דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ח בניסן תשפ"ד 26.04.24
20.1°תל אביב
  • 19.0°ירושלים
  • 20.1°תל אביב
  • 20.8°חיפה
  • 21.9°אשדוד
  • 18.6°באר שבע
  • 25.8°אילת
  • 21.4°טבריה
  • 21.3°צפת
  • 19.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
טבע ישראלי

טבע ישראלי / אני יודע מה עשיתם בסופ"ש האחרון: הזוג שהציל 86 ביצים של צבת ים

תאיר ועידן, זוג חיילים בחופשה, בילו בחוף סידני עלי כשהבחינו בצבת ים זוחלת בדרכה להטיל ביצים | מחשש שהרוחצים בים למחרת יפגעו בהן, הזעיקו השניים את אנשי רשות הטבע, שחילצו את הביצים בשלום והעבירו אותן למדגרה

צבת ים בחוף בישראל (צילום: גיל יערי/ פלאש 90).
צבת ים בחוף בישראל (צילום: גיל יערי/ פלאש 90).

עידן ותאיר, חייל וחיילת בחופשה, הצילו בסוף השבוע האחרון לא פחות מ-86 ביצים של צַבָּת ים חומה, מין הנמצא בסכנת הכחדה, זאת לאחר שזיהו אותה בחוף כשהיא זוחלת מתוך המים לעבר חוף הים ומטילה את ביציה בתוך בור שחפרה.

השניים, בני זוג, הגיעו לחוף סידני עלי בהרצליה ביום חמישי בסביבות השעה 23:00, וסמוך לחצות, הבחינו לפתע בגוף שחור עגול שהולך בין הגלים לכיוון החוף. השניים מיהרו לכיוון כדי לברר במה מדובר ואז הבחינו בצבת ים גדולה, הנאבקת בגלים ומנסה לעלות אל עבר החול הרך.

מלאכת איסוף הביצים מהקן על ידי אנשי רשות הטבע והגנים. (צילום:יואב ויעל פרחי)
מלאכת איסוף הביצים מהקן על ידי אנשי רשות הטבע והגנים. (צילום:יואב ויעל פרחי)

כשנרגעו מההתרגשות שהתעוררה בהם, מיהרו השניים לחקור באינטרנט את פשר המחזה יוצא הדופן. בתוך כמה דקות הבינו כי הצבה הגיעה להטיל את ביציה בחוף. לדבריהם, תהליך מציאת המקום להטלת הביצים ארך כחצי שעה, אחריו חלפו עוד כ-45 דקות במהלכן חפרה הצבה את הבור, ורק אז התחילה את מלאכת הטלת הביצים. השניים הבינו כי למחרת, יום שישי, החוף יתמלא ברוחצים , דבר שיעמיד בסכנה את הביצים.

חיפושיהם אחרי גורם שיוכל לסייע להם, ולצבה, הובילו אותם למוקד של רשות הטבע והגנים. בגלל שעת הלילה המאוחרת, בסביבות אחת וחצי בלילה, שעות בהן המוקד אינו מאויש וניתן להשאיר רק הודעה, פנו השניים גם למוקד משטרת ישראל. בינתיים, בסביבות השעה 2 בלילה, סיימה צבת הים את ההטלה והחלה לכסות את הבור. תהליך הכיסוי נמשך למעלה מחצי שעה ואז כבר נאלצו השניים לעזוב את החוף כדי להסיע קרוב משפחה לשדה התעופה, אך לא לפני שהשאירו הודעה במוקד הרשות עם הפרטים הרלוונטיים וסימנו את הקן עם אבן גדולה.

בבוקר, אחרי שקיבלו את ההודעה, מיהרו אנשי הרשות לסרוק את את החוף החיפושים אחרי הקן, אך הסימנים כבר טושטשו ולכן ניסו טלפונית לשחזר את המקום יחד עם בני הזוג. לאחר שההכוונה הטלפונית לא סייעה, הגיע עידן לשטח במיוחד וסייע בסריקות תוך שהוא מכוון למקום הספציפי של ההטלה. עם הגעה לשטח של יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז של רשות הטבע והגנים נמצא, הקן ומיד החלו במלאכת הוצאת הביצים ממנו. כ-86 ביצים, הועברו למדגרה מוגנת של רשות הטבע והגנים באחד מהחופים בארץ, עד שיבקעו בהצלחה עוד מספר שבועות ויזחלו אל הים להתחיל את חייהם.

מלאכת איסוף הביצים מהקן על ידי אנשי רשות הטבע והגנים. (צילום:יואב ויעל פרחי)
מלאכת איסוף הביצים מהקן על ידי אנשי רשות הטבע והגנים. (צילום:יואב ויעל פרחי)

"תקופת ההטלה של צבות הים בחופי ישראל נמצאת בעיצומה, ובלילות אלו, עולות לחופים צבות הים על מנת להטיל את ביציהן. הפרעות כגון רעש, אלומות אור, סנוור פנסים, מדורות ורחשים שונים עלולות להפריע למלאכת ההטלה ולגרום לצבה לשוב על עקבותיה ולחזור אל הים" ציין יניב לוי, מנהל המרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים. "במידה ומספר ניסיונות של הצבה להטיל את ביציה בחוף כשלו, היא תטיל את הביצים במים, דבר שיוביל לאובדן התפתחות הביצים לכדי צבונים ואף פגיעה אפשרית בצבה עצמה על ידי התפתחות זיהום סופני".

לוי הוסיף כי, "בתקופה זו של ההטלות, פקחי רשות הטבע והגנים סורקים מדי יום, בשעות הבוקר המוקדמות, את רצועת החוף מצפון ועד דרום הארץ, כדי למצוא את ההטלות של צבות הים. זאת במקביל למידע ספציפי שמגיע אלינו מהקהל הרחב שמעדכן אותנו בדבר ההטלות. רק במהלך סוף השבוע האחרון עסקנו בשלושה אירועי הטלות ביצים בחופים. יחד עם זאת מספר ההטלות השנה מאוד מצומצם ביחס לשנים קודמות, זאת בין היתר מאחר וצבי הים מתמודדים עם איומים הולכים וגוברים בשנים האחרונות בהם: מפגעי דייג, פסולת ,זיהומי פלסטיק ופגיעות מכלי שייט. זאת בנוסף לאזורי החופים שמצטמצמים עקב לחצי בנייה ופיתוח, וכלי רכב רבים שנוסעים על החוף בניגוד לחוק ועלולים לפגוע בקן של צבות ים תוך שהם גם משאירים סימני גלגלים בחול, שמקשים על הצבים להגיע אל החוף".

תקופת ההטלה של צבי הים חלה בחודשים מאי עד אוגוסט. במהלך חודשי ההטלה, סורקים אנשי רשות הטבע והגנים מדי בוקר את חופי הארץ בחיפוש אחר עקבות של צבות. לאחר שנמצא קן הם מעתיקים אותו במדויק אל חוות קינון בחוף מיוחד עבור זה. לאחר כ-50 יום הצבונים הקטנים בוקעים ועושים את דרכם לים.

ברשות הטבע מבקשים מהציבור כי במקרה בו נתקלתם בצב ים, עקבות או קן עם ביצים, יש להימנע מהפרעה למלאכת הטלת הביצים של צבת היום וכמובן מחפירה, טשטוש העקבות או פגיעה בקן. עם זיהוי מקרים אלו חשוב ליצור קשר בהקדם עם מוקד רשות הטבע והגנים שמספרו 3639* או עם המוקדים העירוניים, על מנת שפקחי הרשות, שרק הם מיומנים ומוסמכים לטפל בקנים, יגיעו לאסוף את הביצים למדגרה מוגנת, שתבטיח את שלומם. בימים אלו פועלת רשות הטבע והגנים גם לתגבר את המוקד כך שיפעל 24 שעות ביממה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!