דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25.04.24
22.8°תל אביב
  • 22.2°ירושלים
  • 22.8°תל אביב
  • 20.3°חיפה
  • 20.7°אשדוד
  • 18.3°באר שבע
  • 26.1°אילת
  • 21.8°טבריה
  • 20.3°צפת
  • 21.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תוכן מקודם

יום האישה הבינלאומי / איך הייתה השנה שלכן? הנה סיכום השנה של כמה מהנשים הבולטות בישראל ובעולם

הזוכה באירוויזיון 2018, נטע ברזילי (צילום: AP Photo/Armando Franca).
הזוכה באירוויזיון 2018, נטע ברזילי (צילום: AP Photo/Armando Franca).

האם ניתן ללמוד משהו על מצבן של נשות ישראל 2019 מהשנה שעברה על כמה מהנשים הבולטות אצלנו, בארץ ובעולם? יתכן שכן, הרי לא בכדי הנשים האלו התפרסמו. אבל גם יתכן שלא, הרי מה שהופך אותן למפורסמות הוא הייחוד שלהן. אז מי אשת השנה שלכן?

הגיבורות

האמא מבאר-שבע – גבורה נשית מהי?

"היא גיבורה בעל כורחה" אמרה לנו קרובת משפחה של "האם מבאר-שבע", "היא רק רוצה לחזור לאנונימיות, גם לא הסכימה לבוא להדלקת נרות אצל הנשיא", אמרה והדפה גם את הניסיון שלנו לראיינה.

ב-17 באוקטובר 2018, בעוד לילה "רגיל" של מתיחות בדרום, השכיבה "האמא מבאר-שבע" את ילדיה לישון בקומה השניה של ביתם. לפנות בוקר נשמעה האזעקה. היא הצליחה להעיר את שלושת ילדיה, לרדת איתם קומה ("הם ישנו, אמרתי להם, אתם שמים לב שזה מדרגות, שלא תפלו") להיכנס לממ"ד ולסגור את הדלת. הגראד שהגיע מעזה שהה באוויר בערך דקה עד שפגע פגיעה ישירה בבית והחריבו כליל. האם ושלושת הילדים לא נפגעו.

הבית שנפגע מרקטה בבאר-שבע, אוקטובר 2018. בתוך הבית שהתה אם ושלושת ילדיה שניצלו בזכות העובדה שנכנסו לממ"ד עם השמע האזעקה. צילום: פלאש 90
הבית שנפגע מרקטה בבאר-שבע, אוקטובר 2018. בתוך הבית שהתה אם ושלושת ילדיה שניצלו בזכות העובדה שנכנסו לממ"ד עם השמע האזעקה. צילום: פלאש 90

"בדרך כלל אנחנו שומעים שריקה של כיפת הברזל ואז הבום של היירוט," אמרה אז האם לכלי התקשורת, "הפעם זה לא היה. קרה לנו נס, נס גלוי, שכל העם ראה. אולי הייתי שליחה של הקדוש ברוך הוא כדי להראות לכולם שצריך להישמע להוראות פיקוד העורף, אחרת היו פה אבידות בנפש".

האמא מבאר-שבע אולי אינה מעוניינת להיתפס כגיבורה. ומי אנחנו שנכריח אותה? אבל בעצם, זו המציאות המזרח-תיכונית שהכריחה אותה באמצע הלילה להציל את חיי ילדיה, ולהראות לנו גבורה נשית מהי.  

האמא מבאר שבע
האמא מבאר שבע

אורנה פרץ – השתעממתן?

היא אולי זכתה לכינוי "המשעממת מקרית שמונה" אבל האמת הפשוטה היא שאורנה פרץ נאבקת על חייה. כנראה שלא היינו שומעים עליה אלמלא המחאה שלה מול ראש הממשלה נתניהו כשהגיע לחנוך מרכז רפואי בקרית שמונה. פרץ התפרצה לדבריו והוא הגיב בזלזול: "את משעממת אותנו", בזמן שמאבטחים הוציאו אותה מהחדר והקהל הגיב במחיאות כפיים.

אורנה פרץ ורה"מ, בנימין נתניהו (תמונה באדיבות המצולמת | Basel Awidat/Flash90)
אורנה פרץ ורה"מ, בנימין נתניהו (תמונה באדיבות המצולמת | Basel Awidat/Flash90)

פרץ חוותה באופן מידי מתקפה מאנשי ליכוד – ברשתות ומחוצה לה. "המציאו שאני מקבלת 15 אלף שקל מהקרן החדשה" אמרה ל"דבר ראשון" והבהירה שהיא חוששת לחייה. מנגד רבים ניסו לחבקה ולגייסה אליהם, כמו אבי גבאי מהעבודה. היא אף הפכה לפרזנטורית לרגע, לעוגיות "לוטוס".

פרץ התעקשה להמשיך להשמיע את קולה ולבחור את בחירותיה. היו שהתאכזבו כאשר בחרה להמשיך להיות חברת ליכוד, והיו שחגגו את עזיבתה את המפלגה והצטרפותה ל'כולנו', סמוך לבחירות.

אבל הנה המאבק שמאחורי ההזדהות הפוליטית והתייחסות ראש הממשלה: לפרץ יש גידול סרטני בגזע המוח והיא לא יכולה לעבור טיפולים סמוך לביתה, כי אין תשתיות רפואיות מתאימות, דבר שמוביל לכך שתוחלת החיים של ישראלים בצפון נמוכה מזו של ישראלים במרכז. היא גם לא עובדת מאז שחלתה וצברה חובות לחברת הדיור הציבורי בעלת הדירה שבה היא מתגוררת, מה שעלול להוביל לכך שתהיה מחוסרת דיור. מה אתן אומרות, משעמם?

לוסי אהריש – שנה טובה או רעה?

האם השנה שעברה על לוסי אהריש (37) הייתה שנה טובה או רעה? בואו נעשה את מאזן הדברים הידועים לכל: מצד אחד בשנה האחרונה המשיכה אהריש לבסס את מעמדה כמגישה טלוויזיונית חריפה, דעתנית, מעניינת ומרכזית. מן הצד השני, המיזוג בין רשת וערוץ 10 הותיר אותה מחוץ למסך שלנו.

ועוד: מצד אחד, אהריש נישאה השנה לבחיר ליבה השחקן והזמר צחי הלוי (מזל טוב!). מן הצד השני, ההודעה על חתונתם לוותה בקולות צורמים של שנאה חשוכה וגזענות, כולל מתקפה מצד חבר כנסת כלשהו שטען שאהריש מנסה לבולל נפש יהודית הומיה על מנת לפגוע במדינה.

אבל האמת היא שבמסגרת הטור הקצר הזה פחות חשוב לשאול האם הייתה זו שנה טובה או רעה לאהריש עצמה. כדי ש-2019 תהיה טובה יותר לישראל אנחנו צריכים את אהריש חזק על המסכים שלנו, אולי מגישה של מהדורת חדשות?

אגרנש מנגיסטו – למעלה מ-1,636 ימים

אמא של אברה מנגיסטו מחכה לבנה כבר למעלה מ-1,636 ימים. אך בנה כלוא בשבי החמאס, והמאמצים להשיבו – ככל שישנם מאמצים כאלו – אינם מועילים. באתר "דבר ראשון" יש לנו שעון שסופר את הימים, השעות והדקות שעוברות על אברה בשבי. אין לנו שעון שמונה את פעימות לבה של אמו. את פרי גנה היא מבקשת, את הילד שלה. אולי כשאברה יהיה "הילד של כולנו" אגרנש מנגיסטו תקבל את מבוקשה.

אברה מנגיסטו (התמונה באדיבות המטה לשחרור אברה מנגיסטו)
אברה מנגיסטו בשבי חמאס
יום רביעי, 31 בדצמבר 1969, בשעה 23:00
0 0 0 0
ימים
:
0 0 0 0
0 0 0 0
שעות
:
0 0 0 0
0 0 0 0
דקות
:
0 0 0 0
0 0 0 0
שניות
הפוליטיקאיות

עינת קליש-רותם – על הדבש ועל העוקץ

בסוף 2018 עשתה עינת קליש-רותם (49) היסטוריה כאשר הפכה לאישה הראשונה שעומדת בראש העירייה באחת מהערים הגדולות בישראל: חיפה. היא ניצחה את יריבה, ראש העיר באותה עת, יונה יהב וקיבלה 56% מהקולות.

מסע הבחירות של קליש-רותם ידע עליות ומורדות. חצי שנה לפני הבחירות הורשעה בעבירה על חוקי התכנון והבניה במסגרת עבודתה כאדריכלית (בפיקוח על בנית בית פרטי בזיכרון יעקב). מספר שבועות לפני הבחירות נפסלה התמודדותה כי מפלגת העבודה הציגה, בניגוד לנהלי הבחירות, שני מועמדים מטעמה – קליש-רותם וישראל סביון. רק כשבוע לפני ההצבעה קיבל בית המשפט העליון את ערעורה ואיפשר לה להתמודד.

עינת קליש רותם. למצולמים לצידה אין קשר לכתבה (צילום: מאיר וקנין/פלאש90)
עינת קליש רותם. למצולמים לצידה אין קשר לכתבה (צילום: מאיר וקנין/פלאש90)

קליש-רותם נהנתה ביום ההצבעה מרוח גבית בציבור ובתקשורת בין היתר בעקבות חשיפת הקלטה של יהב מדרבן את עובדי הניקיון של העירייה ללכת ולהצביע לו. ההקלטה הבעייתית עוררה סערה וביקורת רבה על יהב, וקליש-רותם שהבטיחה התנהלות אחרת, זכתה ברוב גדול.

אלא שחלפו רק מספר חודשים ודווקא קבוצה של עובדי ניקיון מטעם העירייה ספגה מכה מידי ראש העיר הטריה: קבוצה של עובדי ניקיון פוטרה והדבר עורר סערה גדולה. קליש-רותם טענה שהכוונה הייתה "רק" לא להאריך את חוזי העבודה שלהם והודיעה שתשנה את ההחלטה, אך במקביל נכנסה לעימות מתוקשר עם ועד עובדי העירייה. קליש-רותם כתבה לתושביה בטוויטר: "הוועד נלחם בי ואתם משלמים את המחיר", והודיעה שלא תירתע ותוביל "שינויים ארגוניים". הוועד מצידו טען שראשת העיר מסרבת להיפגש עמם ופתח בעיצומים. בית הדין לעבודה דרש מהצדדים לפתור את העימות במשא ומתן, שמתנהל בימים אלו.

יונה יהב | עינת קליש רותם (מאיר וקנין, פלאש 90)
יונה יהב | עינת קליש רותם (מאיר וקנין, פלאש 90)

תרזה מיי – בדרך החוצה

לא קל היה להיות ראש הממשלה בבריטניה בשנה האחרונה. תרזה מיי נבחרה על ידי המפלגה השמרנית לעמוד בראש הממשלה אחרי שקודמה בתפקיד, דיויד קמרון, התפטר באמצע 2016. בכך הפכה מיי לאישה השניה לעמוד בראש הממשלה הבריטית, אחרי מרגרט ת'אצ'ר. ההתפטרות של קמרון הייתה חלק מהזעזוע שעבר, ועדיין עובר, על המערכת הפוליטית הבריטית – ועל אירופה והעולם – בעקבות הבחירה הדרמטית של רוב הבריטים שהשתתפו במשאל העם לעזוב את האיחוד האירופי, תהליך המכונה ברקזיט.

בריטים מפגינים נגד הברקזיט מול הפרלמנט. 11 בינואר 2018. (AP Photo/Frank Augstein)
בריטים מפגינים נגד הברקזיט מול הפרלמנט. 11 בינואר 2018. (AP Photo/Frank Augstein)

תרזה מיי לקחה על עצמה את המשימה להוביל את הברקזיט, תוך משא ומתן עם האיחוד האירופי שיסדיר את מערכת היחסים של הבריטים עם האירופים לאחר עזיבתם. בדרך ניסתה מיי לחזק את כוחה בבחירות בזק, אך מפלגתה דווקא נחלשה בפרלמנט וכך גם מעמדה הציבורי. בדצמבר 2018 שרדה מיי אך בקושי הצבעת אי אמון בפרלמנט, וניכר שגם בתוך מפלגתה היא אינה נהנית מתמיכה יציבה.

למרות זאת, המשא ומתן עם האירופאים בהובלתה נמשך ולפני כחודשיים הודיעה שהגיעה להסכם שיובא לאישור הפרלמנט. הפרלמנט דחה את ההסכם שמיי הגישה לו, ונכון לעכשיו הבריטים עלולים לעזוב את האיחוד ללא הסכם – דבר שעלול להוביל לכאוס משפטי, רגולטורי וכלכלי.

בעקבות זאת הודיעה מיי שלא תעמוד בראש מפלגתה בבחירות המתוכננות בשנת 2022, זאת בין היתר על רקע התחזקות הלייבור בסקרים, בראשות ג'רמי קורבין, המזוהה עם עמדות אנטי ישראליות ומושמעות נגדו טענות על אנטישמיות.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בבריסל לאחר הצבעת האיחוד האירופי על הברקזיט. 25 בנובמבר 2018 (AP Photo/Alastair Grant)
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בבריסל לאחר הצבעת האיחוד האירופי על הברקזיט. 25 בנובמבר 2018 (AP Photo/Alastair Grant)

נראה שמיי הובילה קו שמרני עם ניסיון לשמור על יציבות הממלכה. עד כה מאמציה לא עלו יפה ודבק בה גם דימוי תקשורתי של חולשה ונוקשות: היא אינה מתחבבת על שומעיה ומראייניה, מתקשה בנאומים בפני קהל רב (זכור התקף השיעולים שלה בוועידת המפלגה השמרנית) ואפילו האופן שבו ניסתה לרקוד עם ילדים בעת ביקור באפריקה הסב לה פרסום שלילי רב.

האמניות

נטע ברזילי – לא צעצוע שלך

איזו שנה מטורפת עברה על נטע ברזילי! ואת החלקים הטובים ביותר אפילו ראינו בשידור חי. עברה כמעט שנה מאז שנטע כבשה את אירופה והביאה את האירוויזיון לישראל, עם שתי קריאות שיכנסו לפנתיאון: "I'm not your Toy!"  ו-"אירופה, כפרה עליך!".

ברזילי (26) ריגשה רבים בדברים הקצרים שאמרה אחרי הזכיה כשהודתה למיליוני המצביעים בעדה על שבחרו לחגוג את הגיוון האנושי. על פי מה שניתן להבין ברזילי לא הפסיקה לחגוג מאז – במסיבת ענק בתל-אביב עם שובה לארץ (שהוכתמה ביום קרב בדרום, רק כדי להזכיר לנו באיזו מין מדינה משוגעת אנחנו חיים), בקמפיין פרסומי ל-"HOT", בהופעות בחו"ל (שם הותקפה על ידי פעילי תנועת החרם נגד ישראל), בטקס הדלקת המשואות, ולאחרונה הפגיזה עם שיר וקליפ חדשים (הקליפ היקר ביותר שהופק עבור אמן ישראלי) שבטוח כבר שמעתן – "באסה סבבה".

ראש הממשלה בנימין נתניהו נטע ברזילי במעון רהמ בירושלים לאחר הזכייה באירוויזיון (קרדיט חיים צח/ לע"מ)
ראש הממשלה בנימין נתניהו נטע ברזילי במעון רהמ בירושלים לאחר הזכייה באירוויזיון (קרדיט חיים צח/ לע"מ)

על פי כתבה שהתפרסמה במהלך השנה במוסף "7 לילות" ברזילי הצליחה גם להמיר את ההצלחה המוזיקלית להכנסה כספית בהיקפים יוצאי דופן עבור אמנית מתחילה. נשאלת השאלה, אם כן, מה בעצם קורה כאן? האם החריגה כבשה את המיינסטרים? האם חריג הוא המיינסטרים החדש? האם ברזילי, שהעידה על עצמה (בתכנית "הכוכב הבא") שכילדה התמודדה עם קשיים חברתיים ודחייה, והתפוצצה אל תוך הפריים טיים והפכה להיות "המאמי הלאומי החדשה" מסמלת את קץ הדחייה? את היכולת של ילדים להיות שונים מבלי לסבול?

או שמא הניכוס של החריג על ידי המיינסטרים פירושו קבלת היחידה הספציפית הזו, והשפלת רבים אחרים. מי שהדגימה את הניכוס המיינסטרימי עמו ברזילי צריכה להתמודד יומיומית הייתה העיתונאית אילנה דיין שהתריעה בפניה בראיון רדיופוני שהמונים יתאכזבו אם היא תרזה. ברזילי לא נשארה חייבת ואמרה "זה הגוף שלי ואם אחליט להשתנות אני אשתנה. אני הולכת להיות אני!"

אפשר לסכם ולהגיד שבכל פעם שרוצים לקבל מנה גדושה של אופטימיות, תקווה ואהבת אדם אפשר להקשיב לנטע ברזילי, לדוגמה בראיון שנתנה לאחרונה בגלי צה"ל לישי שנרב שם הסבירה את תהליך היצירה של השיר החדש שלה: "ואז אמרתי להם, תקשיבו – אני קרנף! אני קרנף!!", וגם ביארה: הקרנף הוא חיה רגישה, עם עור עבה, שנתפסת כמפחידה בגלל הקרן על אפה אך למעשה צמחונית ורוצה טוב. לו יהי.

אריאנה גרנדה – תודה, הלאה

ה'וושינגטון פוסט' פרסם כתבה בסוף 2018 תחת הכותרת: "על מנת להבין מה קרה בתרבות בשנה האחרונה, צריך להבין את אריאנה גרנדה". וכנראה ש'הפוסט' צודק. גרנדה (24) השתלטה על העולם כך נראה – או לפחות על האינסטגרם, ועל רשימות ההשמעה וההורדות של שיריה, והאלבום שהוציאה לפני כחודש שבר אף הוא שיאים.

אבל העניין הוא אחר, גרנדה אולי הפכה כמעט בין לילה לכוכבת-על שמאיימת על מקומן של ותיקות ממנה כמו ביונסה וריהאנה, אבל היא נשארה נגישה, קרובה, אנושית. אפשר לומר שגרנדה הצעירה מתמודדת עם האתגרים היומיומיים של צעירות אמריקאיות – ובעולם המערבי בכלל – מתמודדות איתן, רק שאתגרים אלו מועצמים פי מיליוני עוקבים ועוקבות, מעריצים ומעריצות, ובתנאים קיצוניים.

הנה כמה דוגמאות: החבר שלה לשעבר מת בעקבות מנת יתר מאופיאט. ההתמכרות למשככי כאבים, מעורבבים בדרך כלל עם סמים אחרים, מוגדרת כמגפה בארה"ב, ומובילה לתמותה בהיקפים עצומים בארה"ב. החבר שלה – עד שנפרדו – חווה התעללות ברשת בעקבות מותו של החבר לשעבר, דבר שהוביל לסוג של איום בהתאבדות מצידו ברשת האינסטגרם. גרנדה הייתה לקול בולט במאבק באלימות ברשת כשכתבה בפשטות "השתדלו להיות נחמדים לאנשים. אפילו באינטרנט".

לטענת ה'וושינגטון פוסט' גרנדה גם עברה סוג של הטרדה מינית בשידור חי כאשר חובקה כנגד רצונה על ידי הכומר בהלוויה של ארתה פרנקלין, שם הופיעה, אם כי זו הייתה ההגדרה של העיתון ולא של גרנדה עצמה. וקשה לשכוח שלפני כשנתיים הופעה של גרנדה במנצ'סטר, אנגליה, הייתה היעד למתקפת טרור רצחנית של דאעש שהובילה למותם של 22 צעירים.

התגובה של גרנדה לכל אלו היא פשטות, ישירות וכנות, בכתיבתה ברשתות החברתיות (שם הפכה למובילה במאבק לשינוי הסטיגמה כנגד מחלות נפש ובעד טיפול נפשי) וגם בשיריה. הלהיט הגדול שלה בשנה האחרונה, "Thank you, next", הוא המנון של קבלה ואהבה עצמית ואופטימיות. וכנראה שזה מה שהעולם צריך כעת.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!