דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שני כ"א בניסן תשפ"ד 29.04.24
20.8°תל אביב
  • 19.1°ירושלים
  • 20.8°תל אביב
  • 19.7°חיפה
  • 20.6°אשדוד
  • 18.0°באר שבע
  • 28.3°אילת
  • 22.6°טבריה
  • 19.6°צפת
  • 20.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תוכן מקודם

שוק ההון / מדריך המשקיע למדד הפלאפל

מדריך המשקיע למדד הפלאפל (SHUTTERSTOCK)
מדריך המשקיע למדד הפלאפל (SHUTTERSTOCK)

מדד הפלאפל, הגרסה המקומית למדד הביג מק המוכר בעולם, נותן אינדיקציה לא רק לגבי יוקר המחיה, אלא גם בנוגע לתיק ההשקעות שלנו. כל מה שצריך לדעת על מדד הפלאפל של שוק ההון

מדד הפלאפל, הגרסה המקומית למדד הביג מק המוכר בעולם, נותן אינדיקציה לא רק לגבי יוקר המחיה, אלא גם בנוגע לתיק ההשקעות שלנו. כל מה שצריך לדעת על מדד הפלאפל של שוק ההון.

בין שמות המדדים המוכרים, ממדדי הנאסד"ק והדאו ג'ונס שמעבר לים ועד מדדי ת"א 35 או ת"א 125 בבורסת תל אביב, בולט מדד ששמו מעט יוצא דופן – מדד הפלאפל. את הרעיון למדד הפלאפל העלה ב-2011 המגזין הערבי The Majalla, כאמצעי להשוואת כוחם של המטבעות השונים במדינות האזור – וכמדד לכוח הקנייה של תושבי כל מדינה.

למעשה, מדד הפלאפל הוא התשובה המקומית ל"מדד הביג מק" – אותו הציג מגזין אקונומיסט ב-1986. הרעיון (ההומוריסטי ביסודו) שמאחורי המדד הוא שבכל מדינה בה נמכר הביג מק, מחירו אמור להיות דומה למחיר בארה"ב. בפועל, כמובן, המחירים משתנים ממדינה למדינה. עם השנים, מדד הביג מק צבר תאוצה ונהפך לגורם שרבים מביאים בחשבון בעת ביצוע אנליזה לכוחם של מטבעות, למשל, בעת בדיקת ההשפעה של שער המטבע על שווי תיק השקעות המנוהל בבית השקעות ובתחזיות כלכליות בעיתונות.

הביג מק יקר מדי? המטבע צפוי לרדת

מדד הביג מק שואב השראה מרעיון שוויון כוח הקנייה (PPP) הקובע כי שערי החליפין של המטבעות במדינות שונות אמורים להיות מותאמים זה לזה, כך שסל מוצרים או שירותים מסוים יימכר במחיר דומה בכל מדינה ומדינה.

במדינה שבה מחיר הביג מק גבוה מדי, המשמעות היא שהמטבע נסחר ברמה גבוהה מדי ביחס לערכו מול הדולר, ולכן צפוי לרדת – כדי ליצור שוויון בכוח הקנייה של האזרחים במדינות השונות. בהתאמה, במדינה שבה מחיר הביג מק נמוך מדי, המטבע המקומי נסחר אף הוא במחיר נמוך מדי מול הדולר – ולכן הוא עתיד לעלות.

מדד הביג מק מצמצם את סל המוצרים והשירותים לכדי מוצר אחד בלבד – שנבחר עקב היותו מנה עממית ופופולרית הנמכרת ברשת המזון הפופולרית שלה סניפים ביותר מ-100 מדינות ברחבי העולם.

כמובן, המדד רחוק מלהיות דרך מושלמת לחזות עלייה או ירידה של מטבעות – למשל, מאחר שמחיר הביג מק לא נקבע רק באמצעות שער החליפין, אלא גם באמצעות גורמים כמו מחיר חומרי הגלם המשתנה ממדינה למדינה, עלויות תפעול הסניף וכוח האדם, מיסוי ועוד. בנוסף, במדינות העניות יותר, אך הגיוני הוא שמוצרים, ובכללם מוצרי מזון, יימכרו במחירים נמוכים יותר לעומת המדינות העשירות.

ולנו יש פלאפל

במזרח התיכון, הביג מק אינו כה פופולרי כמו בארה"ב, אירופה ומדינות נוספות – ואינו מייצג נאמנה את המטבח המקומי, על הרכיבים, הטעמים והריחות שלו. את מקומו ממלא הפלאפל – מנה עממית ואהובה המאפיינת מטבחים רבים באזור. מגזין פורבס אימץ את רעיון מדד הפלאפל וב-2014 אף בדק כמה מנות פלאפל ניתן לקנות במדינות השונות באזור, תמורת 10 דולרים.

שלא במפתיע, במדד הפלאפל מ-2014 תפסה ישראל את המקום האחרון בדירוג – עם שתי מנות בלבד ל-10 דולרים, במחיר ממוצע של 4.62 דולרים למנה בתל אביב. חיפה היתה זולה מעט יותר – עם 4.33 דולרים למנה. הערים הזולות ביותר, עם 17 מנות פלאפל ב-10 דולרים, אינן רחוקות גיאוגרפית מתל אביב: רפיח ודהיישה. כלומר, ישראל היא היקרה ביותר במדד הפלאפל.

אולי אין זה מפתיע, בהשוואה לשכנות כמו סוריה, לבנון ומצרים; אך גם במדד הביג מק, שכולל לא מעט מדינות מערביות, מדורגת ישראל בצמרת טבלת המדינות שבהן מחיר המנה הוא הגבוה ביותר. לפי מדד הביג מק שפירסם אקונומיסט בינואר 2020, מחיר הביג מק בישראל הוא החמישי בגובהו מבין כלל המדינות הנכללות בבדיקה. כלומר, המטבע הישראלי הוא מהחזקים בעולם, כפי שעולה גם ממדד הפלאפל.

השפעת מדד הפלאפל על תיק ההשקעות

לחוזק היחסי של השקל יש השפעה לא רק על כוח הקנייה שלנו – אלא גם לקביעת הרכב תיק ההשקעות שלנו. כך למשל מטבע חזק יותר, פירושו שאנו יכולים לקנות נכסים ומוצרים פיננסיים בהיקף גבוה יותר, כשהם במטבעות חלשים יותר.

עם זאת, אותו מטבע חזק הוא גם סיבה טובה לפיזור וגיוון השקעות בין מדינות ומטבעות שונים. במידה שהנחת הבסיס של המדד אכן מוצדקת, ייתכן ששער השקל עשוי להשתנות – והשקעה במטבעות זרים היא דרך מומלצת להכין את תיק ההשקעות לאפשרות זאת.

הנטייה הטבעית היא אמנם לפנות לחברות הנסחרות בדולרים – ובהן כמה מהענקיות הגלובליות המוכרות ביותר, כמו פייסבוק, אמזון, גוגל, מייקרוסופט ועוד. אך לראייתנו חשוב ומומלץ להפנות את תשומת הלב גם למדינות ומטבעות נוספים, מהיורו והליש"ט ועד היואן. כך, טלטלה בשערו של אחד המטבעות, תשפיע על תיק ההשקעות בצורה מוגבלת בלבד – ואולי אף תקוזז באמצעות השקעות במטבעות אחרים.

בשורה התחתונה, גורמים רבים, חלקם מפתיעים במיוחד, עשויים להשפיע על תיק ההשקעות שלנו. ככל שנעמיק לחקור, נגלה יותר דברים שעלינו להביא בחשבון בעת הקצאת הנכסים נשואי ההשקעה – או לוודא, כי מי שמנהל עבורנו את תיק ההשקעות, אכן עוקב אחריהם באופן שוטף.

אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!