דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי ה' בכסלו תשפ"ה 06.12.24
25.4°תל אביב
  • 18.2°ירושלים
  • 25.4°תל אביב
  • 21.9°חיפה
  • 24.5°אשדוד
  • 23.7°באר שבע
  • 25.3°אילת
  • 23.4°טבריה
  • 16.6°צפת
  • 25.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
משפטי

דעה / צבי סגל מונה להיות השופט בערעור אלאור אזריה - אבל מי הוא בעצם?

מסדרת תחקירים ב״ידיעות אחרונות״ ומאופן ניהול המשפט סביב רצח השופט עדי אזר עולה תמונה מדאיגה ביחס לפרופיל של מי שמנהל את אחד מהמשפטים הרגישים והחשובים בישראל בשנים האחרונות // מאמר דעה אורח

השופט צבי סגל (צילום: נועם מושקוביץ/ פלאש 90).
השופט צבי סגל (צילום: נועם מושקוביץ/ פלאש 90).
יצחק רובין
יצחק רובין
מבקר קולנוע
צרו קשר עם המערכת:

"שופט במחלוקת" היתה הכותרת של אחת הכתבות בסדרת התחקירים של עמיר רפפורט, רונן טל ואחרים ב"ידיעות אחרונות" על השופט צבי סגל בשנת 1997. התחקיר המקיף שנעשה ב"ידיעות אחרונות״ באותה שנה מעלה ספקות ביחס למערכת השיפוט בכלל ויכולתו של סגל לשמש כשופט בישראל בפרט.

לשם פשטות אצטט: "עמיתיו (של סגל – י.ר.) לשיפוט בבית המשפט המחוזי בבאר שבע דרשו לסלקו, ולשם כך פנו לשופט בית המשפט העליון אהרון ברק. כתוצאה מכך החליט השופט ברק בהחלטה תמוהה להעבירו לבית המשפט המחוזי בירושלים לבקשתו של סגל… גורם בכיר בבית המשפט טען 'איך ייתכן שחשדות חמורים של השופט סגל לא זכו להתייחסות ובדיקה מעמיקה ובמקום זאת הוא מועבר לבית משפט אחר'".

בפגישה אצל ברק נכחו נשיא בית המשפט המחוזי, אפרים לרון, סגניו, אליעזר ריבלין וגלעד גלעדי, והשופטים פלפל ורות אבידע, חלקם דרשו להעביר את סגל למקום אחר, כמה מהם דרשו להדיח אותו כליל מכהונה משפטית.

במקום אחר בסדרת הכתבות נאמר "נשיא בית המשפט השלום, יוסף רבי, פנה לפני שבע שנים (92׳) לראשי מערכת המשפט המחוזי ואמר להם שהשופט סגל אינו ראוי לשמש כשופט".

ועוד ממשיך ״ידיעות אחרונות״ ביחס למשפט המתוקשר של רצח חנית קיקוס ז"ל כאשר הנאשם הוא הבדואי אל עובייד, "עו"ד פלדמן ונציגי הפרקליטות לא ידעו כי בשעה שהם מעלים את טענותיהם הארוכות והמלומדות הייתה החלטת השופט כבר כתובה ומוכנה כבר כמעט לגמרי. השופט הכתיב לקלדנית חלקים מהסיכומים לאחר שנשמעו טענות התביעה ובטרם נשמעו טענות הסניגור. גורמים משפטיים אמרו שאין זה מקובל. הסנגור אביגדור פלדמן הצהיר שהדבר חמור ביותר״.

צ׳ארלי אזריה, אביו של החייל אלאור אזריה (צילום: פלאש 90).
צ׳ארלי אזריה, אביו של החייל אלאור אזריה (צילום: פלאש 90).

שיאם של הדברים בכתבה נוספת על פיה הקלדנית בלה פולסקי הצהירה בשבועה כי בנושא של עתירת אסיר הכתיב לה השופט סגל את החלטתו עוד לפני שהסתיים הדיון. סגל גם ביקש לטענתה לשמור בסוד את דבר הסיכומים שערך בלשכתו. בכתבתו של רפפורט נטען שהקלדנית אמרה "השופט סגל מכתיב חלקים שלמים של הכרעות וגזרי דין עוד בטרם הסתיים שלב הראיות והעדויות״.

שופט אחד שפקפק בדרך עבודתו של צבי סגל היה לא אחר ממי שמשמש כיום שופט בבית המשפט העליון, ניל הנדל, באשר לדרך בה נוהל משפט אל עובייד מצדו של השופט צבי סגל והרשעתו בדין של אל עובייד על ידי סגל. השופט ניל הנדל שהיה בצוות השיפוט אמר שלא תתכן הרשעה של סגל על סמך הראיות הבעייתיות שהועלו בבית המשפט, ונטען שהשופט גלעדי שכתב כבר פסק דין שמזכה נלחץ על ידי השופט סגל לשנות את פסק הדין.

אחת עשרה שנה מאוחר יותר בשנת 2008 עשיתי סרט ששודר בערוץ 1, "רצח השופט", על רצח השופט אזר ז"ל. הסרט הראה, כיצד צוות השופטים בראשותו של צבי סגל הרשיע באופן תמוה את הנאשמים יצחק זוזיאשווילי ורפי נחמני. בדיון שנערך באולפן לאחר הקרנת הסרט קבעו שופט בית המשפט המחוזי בדימוס, שלי טימן, והפרופסור למשפט פלילי וראיות, סנג'רו, שאין ספק שפסק הדין המרשיע של השופט צבי סגל את הנאשמים ברצח, בעייתי בלשון המעטה.

עו"ד אדם פיש ז"ל מטובי המשפטנים בישראל קבע כי "מאתיים העמודים שכתב השופט סגל מזכים את הנאשמים ואילו חצי העמוד האחרון של סגל, מרשיע! עניין תמוה ביותר. אין לזה אח ורע בתולדות המשפט". הסרט מראה גם שכל ניהול המשפט של רצח השופט עדי אזר, על ידי השופט צבי סגל היה תמוה ביותר (וזה נושא למאמר בפני עצמו).

רק אוסיף ואומר שסנגורו של מי שהואשם ברצח, יצחק זוזישווילי, עורך הדין, המבורגר, ביקש לדחות את החקירה הנגדית של העד הראשי – עד המדינה, כיוון שהיה במילואים. כמו כן, אמר עו"ד המבורגר לשופט סגל כי לא קיבל את כל החומר מהתביעה והמשטרה, אלא מקצתו, וגם חומר זה לא הספיק לקרוא (בגלל שירות מילואים). וכאן בא הצעד המתמיה ביותר בהחלטתו של השופט סגל שאגב מינה את עורך הדין, המבורגר, לסנגור מטעם בית המשפט. השופט סגל, דחה את בקשתו של עו"ד המבורגר לדחות את החקירה הנגדית כדי שיספיק להתכונן כראוי, וכתוצאה מכך עד המדינה לא נחקר מעולם חקירה נגדית על ידי הסנגור. דבר שהוא לא ייאמן, דהיינו, ההרשעה נקבעה ללא חקירת הסנגוריה את העד המרכזי. לפני כשלוש שנים הראיתי בכנס בפני שופטים, ביניהם שופטי בית המשפט העליון חלק מהסרט המראה את האבסורדים במשפט "רצח השופט" גם מצד השופט, גם מצד המשטרה וגם מצד הפרקליטות.

ב-2006 הרימו רבים גבה, כיצד מונה השופט סגל למשפט החשוב בישראל באותה שנה: הרצח הראשון של שופט במדינת ישראל, עדי אזר ז"ל. וכעת מן ההכרח שיתעוררו השופט הנדל ואביגדור פלדמן ויעלו את התמיהה, מי מינה את השופט סגל לחבר בהרכב השופטים הדן בערעור במשפט החשוב ביותר בישראל בשנים האחרונות? מי שעוקב אחרי הערעור במשפט החייל, אלאור אזריה, יכול לשים לב לדרך הדורסנית בו מנהל השופט את ההליך, באופן שלא מתקבל על הדעת, במשפט חשוב ועקרוני זה.

הערת המערכת: בקשתנו לתגובה מדוברות צה״ל על הטענות המועלות מעלה בהקשר של מינויו של השופט צבי סגל לחבר בהרכב השופטים במשפט החייל, אלאור אזריה, לא נענתה עד לרגע זה.


הכותב הוא יצחק רובין, במאי הסרט התיעודי "רצח השופט" וסדרת הסרטים על פרשת עמוס ברנס. רובין בעל בלוג ״מסע בארץ אבודה״ בדבר ראשון.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!