
מספר מקרי המוות בצרפת עקב גל החום ממשיך לעלות: עד היום מתו ארבעה תינוקות ויותר מ-55 בני אדם טבעו למוות. על פי התחזית, גל החום החמור ביותר שפקד את יבשת אירופה, שנמשך כבר כמעט שבוע, צפוי לנוע מזרחה ולהשפיע על יותר מ-150 מיליון בני אדם שיסבלו מטמפרטורה של 35 מעלות.
The heatwave that has subjected western Europe to punishing temperatures and broken numerous records this week will start moving east over the weekend, Clare Nullis, spokesperson for the World Meteorological Organization, said pic.twitter.com/BKrvSMJADE
— Reuters (@Reuters) June 26, 2026
לדברי מדענים, כמחצית מ-850 הערים הגדולות באירופה כבר שברו או השוו את שיאי החום לחודש יוני. צרפת רשמה את היום החם ביותר שלה אי פעם ביום רביעי – 44 מעלות צלזיוס. בריטניה שברה פעמיים בתוך יממה את שיאי יוני עם 36.7 מעלות בסומרסט. שוויץ שברה שיא בן 80 שנה – 38 מעלות בבאזל. גרמניה שברה שיא אזורי של 41.3 בסאארברוקן. גם מדינות השפלה בלגיה והולנד רשמו 40 ו-39.4 מעלות בהתאמה.
איומים בשביתה במפעלים
החום הקיצוני משפיע לא רק על בני האדם והחיות, אלא גם על תשתיות. תנועת הרכבות ברחבי אירופה שובשה השבוע בשל חשש שהחום יעקם את המסילות, פעילותם של כורים גרעיניים הופסקה או הואטה משום שהמים שאמורים לצנן אותם היו חמים מדי ומפעלים נסגרו בשל הפסקות חשמל.
במפעל הצרפתי לייצור מכוניות של סטלנטיס, החברה האם של פז'ו, סיטרואן, פיאט ואופל, איימו ראשי האיגוד בשביתה על רקע התנאים הקשים מנשוא ברצפת המפעל. במאות אלפי משקי בית בצרפת ובאיטליה אין חשמל.
תפוקה מופחתת
ארבע תחנות כוח גרעיניות בצרפת, שמקוררות על ידי מים מנהרות הרון והגארון, נאלצו השבוע להפסיק את פעילותם או להאט אותה, על פי המפעילה EDF.
בעתות שגרה, הכורים נשמרים קרים באמצעות מי הנהר שמצננים אותם ולאחר מכן נפלטים בחזרה לנהר בטמפרטורה גבוהה יותר. אך הרגולציות שאמורות להגן על הסביבה אוסרות לפלוט את המים אם הם חמים מדי. החשש הוא כי הפחתת התפוקה בשל ההגבלות על הייצור עלולות לשבש את אספקת החשמל האזורית ולהוביל לעלייה במחירי החשמל.
???? ????️ Canicule : appel à la grève chez Stellantis
"Ça s'est fait avec du mécontentement, […] pour obtenir des ventilateurs en plus, des clims et des bouteilles d'eau supplémentaires", explique Jonathan Dos Santos, porte-parole CGT. @loicdelamornais #SurLeTerrain #Canal16 pic.twitter.com/mTwPL6RwIj
— franceinfo (@franceinfo) June 25, 2026
לורה מנדין, דוברת של החברה, אמרה בהצהרה כי EDF משקיעה רבות כדי להפוך את המפעלים שלה לחסינים יותר במהלך גלי חום.
מערכות הבריאות בסכנה
על רקע החשש כי מסילות הרכבות יתרחבו או יתעוותו, בוטלה תנועת הרכבות בגרמניה, שוויץ ובריטניה. קווים אחרים, כולל בצרפת, בוטלו משום שאין ברכבות מיזוג או שהמערכות לא עמדו בטמפרטורות הגבוהות.
???? Chaos broke out in a French store as shoppers fought over fans and air conditioners
The incident happened in Chambray-lès-Tours, where people were seen pushing and scrambling to grab cooling appliances amid an intense heatwave.
More than half of France is under the… https://t.co/C0Kpe4Wj7K pic.twitter.com/FDdETy6zz4
— NEXTA (@nexta_tv) June 26, 2026
מוזיאונים באירופה קיצרו את שעות הפעילות בשל אי שליטה על הטמפרטורה. יותר מאלף בתי ספר בבריטניה נסגרו בשל היעדר מזגנים. שירות האמבולנסים בלונדון דיווח כי ביום רביעי נרשם המספר הגבוה ביותר של מקרי חירום מסכני חיים.
A Paris resident is sleeping under wet towels to survive a record-breaking European heatwave that has claimed dozens of lives, as experts warn European homes were designed to retain heat, not repel it https://t.co/3Bf15WbaOP pic.twitter.com/3Wh5k5pwe9
— Reuters (@Reuters) June 26, 2026
בפריז, היכן שהטמפרטורה הגיעה לשיא של 40.9 מעלות צלזיוס, בתי החולים הודיעו כי הם על סף קריסה. מערכות הבריאות והתחבורה בבלגיה ובהולנד התמודדו גם כן עם עומס גובר והפרעות בשירותים.
יבשת אירופה היא היבשת שמתחממת בקצב המהיר ביותר בעולם. דו"ח של חברת הביטוח הגרמנית אליאנץ מצא כי איטליה, צרפת, גרמניה וספרד הן בין הכלכלות באירופה שהכי חשופות להפסדים בשל החום הקיצוני. סוכנות הסביבה האירופה אף עדכנה בשנה שעברה כי לכל מדינות האיחוד יש תוכניות הסתגלות לחום, אך "אין להן מימון מספיק לטווח הארוך".

