דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי י"ח בניסן תשפ"ד 26.04.24
20.3°תל אביב
  • 13.0°ירושלים
  • 20.3°תל אביב
  • 14.9°חיפה
  • 20.0°אשדוד
  • 17.2°באר שבע
  • 23.6°אילת
  • 21.0°טבריה
  • 16.9°צפת
  • 19.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תוכן מקודם

לימודים / חושבים ללמוד משפטים? היתרונות והחסרונות שכדאי להכיר

לימודי משפטים (PEXELS)
לימודי משפטים (PEXELS)

יותר מכללות ומוסדות אקדמיים מציעים כיום לימודים נוחים בתחום המשפטים והתוצאה היא עלייה במספר הבוגרים ותחרות קשוחה על מקומות עבודה

יותר מכללות ומוסדות אקדמיים מציעים כיום לימודים נוחים בתחום המשפטים והתוצאה היא עלייה במספר הבוגרים ותחרות קשוחה על מקומות עבודה. מנגד, יש גם יתרונות לשינויים שעוברים על הענף וכדאי להכיר אותם

לפי נתוני הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, בשנת הלימודים תשע"ו פעלו ברחבי הארץ 63 מוסדות להשכלה גבוהה ובהם מעל 309 אלף סטודנטים בכל התארים.

בתוך כך, מספרם של הסטודנטים למשפטים עלה ב-2016/17 ל-16.5 אלף (לעומת 6,000 בלבד בתשנ"ז), כאשר 80% מהם לומדים במכללות חוץ-תקציביות (לעומת 38% שעשו זאת בתשנ"ז). גידול דומה אפשר לראות במספרם של הסטודנטים למשפטים לתואר שני ובביקוש ללימודי משפטים כחלק ממסלול לתואר שלישי וכתיבת דוקטורט.

יותר מכללות, פחות עורכי דין

כפי שאפשר להבין, משפטים הם בין תחומי הלימוד המבוקשים ביותר המוצעים במכללות האקדמיות. חלקם של הלומדים משפטים באוניברסיטאות הוא 4%, לעומת חלקם במכללות האקדמיות שעומד על 13%. הבחירה של רוב הסטודנטים ללמוד משפטים במכללה ולא באוניברסיטה לא רק מעידה על שינוי ביחס לענף, אלא בעלת השלכות על התחום עצמו: הלימודים במכללה יקרים, מעשיים ותחרותיים יותר, אך הם לא מבטיחים הצלחה במבחן של לשכת עורכי הדין.

למעשה, לימודי משפטים הם ככל הנראה לא מה שהיה פעם כי רבים לומדים אותם בלי שום רצון להיות עורכי דין. לפי סקר שפורסם ב-2013, 58% מהסטודנטים למשפטים העידו שמה שהניע אותם היה עניין אישי ורק 16% ציינו את פוטנציאל ההשתכרות הגבוה כעורכי דין. בנוסף, 33% ראו בלימודי משפטים מקפצה לתחומים אחרים, 27% העידו שאינם יודעים האם ימשיכו בתחום גם לאחר ההתמחות, 7% כבר החליטו שלא יעשו את זה ו-33% בלבד שאפו לבנות קריירה משפטית.

היתרונות והחסרונות של המצב החדש

סטודנטים ששוקלים ללמוד תואר ראשון במשפטים צריכים להסתכל למציאות בעיניים ולהבין את היתרונות והחסרונות של המצב החדש. על אף נטייה לראות בלימודי משפטים תחום שאיבד מזוהרו, הוא עדיין מהווה את אחד הענפים הכי מתגמלים במשק. תואר מן הסוג הזה מעניק למחזיקים בו את האפשרות לבנות קריירה משפטית ארוכת טווח, ליצור קשרים אישיים או לכל הפחות להשתמש בידע שהם צברו בתחומים מקבילים כמו מנהל עסקים, יזמות וכדומה.

מנגד, הביקוש הגבוה ללימודי משפטים והנגישות של המכללות מגבירים את התחרות. החיסרון הוא שקשה יותר למצוא התמחות וגם החיים כעורך דין מוסמך לא תמיד פשוטים. קריירה בעריכת דין דורשת הפעלת מרפקים, נטילת יוזמה ויצירת בולטות והיא לא מתאימה לכל אחד.

בשורה התחתונה, מי שיש לו כישרון ומוטיבציה יצליח גם בתחום המשפטים. מהבחינה הזו כלל לא משנה האם יבחר לעסוק בתחום כעורך דין או איש עסקים עצמאי, כי הלימודים הם רק הצעד הראשון בדרך ארוכה ומלאת הפתעות ואתגרים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!