
שעות ספורות לאחר ההודעה של קיר סטרמר על התפטרותו, תשומת הלב התקשורתית בממלכה עברה באופן מיידי לאיש שנחשב למועמד המוביל והכמעט ודאי לרשת אותו: אנדי ברנהאם. ברנהאם, שחזר רק בימים האחרונים לפרלמנט הבריטי, זוכה לתמיכה נרחבת במפלגת הלייבור – מה שצפוי להפוך אותו לראש הממשלה השביעי של בריטניה בתוך עשור, ואולי אף לעשות זאת ללא צורך בבחירות פנימיות במפלגת השמאל.
עם התפטרות סטרמר, הודיע ברנהאם ברשתות החברתיות על כוונתו להתמודד על תפקיד מנהיג המפלגה. לפי דיווח נרחב בעיתון ה"גרדיאן", חזרתו של ברנהאם לפוליטיקה הלאומית היא שחרצה סופית את גורל כהונתו של סטרמר. ברנהאם התמודד בבחירות המיוחדות במחוז הבחירה מייקרפילד שבצפון-מערב אנגליה. האסטרטגים של מפלגת הלייבור חששו כי המחוז התעשייתי, המאופיין בבוחרים ממעמד הפועלים, ייפול לידי מפלגת הימין הפופוליסטית "רפורמה בריטניה" בהנהגת נייג'ל פרג'.
עם זאת, ברנהאם השיג ניצחון סוחף עם 54.8% מקולות הבוחרים, לעומת 35% בלבד שקיבל המועמד של מפלגת רפורמה. התוצאה הזו תורגמה מיידית במערכת הפוליטית כהוכחה לכך שברנהאם הוא הדמות היחידה בלייבור שמסוגלת לבלום את התחזקות הימין במחוזות הבחירה המסורתיים של המפלגה. הניצחון יצר גל תמיכה חסר תקדים בקרב חברי הפרלמנט מהשורות האחוריות של הלייבור, שדרשו להציב את ברנהאם בראשות הממשלה כדי לשקם את מעמד המפלגה לקראת הבחירות הכלליות הבאות.
מיד לאחר שברנהאם הודיע כי יתמודד על ההנהגה, שר הבריאות לשעבר וס סטריטינג, שנחשב למועמד המוביל מטעם אגף ה"בלייריסטים" (האגף המרכזי של המפלגה) הודיע כי הוא מסיר את מועמדותו ומעניק תמיכה מלאה לברנהאם. על פי הדיווח של רשת CBS News, הצעד של סטריטינג סלל את הדרך לאפשרות סבירה שברנהאם ייבחר ללא בחירות פנימיות במפלגה, מה שאומר שהוא יוכל להיכנס לתפקיד ראש הממשלה בתוך שבועות אחדים.
אם ברנהאם אכן יישאר המועמד היחיד עד לסגירת הרשימות, לא יהיה צורך בהליך הצבעה מלא של כלל חברי המפלגה, שבדרך כלל נמשך כחודשיים. תרחיש זה יאפשר לו להיכנס ללשכת ראש הממשלה בדאונינג 10 כבר באמצע חודש יולי, עם יציאת הפרלמנט לפגרת הקיץ ב-16 ביולי, במקום להמתין לספטמבר. מקורביו של ברנהאם מסרו לעיתון כי הוא כבר מחזיק בהתחייבויות לתמיכה מצד למעלה מ-200 חברי פרלמנט – מספר שעובר בהרבה את רף 81 החתימות הנדרש כדי להגיש מועמדות רשמית בוועדה המנהלת של המפלגה (ה-NEC).
"מנצ'סטריזם": המודל הכלכלי וסוד הקסם של האאוטסיידר
ב"וושינגטון פוסט" ניסו לחשוף את סוד הפופולריות של המועמד המוביל. ברנהאם אינו פנים חדשות בפוליטיקה הבריטית; הוא כיהן בעבר כחבר פרלמנט ואף החזיק בתפקידים בכירים בממשלותיהם של טוני בלייר וגורדון בראון. עם זאת, השינוי המרכזי בחייו הציבוריים חל לפני תשע שנים, כאשר עזב את לונדון ונבחר לתפקיד ראש עיריית מנצ'סטר רבתי. בתפקיד זה בנה מותג פוליטי ייחודי שזיכה אותו בכינוי התקשורתי "המלך של הצפון".
הוא מיצב את עצמו כלוחם עבור האזורים המרוחקים מלונדון, תוך שהוא תוקף שוב ושוב את הממסד הפוליטי בווסטמינסטר – חרף העובדה שהוא עצמו צמח מתוכו. לפי הוושינגטון פוסט, המיתוג כ"אאוטסיידר" מאפשר לו כעת להציג חזון של שינוי מבני עמוק, והוא נתפס בציבור כאדם אותנטי ונגיש יותר בהשוואה לסגנון המשפטי והטכנוקרטי שאפיין את קיר סטרמר.
באשר למדיניות שברנהאם צפוי להוביל, כתבה פרשנית בגרדיאן הגדירה את הגישה שלו כאיזון מורכב בין האגפים השונים בלייבור. ברנהאם מגדיר את עצמו "סוציאל-דמוקרט", עובדה המרגיעה את האגף השמאלי של המפלגה, שהתנגד לכמה מהלכים מרכזיים של ממשלת סטרמר. מנגד, במהלך כהונתו במנצ'סטר הוא פיתח מודל כלכלי שזכה לכינוי "מנצ'סטריזם" או "סוציאליזם ידידותי לעסקים". מודל זה משלב השקעות ציבוריות נרחבות בתשתיות, בתחבורה ובדיור ציבורי, תוך שיתוף פעולה הדוק עם המגזר הפרטי ועידוד יזמות מקומית.
מבקריו הפוליטיים מימין, ובהם נציגים מהמפלגה השמרנית וממפלגת "רפורמה", כבר החלו לתקוף את משנתו הכלכלית. בגרדיאן צוטטו חברי פרלמנט מהאופוזיציה שהזהירו כי מדיניותו של ברנהאם תוביל להעלאת מיסים חדה ולבזבוז כספי ציבור, בטענה כי הציבור הבריטי אינו מעוניין ב"סוציאליזם נוקשה". במקביל, ולמרות המומנטום החיובי, ההכתרה המסתמנת אינה חפה מחששות גם מבית.
רשת "אל-ג'זירה" דיווחה כי חלק מחברי הפרלמנט של הלייבור הביעו בשיחות סגורות דאגה מכך שברנהאם נעדר מהפוליטיקה הפרלמנטרית הלאומית במשך כמעט עשור. החשש הוא כי הוא עלול להגיע לתפקיד ראש הממשלה ללא הכנה מספקת למשברים הבינלאומיים המורכבים שבריטניה ניצבת בפניהם, בייחוד בזירה הכלכלית העולמית וביחסי החוץ. חברי פרלמנט אלו לחצו לקיים מרוץ מלא שיאלץ את ברנהאם להגן על תוכניותיו בעימותים פומביים. עם זאת, הנטייה הרווחת במפלגה כרגע היא להעדיף יציבות וחילופי שלטון מהירים ככל הניתן, כדי למנוע העמקה של חוסר היציבות הציבורי ולייצב את ממשלת הלייבור מחדש בתוך שבועות ספורים.
הזווית הישראלית: מתמיכה מובהקת לקריאה להכרה במדינה פלסטינית
עמדותיו המדיניות של אנדי ברנהאם כלפי מדינת ישראל והסכסוך במזרח התיכון משקפות הן את ההיסטוריה הפוליטית שלו בלייבור והן את המורכבות המקומית של מחוז הבחירה שממנו הוא מגיע. בעבר החזיק ברנהאם בקו פרו-ישראלי מובהק; במהלך התמודדותו הקודמת לראשות המפלגה בשנת 2015, הוא הצטרף לארגון "ידידי ישראל בלייבור" (LFI), הגדיר את תנועת ה-BDS "קנטרנית", ואף הבטיח כי אם ייבחר, ביקורו הממלכתי הראשון כראש ממשלה יהיה בישראל, אותה תיאר כ"דמוקרטיה בעלת היסטוריה ארוכה של הגנה על מיעוטים".
עם זאת, בשנים האחרונות וביתר שאת מאז פרוץ המלחמה בעזה חל שינוי הדרגתי ומשמעותי בעמדותיו, המושפע ישירות מהזירה המקומית במנצ'סטר. מטרופולין מנצ'סטר מאופיין בפסיפס דמוגרפי מורכב הכולל קהילה יהודית גדולה ומשפיעה, לצד אוכלוסייה מוסלמית נרחבת בעלת כוח אלקטורלי משמעותי עבור מפלגת הלייבור.
אתר החדשות הבריטי Novara Media ציין כי באוקטובר 2023 היה ברנהאם, יחד עם ראש עיריית לונדון סאדיק חאן, בין הבכירים הראשונים בלייבור שקראו בפומבי להפסקת אש מיידית בעזה, חודשים ארוכים לפני שקיר סטרמר הסכים לשנות את עמדתו הרשמית הפרו-ישראלית. בנוסף, ביוני 2025 חתם ברנהאם על מכתב רשמי הקורא לממשלה להכיר באופן חד-צדדי במדינה פלסטינית – מהלך שאכן מומש על ידי בריטניה בספטמבר 2025.
למרות זאת, ועל אף הלחצים הכבדים מצד פעילים פרו-פלסטינים קיצוניים במנצ'סטר, ברנהאם מקפיד לשמור על קו מאוזן יחסית ואינו נגרר לעמדות האגף המרקסיסטי של המפלגה. בראיון שהעניק לאחרונה לעיתון הגרדיאן, שעורר את זעמם של פעילי שמאל רדיקלי, סירב ברנהאם להגדיר את פעולותיה של ישראל ברצועת עזה "רצח עם", והסביר כי אינו יכול להכריע בסוגיה בעלת משקל כה רב מתוקף תפקידו המקומי, אך הדגיש כי הוא תומך בחקירה בינלאומית מלאה ובשמירה קפדנית על הדין הבינלאומי.


