דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט"ז בניסן תשפ"ד 24.04.24
28.4°תל אביב
  • 26.6°ירושלים
  • 28.4°תל אביב
  • 31.4°חיפה
  • 29.2°אשדוד
  • 31.3°באר שבע
  • 34.0°אילת
  • 28.8°טבריה
  • 28.6°צפת
  • 30.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חינוך

חינוך / המאבק נמשך: היום (ד') יושבתו הלימודים בכ-80 בתי ספר בצפון

ארגון המורים הודיע כי הלימודים לא יתקיימו בחטיבות העליונות ב-20 יישובים | מועצת התלמידים והנוער הארצית ופורום ועדי ההורים היישוביים שיגרו מכתב לשרי האוצר והחינוך: אם הסוגיה לא תיפתר עד חנוכה - נצטרף למאבק ונשבית את הלימודים

כיתה בבית ספר (צילום אילוסטרציה: יונתן זינדל / פלאש 90)
כיתה בבית ספר (צילום אילוסטרציה: יונתן זינדל / פלאש 90)

ארגון המורים הודיע אתמול (שלישי) כי בכוונתו להשבית היום את הלימודים בחינוך העל יסודי בכ-80 בתי ספר בהם מלמדים 3,500 מורים ולומדים כ-10,000 תלמידים. זאת במסגרת המאבק שמנהל הארגון במחאה על התקיעות במו"מ עם משרדי האוצר והחינוך על שכרם ותנאי התעסוקה של המורים בחטיבות העליונות.

מדובר בחטיבות העליונות ביישובים הבאים: אעבלין, בועיינה נוג'ידאת, דייר חנא, הודיות, הרדוף, טבריה, יקנעם עילית, כאבול, כאוכב אבו אל היג'א, כרמיאל, מג'אר, מעיליא, מעלות תרשיחא, סח'נין, סלמה, עיילבון, עצמון שגב, עראבה, רביד, שעב. 

מהארגון נמסר כי הוא שומר לעצמו את הזכות לנקוט בכל האמצעים העומדים לרשותו ובכל היקף שידרש, וכי בהתאם להתפתחות המו"מ יחליט על הצעדים הבאים.

מועצת התלמידים והנוער הארצית ופורום ועדי ההורים היישוביים, שיגרו אתמול מכתב לשרי האוצר והחינוך בנושא מה שהם מכנים כ"אדישות הממשלה למאבק המורים". במכתב נכתב כי "במידה ועד סוף חופשת חנוכה, יום חמישי (21.12) לא תיפתר הסוגייה" יצטרפו למאבק המורים, ישביתו את הלימודים ויצאו ב"הפגנת ענק מול קריית הממשלה".

חצר בית ספר. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: נתי שוחט / פלאש 90).
חצר בית ספר. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: נתי שוחט / פלאש 90).

יובל חלביה, יו"ר מועצת התלמידים והנוער הארצית מסר כי "אין דרך אחרת להגיד את זה – המורים צודקים במאבקם. חד וחלק. לא יתכן מצב בו במשך חודשים מתנהל משא ומתן על שכרם באדישות ובסחבת מיותרת ומתמשכת. אנו קוראים לשרי האוצר והחינוך לגלות מנהיגות ולפתור את המשבר בטרם יחמיר. על שר החינוך להציב אולטימטום חד משמעי בישיבת הממשלה הקרובה על מנת להעלות את שכר המורים ולשפר את תנאיהם. חינוך קודם לפוליטיקה, הגיע זמן חינוך".

פז כהן, יו"ר פורום ההורים הישוביים מסר כי "שביתת המורים תיצור צלקות מכוערות בתעודות הבגרות של תלמידי ישראל. הממשלה וארגון המורים חייבים לגלות את האחריות והבגרות המצופה מהם – לגלות מנהיגות ואחריות ולהפסיק כל פגיעה בתלמידים באופן מיידי".

לפני כשבועיים התייחס ארגון המורים למשא ומתן, וציין כמה מהדרישות המרכזיות של המורים, ביניהן תוספת שכר מיידית לשכר ההתחלתי, כך שמורה חדש יתחיל משכר של 8,000 שקלים ברוטו במקום 6,400 שקלים; עליית שכר יחסית לוותק 2 עד 7 כולל, ותוספת שכר מיידית בסך 600 שקלים למורים מוותק 8 שנים ומעלה. עוד דורש הארגון תוספת תגמולי השתלמות והעלאת התקרה של צבירת גמולי השתלמות, שעות לבעלי תפקידים, הוספת תפקידים, תקן לייעוץ בחט"ב, מענקי הצטיינות למורי חט"ב, גמול שעות חינוך למורי החט"ב, סל שעות ניהול למנהלי בתיה"ס ותוספת שכר למנהלים.

שכר המורים בישראל נמוך מממוצע במדינות המפותחות

השכר הממוצע למורים בישראל כיום, ע"פ נתוני האוצר, עומד על 11 אלף שקלים בחודש והצעת האוצר אמורה להביא אותו לקרוב ל-13 אלף ש"ח. ע"פ תמונת המצב של מדד ה-OECD לשנת 2014, השכר ההתחלתי של מורי בתי הספר העל יסודיים בישראל עומד על 60% מממוצע המדינות המפותחות. לאחר 10 שנות ותק עומד השכר על 61% מהממוצע, ואחרי 15 שנות ותק – על 56% מהממוצע בלבד. גם בעלי השכר הגבוה ביותר מבין המורים רק מתקרבים לעמיתיהם מעבר לים, ועומדים על 97% מהשכר הממוצע במדינות ה-OECD.

לפי נתוני ה-OECD, הפער הממוצע בשכר בין מורים מתחילים לוותיקים עומד על 2.5 (בעיקר בבתי הספר היסודיים, אשר מוריהם מאוגדים בהסתדרות המורים). ע"פ האוצר, מדובר בפערים הגדולים ב-OECD, כאשר ישנה קפיצה גדולה בגובה השכר לאחר 15 שנות ותק. הכלכלן הראשי תולה את הפער בהיבטים המיוחדים של הסכמי השכר, שיצרו התפתחות משמעותית בשכר לאחר זמן ממושך במערכת, בניגוד למגמה הבינלאומית, ועל כן יש לשער שעל בסיס זה מנסה האוצר לקדם הסכם דיפרנציאלי.

בשנה האחרונה, בחידוש ההסכם בין האוצר והסתדרות המורים, הסכימה הסתדרות המורים, כנראה לראשונה, לכך שהתוספות למשכורות המורים יהיו דיפרנציאליות – כלומר שהמורים החדשים יקבלו תוספת משמעותית יותר מהמורים הוותיקים, ולא כפי שהיה מקובל עד היום, כלומר, שהתוספות בשכר מתבצעות באחוז גדילה קבוע הן למורים החדשים והן לוותיקים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!