דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי ח' בניסן תשפ"ד 16.04.24
20.1°תל אביב
  • 20.7°ירושלים
  • 20.1°תל אביב
  • 19.3°חיפה
  • 19.0°אשדוד
  • 20.2°באר שבע
  • 22.0°אילת
  • 17.5°טבריה
  • 18.1°צפת
  • 20.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל

שירות עצמי

במבט ראשון קשה לראות בשלושת הצעירים התל אביביים שהתיישבו אמש להרצות בבית הקפה חלוצה ביפו 'מנהיגי עובדים'. צנועים, שלא לומר ביישנים, החלו לספר את סיפורם – ועד העובדים הפעיל היחיד בישראל בענף המסעדנות – ועד עובדי קפה נואר, ששווה לעקוב אחריו.

עדי טכורש, דורי מייקון ואוריאל לפידוס, מובילי ההתאגדות במסעדת "קפה נואר" מתארחים לשיחה על ההתאגדות בקפה חלוצה ביפו (צילום: אסף צבי)
עדי טכורש, דורי מייקון ואוריאל לפידוס, מובילי ההתאגדות במסעדת "קפה נואר" מתארחים לשיחה על ההתאגדות בקפה חלוצה ביפו (צילום: אסף צבי)

המהלך שפתחו בו עדי, דורי ואוריאל מעורר מחשבה על עצם האופן שבו נתפס שוק העבודה לצעירים בישראל. לשלושתם ברור שהם לא מתכוונים לעבוד בקפה נואר עד הפנסיה – אבל מנגד, הם מתארים מקום עבודה קבוע, שהעבודה בו דורשת הכשרה ממושכת, בת קרוב לחצי שנה – לדוגמא, עובדיו מחויבים להכיר למעלה מ-50 סוגי יין, ובכלל זה את זני הענבים מהם הם מיוצרים, ובאיזו ארץ, וכיצד הדבר משפיע על הטעם – "מי שמוכן להשקיע את הזמן הזה רוצה גם להישאר", אומרת עדי.

הם מודעים לייחודיות של מקום עבודתם בנוף המסעדנות – קפה נואר היא מסעדה ותיקה הנושקת לגיל עשרים בענף המתאפיין בעסקים שאינם שורדים את שנתם הראשונה. לכן הם גם נטולי יומרות, ולא מדברים על 'לשנות את הענף' – הם התאגדו בשביל עצמם ובשביל חבריהם. ישמחו לתת מילה טובה או עיצה להתאגדויות עתידיות במסעדות – אבל נזהרים מלהניף דגלים לא להם. כששואלים אותם אלו עיצות הם היו נותנים להתאגדות חדשה, הם משיבים שבראש ובראשונה היו מכינים אותה לכך שבפניה דרך קשה שכוללת הרבה אי-נעימויות.

ובאמת מאז פתחו בהתאגדות בקפה, עמדו מול שורה של התנכלויות וניסיונות להפריד ביניהם לבין שאר העובדים – דברים שאף הגיעו לתביעה בגין פגיעה בהתארגנות בבית הדין לעבודה. העובדים ניהלו מאבק קשה, שכלל גם משמרת מחאה מול בית הקפה, ושגבה מהם גם מחירים חברתיים רבים, עד שהכירו ביציגותם. אבל לדבריהם הזמן עושה את שלו – גם אם לא כולם במסעדה היום תמימי דעים, ההתאגדות היום היא עובדה מוגמרת, ורבים מבין העובדים החדשים במסעדה בוחרים גם הם להצטרף אליה – למרות ניסיונות חוזרים ונשנים לפגוע ב'מוניטין' שלהם. ההתאגדות, שהחלה כיוזמה של מלצרים – מקיפה היום את כלל חלקי המסעדה – מהבר, דרך המארחות והמטבח ועד לשוטפי הכלים, עובדים זרים עם עברית רצוצה.

עדי טכורש, דורי מייקון ואוריאל לפידוס, מובילי ההתאגדות במסעדת "קפה נואר" מתארחים לשיחה על ההתאגדות בקפה חלוצה ביפו (צילום: אסף צבי)
עדי טכורש, דורי מייקון ואוריאל לפידוס, מובילי ההתאגדות במסעדת "קפה נואר" מתארחים לשיחה על ההתאגדות בקפה חלוצה ביפו (צילום: אסף צבי)

הקהל מתרגש לשמוע על היוזמה. למרות היעדר היומרה – ברור שחתימת הסכם קיבוצי ראשון בענף המסעדנות צפויה להשפיע על הענף כולו. קפה חלוצה המארחים – קפה חברתי השייך לתנועת דרור ישראל מברכים את העובדים הצעירים על היוזמה. אחד המאזינים מעודד אותם ומבהיר – שבסופו של דבר, אין הבדל אמיתי בין מלצר ברמת המקצועיות שלהם לבין סוכן ביטוח – שניהם משווקים מוצרים, שהם למדו עליהם היטב במטרה למכור אותם באופן מיטבי. "אם סוכנויות ביטוח מתאגדות, אין סיבה שמסעדות כמו שלכם לא יתאגדו". חברי הועד מזמינים את המאזינים לשמור על קשר בקבוצת הפייסבוק שהקימו, ומרמזים כי בתקופה הקרובה הפעילות בו צפויה לגדול על רקע המו"מ המתמשך. הם מוסיפים שישמחו כמובן לספר את סיפורם בפני כל קהל שירצה בכך.

פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!