
בחברת 'מטא' המפעילה את ווטסאפ, פייסבוק ואינסטגרם תכננו שינוי ארגוני שאפתני הכולל פיטורי ענק והעברת חלק ניכר מהעבודה השוטפת לבינה מלאכותית, כך לפי תחקיר שפורסם היום (רביעי) בסוכנות הידיעות 'רויטרס'.
לפי הדיווח, המבוסס על מסמך תכנון פנימי שהגיע לידי 'רויטרס' ועל שלושה מקורות "המכירים את הפרוייקט", מנהלים בחנו קיצוץ של עד 60% מהעובדים ברבים מצוותי החברה, במסגרת תרגילים הבוחנים תרחישים שונים. לחלק מהעובדים יוצעו תפקידים ביחידות חדשות, ואחרים יפוטרו. אחד ממנהלי משאבי האנוש בחברה צפה שהקיצוץ יהיה גדול יותר מהקיצוץ שעשתה החברה בסוף 2022 ותחילת 2023, אז פוטרו כ-25% מהעובדים.
התוכנית נהגתה לפי הדיווח בינואר האחרון, אז מנכ"ל מטא מארק צוקרברג ובכירים נוספים בחברה התכנסו ל"ריטריט מנהיגות" בהוואי. החזון היה שבינה מלאכותית תשתלט על חלק ניכר מהעבודה היומיומית, המבוצעת כיום בידי אלפי עובדים אנושיים. על ה"עובדים" הווירטואליים יפקחו צוותים קטנים יותר ו"צפופי כישרונות" של עובדים אנושיים.
הפיטורים היו אמורים להיות בשני גלים: במאי ובנובמבר. אבל בליל 19 במאי, שעות ספורות לפני גל הפיטורים הראשון, "צוקרברג מצמץ", כלשון הדיווח. מטא פיטרה 10% מעובדיה למחרת, אך ביטלה את התכנון לקיצוצים בנובמבר. עובדי החברה החלו להתמרד נגד המדיניות, משוכנעים שחלק מהמניע לקידום השימוש בבינה מלאכותית בחברה הוא הרצון להחליפם.
לפי הדיווח, נתונים פנימיים הצביעו על כך שטכנולוגיה של "סוכני" בינה מלאכותית אוטונומיים, העומדת בלב האסטרטגיה, לא מצליחה להביא לשיפורים בפריון שאליהם קיוו בחברה. חלק מהמשקיעים הטילו ספק בכך שההשקעות העצומות של מטא בבינה מלאכותית נושאות פרי.
בתגובה לדיווח, 'מטא' אישרה את קיום הפרוייקט, והודתה כי התוכנית הייתה אמורה להתבצע בשני גלים, וכי התרחישים הדרסטיים ביותר כללו צמצום גודלם של חלק מהצוותים בעד 60%. עם זאת, הובהר כי החברה בשום שלב לא התכוונה לפטר 60% מכלל כוח העבודה שלה.