
כתב ביטחוני-מדיני
צרו קשר עם המערכת:

עו"ד מיכאל ראבילו, שייצג את ראש הממשלה בנימין נתניהו בעתירות לבג"ץ, נבחר היום (רביעי) למבקר המדינה. ראבילו נבחר בתום סיבוב שני שהתקיים במליאת הכנסת בו זכה ל-61 קולות, מול 57 קולות לשופט בית המשפט בדימוס יוסף אלרון. ההצבעה בסיבוב השני לוותה בסערה, ואף הופסקה באמצע ונערכה מחדש, עקב טענות כי חברי הכנסת של הליכוד התבקשו לצלם את עצמם מצביעים לראבילו, בניגוד לחוק. בעקבות הטענות, הודיע יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד (יש עתיד) שסיעתו תעתור לבג"ץ במטרה לברר את חוקיות ההליך.

בסיבוב הראשון הוביל השופט בדימוס אלרון 57-60, וחבר כנסת אחד נמנע. אך מכיוון שאך אחד מהמועמדים לא זכה ברוב של יותר מ-61 קולות, נערך סיבוב שני. בבבחירות הצביעו 118 חברי כנסת, והיחידים שלא השתתפו בו הם אלי דלל (הליכוד) ומאיר פרוש (יהדות התורה).

ההצבעה בסיבוב השני נעצרה ונערכה מחדש, בעקבות פרסום בערוץ 12 לפיו מנהלת סיעת הליכוד בכנסת עליזה בראשי הורתה לחברי הכנסת לתעד את עצמם בוחרים בעו"ד ראבילו – דרישה לא חוקית, משום שההצבעה בבחירות למבקר היא חשאית. בראשי הכחישה את הדברים. הפרסום עורר סערה במליאה, ההצבעה נעצרה, והיועצת המשפטית לכנסת שגית אפיק הנחתה כי אסור לחברי הכנסת להיכנס לקלפי עם טלפון נייד. יו"ר הכנסת אמיר אוחנה עצר את ההצבעה ויצא להתייעצות עם אפיק, בסופה הודיע שההצבעה בסיבוב השני תיערך מחדש, וכי ככל שהייתה הנחייה לתיעוד, היא אינה חוקית. עם זאת, בניגוד להנחיית אפיק, הוא הודיע שחברי הכנסת רשאים לתעד את הצבעתם אם הם רוצים בכך.

המועמדים

אלרון, שאף קרא תגר על שיטת הסניוריטי הנהוגה בבית המשפט העליון כשהציע את עצמו לתפקיד נשיא בית המשפט העליון, הוא באופן מפתיע המועמד המועדף על האופוזיציה. אלרון נבחר לבית המשפט העליון ב-2017 בדרישה של שר האוצר דאז משה כחלון, ונתמך אז על ידי חברי לשכת עורכי הדין אך זכה להתנגדות של שופטי העליון.

שופט בית המשפט העליון בדימוס, יוסף אלרון (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)
שופט בית המשפט העליון בדימוס, יוסף אלרון (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)

בקרב חברי האופוזיציה קיים חשש כי אלרון מתואם עם שר המשפטים יריב לוין, בתגובה, אלרון אמר כי אין לו קשר אליו, וכי "בקושי פגשתי אותו". על החריגה שבקריאת התגר על שיטת הסניוריטי אמר אלרון כי הוא מאמין שמדובר בשיטה מיושנת, ואכן במרבית מדבריו העביר ביקורת על העליון והנהגותיו.

ראבילו משמש בשנים האחרונות גם כיועצו האישי של ראש הממשלה לעניינים משפטיים. בשל קרבתו והעובדה שייצג פעמים רבות את עמדות הממשלה, אם ייבחר למבקר, הוא צפוי להיות כבול בהסדרי ניגוד עניינים רחבי היקף – מה שעלול להקשות על תפקודו כמבקר אובייקטיבי, ביקורתי וחסר פניות.

לנוכח הטענות כי מדובר בהתמודדות בשליחות נתניהו, אמר ראבילו לחברי אופוזיציה שאותם ניסה לשכנע לתמוך במועמדותו: "גם על מנדלבליט, שהיה מזכיר ממשלה של נתניהו ואז מונה להיות היועץ המשפטי לממשלה, אמרו שהוא 'יועץ משפחתי', ובסוף הוא זה שהעמיד את ראש הממשלה לדין". לפי דיווחים, ראבילו אמר כי לא יהיה מבקר לעומתי למשרדי הממשלה, וינסה לדאוג להטמעה של המלצותיו במשרדים.

ראש הממשלה בנימין נתניהו מצביע בבחירות למבקר המדינה (צילום: דוברות הכנסת)
ראש הממשלה בנימין נתניהו מצביע בבחירות למבקר המדינה (צילום: דוברות הכנסת)

עורך הדין נחשב לקרוב לנתניהו כמעט מכל בחינה משפטית: הוא היה מי שניסח חלק גדול מההסכמים הקואליציוניים של ממשלות נתניהו; הוא ייצג אותו בשורה של תיקים רגישים, גם מול העליון, בסוגיית יכולתו של נאשם בפלילים לכהן כראש ממשלה; וכן ייצג את עמדת הממשלה בבית הנשיא בנוגע לרפורמה המשפטית השנויה במחלוקת.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!