
שר החוץ גדעון סער הודיע הערב (חמישי) כי יביא לאישור הממשלה בישיבתה הקרובה הצעת החלטה להכרה רשמית של ממשלת ישראל ברצח העם הארמני.
בהצעת ההחלטה נכתב כי על יסוד החובה המוסרית וההיסטורית, תכיר ישראל ברצח העם שבוצע בבני העם הארמני בשלהי תקופת האימפריה העות'מאנית. בהצעה נקבע עוד כי יש לגנות הכחשה, מזעור או עיוות האמת ההיסטורית של אירועים אלה.
"רצח העם הארמני החל באפריל 1915, עם מעצרם, גירושם וחיסולם של מאות אנשי רוח, מנהיגים ומשכילים ארמנים בקונסטנטינופול", נכתב בדברי ההסבר להצעה. "לאחר חיסול הנהגת הקהילה, פנה הממשל העות'מאני לחיסול שיטתי של האוכלוסייה. גברים גויסו לעבודות כפיה ונרצחו. נשים, ילדים וזקנים גורשו מבתיהם ונשלחו לצעדות מוות ארוכות לעבר המדבר הסורי שבמהלכן נחשפו לרצח המוני, אונס, הרעבה וצמא מכוונים, אשר הובילו למותם של כ-1.5 מיליון בני אדם ולהרס מורשת תרבותית והיסטורית בת אלפי שנים במרחב אנטוליה. למרות התיעוד ההיסטורי הנרחב והחד-משמעי, רצח העם הארמני נותר עד היום מושא למסע הכחשה ומזעור ממוסד, ובכלל זה שכתוב מניפולטיבי של ספרי ההיסטוריה, בעיקר מצד טורקיה.
"עד כה 32 מדינות הכירו ברצח העם הארמני בדרכים שונות, באמצעות החלטות פרלמנטרית, חקיקה או הצהרות. לנוכח החובה המוסרית וההיסטורית, מוצע כי ממשלת ישראל תכיר ברצח העם שבוצע בבני העם הארמני בשלהי האימפריה העות'מאנית. נוסף על כך, לנוכח הניסיונות לטשטש, למזער או להכחיש את זוועות רצח העם הארמני, מוצע לגנות כל ניסיון לעיוות האמת ההיסטורית של אירועים אלה".
ההחלטה תובא בהמשך גם לאישור הכנסת.


