
"לבית הספר יש חשיבות רבה למקום הזה", אומרת אידה זינגר (53), מנהלת בית הספר היסודי 'הנדיב' במטולה, שזו שנתה הראשונה בתפקיד. "בית הספר קיים 122 שנים, כשמטולה עצמה הוקמה לפני 130 שנים, יש תושבים במטולה שסבא שלהם, אבא שלהם והם עצמם למדו בבית הספר. לכן זו לא הפתעה שתושבים שאין להם ילדים בבית הספר שואלים אם הוא נפתח בשנת הלימודים הקרובה".
בית הספר אכן ייפתח בשנת הלימודים תשפ"ז, שתתחיל ביום שלישי הקרוב. יעבדו בו 11 אנשי צוות, שיהיו אחראים על 42 ילדים בכיתות דו-שכבתיות – כיתת א'+ב', כיתת ג'+ד', כיתת ה'+ו'. "אני מכנה את זה בית ספר בוטיק", אומרת זיגנר בחיוך, "חשוב לזכור: בבתי ספר אחרים ההרשמה מתחילה במאי, ואצלו היא התחילה ביולי, ועדיין נמשכת. עכשיו נרשמה ילדה ממעיין ברוך, ובנימה זאת אני מכריזה, בית הספר פתוח לכל מי שרוצה ללמוד בו".
בית הספר נפתח לאחר שלוש שנים בהן לא פעל, תחילה בעקבות פינוי היישוב בעקבות מלחמת חרבות ברזל, ולאחר מכן עקב מיעוט ילדים. 'הנדיב' היה אחד משלושה בתי ספר יסודיים בצפון שהוחלט שלא יפעלו בתשפ"ו.
בדיון בוועדת החינוך שנערך בנושא ביולי 2025, אמרה אורנה שמחון, מנהלת מחוז צפון במשרד החינוך, כי "הדבר הנכון יהיה לפתוח את בית הספר, אבל ההורים התעקשו שזה מספר נמוך מדי של תלמידים. בסוף אנחנו תומכים בהחלטה שלהם ושל הרשות המקומית". ארבעים מתלמידי בית הספר למדו בבית הספר 'עלי גבעה' בכפר גלעדי, כעשר דקות נסיעה ממטולה.
"הגישה הייתה: 'מה שצריך, יהיה'"
זינגר, שנכנסה לתפקיד לפני חודש וחצי, הייתה בעצמה מפונה מקיבוץ מעיין ברוך. היא עבדה במשך 6 שנים כרכזת ומחנכת בבית הספר 'אורט דנציגר' בקריית שמונה, ולפני חן בקיבוץ כפר בלום. "מרגע כניסתי לתפקיד, אני עטופה מכל הכיוונים, כולל בעל תומך שבלעדיו זה לא היה יכול לקרות".
השבתו של בית הספר לפעילות דרשה שיפוץ של המבנה, שנפגע מטיל בנובמבר 2024. "הרשות סייעה לנו המון. בשיפוץ, בהשלמת הציוד הנחוץ ובהצבת מתנדבים ועובדים שיסייעו לנו להעמיד בית ספר שראוי ללמוד בו".
לצד השיפוץ הפיזי, נבנתה התוכנית הפדגוגית לשנה הקרובה. "המטרה העיקרית לשנה היא להחזיר לתלמידים את תחושת הבית. די, לא נודדים יותר. וגם את תחושת המסוגלות העצמית". מספר התלמידים הקטן מאפשר לצוות החינוכי "לתפור חליפה לכל ילד", לדברי זינגר. היא זוקפת לזכותה של שמחון את התקינה החריגה בבית הספר: "הגישה הייתה 'מה שצריך, יהיה".
צוות חינוכי חדש לגמרי
עם כניסתה פרסמה זינגר מודעת דרושים למורים מקצועיים, "ובאופן מפתיע, אני עד עכשיו מקבלת פניות". היא מסמנת כאתגר את בניית התרבות הארגונית של בית הספר שכן מלבד המזכירה, שאר הצוות הוא חדש בבית הספר. "נידרש לבנות מאפס הכול", היא אומרת. ביחס להורים, היא ערכה איתם מפגש ראשון שבועיים לאחר כניסתה לתפקיד, "ומאז אני נפגשת באופן אישית עם הורים שצריכים מפגש נוסף איתי".
"בית הספר משמש את הקהילה של מטולה", היא אומרת, "וחשוב לי לשמור על התפקיד הזה. סתם לדוגמא, הגיע תושב לשחק פינג פונג בשולחן הפינג פונג שלנו. או שמתקיימת אצלנו פעילות אחר הצהריים למבוגרים. אני מעוניינת להרחיב את המקום של בית הספר במטולה, ושבמשך יום בשבוע הלמידה תהיה ברחבי המושבה.
"כתושבת הצפון ומפונה בעצמי, אני נרגשת להיות חלק מהחזרה לפעילות של בית הספר. מטולה ספגה כל כך הרבה אש, וברור שלפתיחת בית הספר יש משמעות. כששומעים שאני גרה במעיין ברוך שואלים אותי למה אני לא אורזת מזוודות והולכת משם. תמיד אני עונה שביום שכולנו נארוז מזוודות ונלך משם, גם הם יצטרכו ללכת".
