
תגובות סוערות במערכת הפוליטית ובחברה האזרחית לתצהיר של רונן בר, שבו טען בין היתר שראש הממשלה נתניהו ציפה מהשב"כ לפעול נגד פעילי מחאה. מובילי המחאה נגד הממשלה הכריזו על "הפגנת חירום", שתתקיים היום (שני) בשעה 20:00 בכיכר הבימה בתל אביב.
התגובה המלאה של לשכת ראש הממשלה: "רונן בר מצהיר שבליל 7 באוקטובר הוא העיר את המערכת כולה. הוא רק שוכח לציין שהוא לא העיר את ראשי המערכת, ראש הממשלה ושר הביטחון. לו היה עושה זאת, הטבח היה נמנע.
רונן בר מצהיר שהנחה להעיר את המזכיר הצבאי של ראש הממשלה ב-05:15.
בפועל, הרל"ש שלו התקשר למזכיר הצבאי רק ב-06:13, כמה דקות בלבד לפני תחילת מתקפת החמאס, וזאת בשעה שהמידע על החשד למתקפה היה ברשותו של רונן בר למעלה מ-3 שעות. בכך בר מאמת את קביעת כל שרי הממשלה שהוא נכשל כישלון מחפיר ב-7 באוקטובר. סיבה זו לבדה מחייבת את סיום תפקידו.
רונן בר גם מסתיר את מה שאמר יומיים בלבד לפני הטבח, ב-5 באוקטובר: 'במבט קדימה, חידוש ההבנות בין ישראל לחמאס על בסיס העיקרון של שקט תמורת הקלות מגלה פוטנציאל לשימור היציבות ברצועה". רונן בר הוא אבי אבות הכישלון והוא חייב ללכת הביתה'.
בלי משים, רונן בר מאמת בתצהיר את טענת הממשלה וראש הממשלה כי כבר בנובמבר 2024 פורסם על הכוונה לפטרו. הדבר סותר את טענת היועצת המשפטית לממשלה לפיה פיטורי בר הגיעו בפברואר על רקע פתיחת החקירה בעניין קטר. הפיטורים לא נועדו למנוע את החקירה, אלא. החקירה נועדה למנוע את הפיטורים.
בניגוד להצהרה השקרית של בר, ראש הממשלה מעולם לא ביקש לדחות את משפטו. להיפך, הוא התעקש לקיים את משפטו ללא שום דחייה.
ראש השב"כ נכשל כישלון מחפיר בטיפול בהסתה נגד הדרג המדיני, לרבות הקריאות לרצח נגד ראש הממשלה וההסתה נגד השרים. בר נכשל במניעת ירי פצצות התאורה על ידי מפגינים אלימים לבית ראש הממשלה בקיסריה שכמעט שרפו למוות מאבטחת והציתו את הבית.
ראש הממשלה ושרי הממשלה טענו פעם אחר פעם בדיוני ממשלה ובקבינט שלא ננקטות שום פעולות אכיפה נגד ההסתה הפרועה והאלימה נגדם ונגד בני משפחותיהם. לא הם ולא ראש הממשלה אי פעם ביקשו נקיטת פעולה בלתי חוקית נגד המפגינים אלא דרשו אכיפה שוויונית שעדיין לא התממשה. בעקבות פניות אלה, ראש השב״כ דיווח לראש הממשלה על פעולות השב"כ בנושא".
"חצה את הקו האדום": ארגונים אזרחיים נערכים לחידוש המחאה
״ראש השב"כ חשף היום ניסיון מסוכן של נתניהו להפוך את השב"כ לכלי רודני לרדיפת אזרחים ישראלים. הוא הורה לעקוב אחרי אזרחים, ביקש מידע עליהם ובשיחות סודיות דרש שראש השב״כ יציית לו ולא לחוק", מסרו שקמה ברסלר, משה רדמן, יאיא פינק, ועמי דרור, ממובילי המחאה נגד הממשלה. "זו סכנה ברורה ומיידית לדמוקרטיה הישראלית בידי מי שבלשכתו התקבלו בזמן מלחמה כספים מקטאר, הספונסרית הראשית של חמאס. נתניהו איבד כל לגיטימציה להנהיג. הוא לא כשיר. אנחנו קוראים לציבור להגיע היום לכיכר הבימה ולשים סוף לטירוף.”
"שימוש בשירותי הביטחון נגד אזרחים הוא כבר לא "סימן לדיקטטורה" – זו התנהלות דיקטטורית מובהקת. ראש ממשלה שמנסה להפוך את השב"כ לכלי רדיפה פוליטי במאבק שלו נגד אזרחים, חצה את הקו האדום", נמסר מתנועת "אחים לנשק". "על מערכת המשפט לא רק להגן על הדמוקרטיה הישראלית, אלא להציב גבולות ברורים בפני שלטון שמאמץ שיטות של משטרים אפלים. זו לא סוגיה פוליטית של ימין או שמאל – זו הכרעה קריטית בין דמוקרטיה לעריצות."
בקואליציה תוקפים: "השב"כ אמור להגן על המדינה כפי שהממשלה רואה לנכון"
בסביבת ראש הממשלה ובקרב מפלגות הקואליציה טוענים כי התצהיר של ראש השב"כ שקרי, ונובע מניסיון להדיח את ראש הממשלה. גורמים אלו מתמקדים בכך שבר הפר הוראות של ראש הממשלה, תוך ההתעלמות מכך שההוראות לא עמדו בדרישות החוק.
"ראש שב"כ מגיש 'כתב אישום' פוליטי נגד רה”מ בעת מלחמה. לא כאזרח פרטי, אלא כראש גוף חשאי הכפוף לראש הממשלה", אמרה ח"כ מיכל וולדיגר ('הציונות הדתית'). "השב”כ לא שומר סף, הוא לא עצמאי. הוא אמור להגן על המדינה כפי שהממשלה רואה לנכון, לא לחבל בה. ויש גם תצהיר חסוי עם 31 סעיפים. מה בדיוק הולך כאן?".
"הבעיה המרכזית בתצהיר של רונן בר, היא ההנחה שלו לגבי חובתו לשמירת 'עצמאותו של הארגון'. פה הטעות", אמר משה סעדה (הליכוד). "השב"כ לא עצמאי. הצבא לא עצמאי. גופי ביטחון וביון במדינה מתוקנת אינם עצמאיים, אלא כפופים לממשלה נבחרת. אני מזכיר את הבסיס הפשוט הזה לרונן בר ולבית המשפט העליון. ראש שב"כ שלממשלה הנבחרת אין אמון בו, צריך לסיים את תפקידו היום".
״בר וחברתו משכבר הימים מיארה קשרו להדיח את ראש הממשלה דרך נסיון להכרזת נבצרות", האשים סגן יו"ר הכנסת חנוך מילביצקי (הליכוד), "התצהיר השקרי של בר הוא שלב נוסף בתהליך. מקווה שבממשלה יבינו סוף סוף את האירוע ויפסיקו לשחק משחקים״.
בערוץ 14, התומך במובהק בממשלה, בחרו להדגיש כי רונן בר לא מילא אחר בקשות נתניהו, הגם שלא עמדו בדרישות החוק, באמצעות הכותרת "רונן בר מודה שפעל בניגוד להוראות רה"מ פעם אחר פעם".
באופוזיציה מגבים: "נתניהו ניסה להשתמש בראש השב"כ לפירוק הדמוקרטיה"
"התצהיר של ראש השב"כ רונן בר מוכיח שנתניהו מסוכן לביטחון ישראל ולא יכול להמשיך לכהן כראש ממשלה", אמר יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, "נתניהו ניסה להשתמש בראש השב"כ כדי לעקוב אחרי אזרחים ישראלים, לפרק את הדמוקרטיה ולקבור את חקירת קטארגייט. אם נתניהו ימנה את ראש השב"כ הבא זו סכנה ממשית למדינת ישראל ולכל אזרחיה".
״תצהיר ראש השב״כ הוא לא עוד התראה – הוא כתב אישום חמור ואזעקת חירום לדמוקרטיה הישראלית", אמר יו"ר מפלגת הדמוקרטים, יאיר גולן, "ראש הממשלה דרש מראש השב״כ נאמנות אישית במקום נאמנות למדינה. דרש ממנו להפעיל את השירות החשאי נגד אזרחים, לשקר לבג״ץ, ולכופף את שלטון החוק לצרכיו האישיים. לא נגד טרור – נגד יריבים פוליטיים, נגד המחאה, נגד אזרחים שיצאו להגן על הדמוקרטיה. נתניהו הוא אנרכיסט המוביל ממשלה אנרכיסטית – זה לא רק סיכון לדמוקרטיה. זו הפיכה שלטונית בפועל. נתניהו הוא איום ישיר על בטחון ישראל, על שלטון החוק, על עצם קיומה של המדינה כפי שהכרנו אותה".
״התצהיר האמיץ של ראש השב"כ, חושף התנהלות אנטי דמוקרטית וחשוכה ומדגיש את החשיבות של עמוד השדרה הערכי של ראשי זרועות הביטחון שלנו, ושל עצמאות שומרי הסף במדינת ישראל", אמר יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ. "שיקולים אישיים חדרו במלחמה לקודש הקודשים של ביטחון ישראל, ולקבלת ההחלטות. המצב הנוכחי רק מדגיש, עד כמה דחוף להקים ועדת חקירה ממלכתית ולהכריז על בחירות בהקדם האפשרי בכדי לעצור את ההידרדרות".
"נתניהו מסכן את מדינת ישראל, מועל בתפקידו וחותר באופן ברור תחת סדרי המשטר הדמוקרטי ועל כן נבצרות היא צו השעה", אמר ח"כ גלעד קריב (הדמוקרטים). "אם מפלגות הקואליציה בוחרות להאחז בקרנות המזבח, למרות אחריותן לאסון ה-7 באוקטובר, ומפחדות מבחירות, הן יכולות למנות ראש ממשלה אחר מקרב חבריהן".


