דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ד באלול תשפ"ו 27.08.26
28.5°תל אביב
  • 27.7°ירושלים
  • 28.5°תל אביב
  • 28.8°חיפה
  • 28.2°אשדוד
  • 25.6°באר שבע
  • 33.3°אילת
  • 29.1°טבריה
  • 26.1°צפת
  • 28.2°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
תרבות ומורשת

טים קארי, כוכב "מופע הקולנוע של רוקי", הלך לעולמו בגיל 80

קארי, שהפך את ד"ר פרנקנ'פורטר לאחת מדמויות הקאלט המזוהות בקולנוע, גילם גם את פניוויז ב"זה", היה מועמד לטוני ופעל במשך עשרות שנים בתיאטרון, בטלוויזיה ובמוזיקה

טים קארי בטקס פרסי גילדת מעצבי התלבושות העשירי במלון בוורלי וילשייר. 19 בפברואר 2008, לוס אנג'לס, קליפורניה (צילום: פול סמית' Shutterstock)
טים קארי בטקס פרסי גילדת מעצבי התלבושות העשירי במלון בוורלי וילשייר. 19 בפברואר 2008, לוס אנג'לס, קליפורניה (צילום: פול סמית' Shutterstock)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

השחקן, הזמר והמדבב הבריטי טימות'י ג'יימס "טים" קארי הלך לעולמו בביתו שבלוס אנג'לס, קליפורניה, והוא בן 80. במהלך הקריירה שלו שיחק קארי בשורה ארוכה של תפקידים בקולנוע, בטלוויזיה ובתיאטרון.

התפקיד שהפך אותו לאייקון קאלט

קארי, שנולד באנגליה בשנת 1946, מוכר בעיקר מתפקידו המונומנטלי כד"ר פרנקנ'פורטר, מדען מטורף וטרנסווסטייט, במחזמר משנת 1972 ובסרט משנת 1975 "מופע האימים של רוקי" – סרט שפיתח לאורך השנים תרבות קאלט נרחבת ברחבי העולם וגם בישראל, ונחשב לסרט המוקרן במשך הזמן הארוך ביותר ברצף בבתי קולנוע, 50 שנה מאז צאתו לאקרנים.

בשנה שעברה, באירוע בלוס אנגל'ס לכבוד שנת ה-50 לצאת הסרט, סיפר קארי שתחילה גילם את דמותו של פרנקנ'פורטר מבטא גרמני. את המבטא שאימץ בסופו של דבר "גילה" באוטובוס בלונדון, כשהאזין לשיחה בין שתי נשים "ממעמד גבוה". "הן רצו להישמע כמו המלכה", אמר, "וזה נראה היה מתאים לפרנק, שבבירור ראה בעצמו מלכה".

"אני חושב שהמסר של הסרט, Don't dream it – Be it, הוא חשוב מאוד. אני חושב שהוא נתן לכל אחד אישור להתנהג 'רע' כמו שהוא רוצה, באיזה אופן שהוא רוצה ועם מי שהוא רוצה. ואני גאה בזה", אמר. עם זאת, לאורך השנים בחר שלא לחלוק את חייו האישיים והרומנטיים עם הציבור, ושמר בקנאות על פרטיותו.

קארי סבל בשנים האחרונות מבעיות בריאות, והיה מרותק לכיסא גלגלים מאז שעבר שבץ בשנת 2012.

מפניוויז ועד ברודוויי: הקריירה שמעבר ל"רוקי"

לאורך השנים גילם קארי מאות תפקידים בקולנוע ובתיאטרון. בין תפקידיו הקולנועיים הבולטים ניתן למנות גם את דמות הליצן המאיימת "פניוויז" במיני-סדרת האימה "זה", ששני חלקיה יצאו ב-1990. ב-1991 זכה באמי על דיבובו של קפטן הוק בסרט "פיטר פן והפירטים".

בשנות ה-2000 שיחק קארי בסרטים כגון "המלאכיות של צ'רלי" (2000) ו"מת לצעוק 2".

קארי שיחק גם בתיאטרון, ובין היתר היה מועמד לפרס טוני על תפקידו כמוצרט בהצגה "אמדאוס" ב-1981. כמו כן, שיחק במספר הצגות ידועות בלונדון ובברודוויי, בהן "אופרה בגרוש" (1986) ו-"Me and My Girl"‏ (1987). ב-2004 שיחק את המלך ארתור במחזה "ספאמלוט" בשיקגו, תפקיד שגם עליו היה מועמד לטוני.

הקריירה המוזיקלית של קארי כללה שלושה אלבומים ובהם שירים מקוריים וגרסאות כיסוי. שירו "Sloe Gin" מאלבומו הראשון, ועיבודיו ל-"I Put a Spell on You" ו-"Working on My Tan", שניהם מאלבומו השלישי, זכו להשמעות גם ברדיו הישראלי. בשנה שעברה פרסם את ספר זיכרונותיו לרגל 50 שנים ל"מופע הקולנוע של רוקי".

"עבור אינספור אנשים שהרגישו שונים, 'מופע האימים' הפך למקום שבו הרגישו מקובלים"

ממועדון המעריצים הרשמי של "מופע הקולנוע של רוקי" נמסר בעקבות מותו של קארי: "'פרנקנ'פורטר' שלו היה שערורייתי, מסוכן, מצחיק, סקסי, חסר פחד ושונה מכל מה שהקהל ראה קודם לכן. עבור אינספור אנשים שהרגישו שונים, 'מופע האימים' הפך למקום שבו הם הרגישו מקובלים ונחגגים. זה נתן לצעירים להט"בים רבים תחושת שייכות, וטים עזר לפתוח את הדלת הזו".

עוד נמסר: "היום, משפחת 'מופע האימים' איבדה את הטרנסווסטיט המתוק שלה – אבל איפשהו, האורות יכבו באולם. השפתיים יופיעו על המסך. מישהו יראה את המופע בפעם הראשונה. וטים קארי יפתח את שער המעלית ויצעד שוב באומץ במעבר. תודה לך, טים. על פרנק. על הצחוק. על המוזיקה. על 50 שנה של הנאה מוחלטת".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!