דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ט באדר ב' תשפ"ד 29.03.24
23.2°תל אביב
  • 21.8°ירושלים
  • 23.2°תל אביב
  • 21.6°חיפה
  • 22.7°אשדוד
  • 26.0°באר שבע
  • 32.8°אילת
  • 30.0°טבריה
  • 23.1°צפת
  • 24.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תוכן מקודם

הטרדות מיניות / "זה שמישהי עונה לך ומקשיבה לך כבר מוריד חלק גדול המהמצוקה"

נשים מפגינות נגד אלימות מינית והטרדות מיניות. למצולמות אין קשר לכתבה (צילום ארכיון: יונתן זינדל / פלאש90)
נשים מפגינות נגד אלימות מינית והטרדות מיניות. למצולמות אין קשר לכתבה (צילום ארכיון: יונתן זינדל / פלאש90)

מיכל ברון היא יועצת משפטית בנעמת ובין היתר מטפלת בפניות שמגיעות ל"קו החם" של הארגון. בשנה האחרונה ליוותה נעמת כ-25 נשים שסבלו מהטרדה מינית בעבודה. לברון למעלה מ-20 שנות ניסיון בתחום, והיא מאמינה שהחוק למניעת הטרדה מינית שעבר ב-1998, בין היתר בהובלת נעמת, הוביל לשינוי המציאות.

"לפני שתים-עשרה שנה", אמרה ברון ל"דבר ראשון", "הגיעה אלינו עובדת שהתקבלה לעבוד כעוזרת של מנכ"ל חברה גדולה, שהסביר לה שתפקידה כולל ניהול יומנו האישי, סידור המשרד ומין. פשוט ככה. היא התלוננה, אנחנו סייענו לה והמקרה ההוא נגמר בפיצוי משמעותי, אבל היום אני לא חושבת שאתקל בהתנהגות כל כך בוטה".

אילו מקרים מגיעים אליכן?

"הפגיעות היום מאופיינות יותר ברמיזות מיניות, ולפעמים בניצול של מצבים לא ברורים, דבר שמראה על העלאת המודעות והורדת מחסום הבושה בקרב המתלוננות. לעתים מגיעים אלינו גם מקרים קשים – מעשים מגונים, וגם אונס – ואלו דברים שמחייבים פנייה למסלול הפלילי".

לדברי ברון נפגעת זקוקה לליווי מוקדם ככל הניתן. "אישה צריכה לדעת לפני שהיא פונה למשטרה מה הסיכויים שהתיק שלה ייסגר. אנחנו בודקות איתה את חוזקת הראיות. בדרך כלל פניה למשטרה מעכבת את הטיפול המשמעתי בתלונה, ובמקרה של סגירת התיק עלולה לשמש לרעת המתלוננת, לחסום את הדרך לפיצוי וכיו"ב".

עו"ד מיכל ברון, יועצת משפטית בנעמת. צילום באדיבות המצולמת
עו"ד מיכל ברון, יועצת משפטית בנעמת. צילום באדיבות המצולמת

"עובדות חזקות ומועצמות כמעט ולא נתקלות במקרים שבהם עדיין נתקלות עובדות מוחלשות, כמו לחץ לקיים יחסים וכו'. אבל ישנם מקרים שבהם נוצרו יחסים בהסכמה, לעתים ביוזמת האישה, בין עובדת ומנהל, וכאשר היחסים האלו מסתיימים פתאום עלול להיות שינוי לרעה במעמדה של העובדת, פתאום יש אי שביעות רצון ממנה והיא תיפגע".

"לפני 12 שנה הגיעה אלינו עובדת שהתקבלה לעבוד כעוזרת של מנכ"ל חברה גדולה, שהסביר לה שתפקידה כולל ניהול יומנו האישי, סידור המשרד ומין. פשוט ככה. היום אני לא חושבת שאתקל בהתנהגות כל כך בוטה"

איך אתן מסייעות במקרים כאלו?

"קודם כל אנחנו בודקות יחד עם האישה אם אכן זו הייתה מערכת יחסים בהסכמה ולא חלילה ניצול של יחסי מרות. בהמשך אנחנו נסייע לה מול המעסיק, בדרישה לבירור, בבקשה ליצור סביבת עבודה נפרדת מהממונה במקרים מסוימים, ואם צריך אז גם בתביעה לפיצוי".

החוק מאפשר לנפגעת הטרדה מינית לתבוע פיצוי גם ללא הוכחת נזק בגובה של עד 120 אלף שקלים, "אך בתי המשפט לא ממהרים לפסוק סכומים כאלו", מבהירה ברון.

מנהל. אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)
מנהל. אילוסטרציה (צילום: Shutterstock)

"אנחנו שמות דגש על מניעה, ולכן אנחנו גם עושות הרצאות במקומות עבודה שונים כיצד ליצור סביבת עבודה טובה שתמנע את הפגיעה וההטרדה", אומרת ברון. "חשיבותו של הקו החם בכך שלפעמים עצם זה שיש מישהי שעונה לך ומקשיבה לך כבר מוריד חלק גדול המהמצוקה".


"הקו החם" של נעמת פועל בימי שני בין השעות 12:30 ל-16:30, ובימי רביעי בין השעות 9:00 ל-13:00 בטלפון 050-2030887. במקרי חירום ניתן להתקשר, בכל ימות השבוע עד 16:00, ל-03-5254422.

 

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״
נרשמת!