עובדי מקדונלדס ב-2 סניפי הרשת באנגליה הכריזו על כוונתם לצאת בשביתה, בעקבות טענות לשכר נמוך ולטיפול לקוי בתלונות של עובדים. העובדים, שהתארגנו דרך איגוד האופים והמזון הבריטי, מוחים גם נגד העסקה פוגענית בצורת "חוזה 0 שעות", הדומה יותר לרכישת שירות מאשר העסקת עובדים. הרשת מסרה: מדובר ב-0.01% מעובדינו במדינה, אך מאוחר יותר הודיעה כי תקבל חלק מדרישות העובדים.
אתרי החדשות בבריטניה מדווחים על האפשרות לשביתה הראשונה ברשת מקדונלד'ס מאז החלה לפעול במדינה בשנת 1974. עובדים משני סניפים בקייפורד ובקיימברידג' הכריעו בהצבעה על שביתה, בעקבות תלונות על העסקה פוגענית. "חוזה 0 שעות" היא צורת העסקה במשמרות בה המעסיק איננו מחוייב להעניק מספר מינימלי של משמרות לעובד, וכך ניתן "לייבש" אותו ללא הכנסה גם מבלי לפטר אותו באופן רשמי. שיטה זו קיימת גם בסניפי הרשת בישראל. תלונות נוספות עוסקות בטיפול לקוי בטענות של עובדים ובשכר נמוך, המאפיין את תעשיית המזון המהיר. העובדים שואבים עידוד ממאבק עובדי המזון המהיר בארה"ב, שהתכנס לסיסמא "FIGHT FOR 15$", כלומר בעבור שכר מינימלי של 15 דולר לשעה, וכן בעבור הכרה בהם כעובדים מאורגנים.
Breaking News. McDonald's workers Victory.
Now sit down with the #bfawu & put it in writing. #McStrike pic.twitter.com/KOCXkEfoke— The McStrike! (@FastfoodRights) August 19, 2017
סימנים של התקפלות
על פי הדיווחים, בתחילה הודיע דובר מטעם החברה הודעה שנועדה להקטין את טענות העובדים והתארגנותם כנושא חסר חשיבות. באיגוד האופים ועובדי המזון שאבו עידוד מהתייחסותו החיובית של ראש האופוזיציה בבריטניה ג'רמי קורבין (מפלגת הלייבור), שתמך בהתארגנות. בנסיון למנוע לראשונה שביתה באנגליה, הודיעה שלשום החברה על נכונות להתחייב למספר משמרות מינימלי לכל עובד, במקום הסדר "חוזה 0 שעות". באיגוד העובדים מוסרים כי כעת על החברה להתחייב באופן משפטי וליישם את ההודעה כלשונה.
@jeremycorbyn sends solidarity to our fast food workers at McDonalds who have voted #McStrike pic.twitter.com/vmkqsEMZ56
— BFAWU (@bfawu1) August 18, 2017
למקדונלדס יש כ-1,250 סניפים בבריטניה, שעובדיהם אינם מאוגדים, אך החשיפה התקשורתית הנרחבת ל-2 הסניפים בהם העובדים התאגדו, עשויה לעודד מהלכים של התארגנות גם בהם. המהלך של מקדונלדס עלול להתברר כטקטיקה, המעניקה לעובדים מענה הצהרתי לחלק מדרישותיהם מבלי להכיר בהתאגדות, כאשר בעתיד הרשת עלולה "למרוח" את המענה לדרישות לאורך זמן רב, ולהפעיל את כוחה כאשר הנושא אינו מושך תשומת לב רבה.
טקטיקה מסוג זה ננקטה על ידי רשת מקדונלדס בישראל, אשר ישבה למשא ומתן עם נציגות עובדיה ולאחר מספר רב של פגישות ניתקה מגע ונסוגה מכוונתה להכיר בהתאגדות. בעסק בעל תחלופת עובדים כה מהירה, יש סיכוי גדול לשחיקת היציגות של ועד העובדים, אשר על פי החוק בישראל צריך לייצג לפחות משליש מהעובדים, כדי להיחשב כוועד יציג.
בהשוואה לבריטניה, חוקי העבודה בישראל רואים ברשת מקדונלדס כמעסיק בודד, המעסיק אלפי עובדים, בעיקר נערות ונערים, המפוזרים בין הסניפים השונים. הזכיין הישראלי, עמרי פדן, סירב להכיר בהתאגדות העובדים הישראלים, שהייתה ההתאגדות הארצית הראשונה בעולם בעבור הרשת, למעט עובדי הרשת בסין, המאורגנים באיגוד שאינו וולנטרי, אלא נכפה על ידי המדינה.